pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν οι 7ήμερες εκδηλώσεις στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης

14/08/2013 - 10:14πμ
Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν οι 7ήμερες εκδηλώσεις στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πάρα πολύ κόσμο, το 31ο επταήμερο πολιτιστικών, ποντιακών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσ/νίκης «Ο Πόντος», από 31 Ιουλίου  έως 6 Αυγούστου 2013, με την ευκαιρία της γιορτής της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος και τη συμπλήρωση των 32 χρόνων από την ίδρυση του.

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα των: Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς, Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρονερίου  «ΟΙ ΈΛΛΕΝΟΙ», της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, του Χορευτικού Ομίλου Θεσ/νίκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου και τα τρία χορευτικά συγκροτήματα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου «Ο Πόντος» εκ των οποίων το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα για πρώτη φορά αναβίωσε τον πυρρίχιο χορό γύρω από τη φωτιά.   

Πραγματοποιήθηκε δίωρο αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη του Λαϊκού τραγουδιού Απόστολο Καλδάρα και συνεχεία Λαϊκή βραδιά από το λαϊκό συγκρότημα «Μακεδόνες».

Ποντιακή βραδιά με τους τραγουδιστές Γεώργιο Σιδηρόπουλο, Χαράλαμπο Παυλίδη, Χάρη Κωστελίδη, Γεώργιο Μουστόπουλο, Πόλυ Παυλίδη, Ραφαήλ Αμανατίδη και Φίλιππο Ανανικίδη. Στη λύρα ήταν: Ευκλείδης Παυλίδης, Δαμιανός Ακριτίδης, Αλέξης Κοσμίδης, Παύλος Θ. Αμανατίδης και Γεώργιος Σ. Φωτιάδης. Στο νταούλι και τα ντραμς ο Γεωργιος Π. Αμανατίδης και στο αρμόνιο ο Γεώργιος Θ. Αμανατίδης.

Προσφέρθηκαν παραδοσιακά φαγητά, έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μικρών και μεγάλων της  «Αστραπής» Μεσαίου για το κύπελλο Αναστάσιος Μαρμαρίδης. Στους μεγάλους το κύπελλο το κέρδισαν οι νέοι της Αστραπής Μεσαίου με σκορ 4-1, το τέρμα των παλαιμάχων το σημείωσε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, και στους μικρούς η ομάδα των κοριτσιών κέρδισε 8-5 και πήρε το κύπελλο. Ακόμα έγιναν παιδικές εκδηλώσεις, Καραγκιόζη με τον Γιάννη Χαντζή, παιχνίδια από τον Μαρμέλο και τέλος αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών όπως τσιλίκι, τζαμί και τσουβαλοδρομίες. Επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία, για την ιστορία αναφέρουμε τους πρώτους νικητές στο παιδικό 1ος τερμάτισε ο Βασίλης Κουτρουδίτσης 2η η Ελένη Χρυσοχόου και 3ος ο Στέφανος Κεχαγιόγλου. Ενώ στους εφήβους 1ος τερμάτισε ο Δημήτριος Δημηνάκης, 2η η Βέρα Καλαϊτζίδου και 3ος ο Παναγιώτης Μωϋσιάδης.

Την παραμονή έγινε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, με την παρουσία πολλών ιερέων της γύρω περιοχής, μέσα στο χωριό και το βράδυ έγινε το πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίου «Ο Πόντος».

Την ημέρα της γιορτής το πρωί έγινε η Θεία Λειτουργία και το βράδυ 7:00 μ.μ Μέγας Παρακλητικός Εσπερινός με την παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου. Το βράδυ  οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Σε όλους τους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και συλλόγους), δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτριος Σαραμάντος  οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ωραιοκάστρου Γεώργιος Λαζαρίδης, Ανέστης Πολυχρονίδης, Θεόδωρος Ματσουκατίδης και Κυριάκος Δούμπαλας, οι  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ωραιοκάστρου: Σταύρος Μαρμαρίδης, Αστέριος Γαβότσης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Χρήστος Τερζής του Αθανασίου, Χρήστος Τερζής του Δημητρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας  Μεσαίου Σάββας Φωτιάδης και οι σύμβουλοι της κοινότητας Θωμάς Θεοδούλης και Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας OraiokastroNet Γιάννης Παπαγρηγορίου, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Μελισοχωρίου Μαργαρίτα Μπάμπαλα και η γραμματέας Μάγδα Δεληπάλα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ηλίας Χρυσοστομίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου Κατερίνα Τούσκα, το διοικητικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας Κυριακή Παπαδοπούλου  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλής Τσακαλίδης, ο Νίκος Ταχταλίδης και ο Χρήστος Σαλονικίδης. 

Ευχές έστειλε και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί το Δήμο Ωραιοκάστρου και τη Δημοτική Επιχείρηση για τη συνεργασία τους ( καρέκλες, τραπέζια), τον χορηγό επικοινωνίας Ράδιο Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, την Αστραπή Μεσαίου για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, τη Δέσποινα Μαρμαρίδου στο μαγείρεμα του παραδοσιακού σουρβά, τις Σόνια Μαυροπούλου,  Μαργαρίτα Λιθοξοπούλου, Ελένη Πετρίδου, Βέτα Κορωνίδου και  Άννα Αμανατίδου για τις παραδοσιακές πίτες,  στην ψησταριά  του συλλόγου την Μαρία Αμανατίδου, τον Σταύρο Μαρμαρίδη, τον Θεοχάρη Θεοδωρίδη για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον Κωνσταντίνο Τσιτηρίδη για μικροεργασίες. Επίσης  ευχαριστεί την μουσική ορχήστρα «Τα Παιδιά του Μεσαίου» (Παύλο, Γεώργιο Θ. Γεώργιο Π. Ραφαήλ, Παύλο Θ. Αμανατίδη, Φίλιππα Ανανικίδη και Γεώργιο Σ. Φωτιάδη) για την δωρεάν μουσική κάλυψη του πανηγυριού της παραμονής της Μεταμόρφωσης, τον Γεώργιο Θ. Αμανατίδη για την ηχητική κάλυψη, όλους τους ποντίους Καλλιτέχνες που ήρθαν και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην Ποντιακή βραδιά, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στο χορευτικό μέρος των εκδηλώσεων, τον Παύλο Λ. Μουρατίδη για τις προσωπίδες, τους χορηγούς των εκδηλώσεων και  όλα τα παιδιά του συλλόγου που βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Δείτε φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις στο τέλος του άρθρου.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                                     
Αμανατίδης Θεόδωρος                      

Η Γεν. Γραμματέας          
Αμανατίδου  Θ. Σοφία                                                          

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτωσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026.  (Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

7 λεπτά πριν

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

35 λεπτά πριν
Πυκνή ομίχλη καλύπτει το Ναύπλιο, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο έντονα φαινόμενα

1 ώρα πριν
Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

9 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

10 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign