pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πού βοηθάει η μουσική τον εγκέφαλό μας

29/06/2013 - 8:45πμ
Πού βοηθάει η μουσική τον εγκέφαλό μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πού βοηθάει η μουσική τον εγκέφαλό μας. Η μουσική κάνει θαύματα!

Η μουσική εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, στη μάθηση αλλά και στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι, ακόμη και ύστερα από δύο εβδομάδες μουσικής εκπαίδευσης, σημειώνεται βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία, ενώ μακροπρόθεσμα η εντατική ενασχόληση με τη μουσική προκαλεί σημαντικές αλλαγές τον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν προστατευτικές για παθήσεις του εγκεφάλου, όπως οι άνοιες και η νόσος Αλτσχάιμερ.
“Η μουσική εκπαιδεύει τον ‘μαέστρο’ του εγκεφάλου, δηλαδή το πρόσθιο φλοιό, ο οποίος συντονίζει τη λειτουργία του” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής στο Institute for Biomagnetism and Biosignalanalysis του Πανεπιστημίου του Munster της Γερμανίας Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει κάνει τρεις διαφορετικές έρευνες σχετικά με την επίδραση των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων στη λειτουργία του εγκεφάλου, βασιζόμενος στη σύγκριση μαγνητοεγκεφαλογραφικών καταγραφών συνολικά 150 ατόμων.
“Στην πρώτη έρευνα, συγκρίνοντας μουσικούς με μη μουσικούς είδαμε ότι πολλές περιοχές του εγκεφάλου είναι περισσότερο ανεπτυγμένες στους μουσικούς.

Το δεύτερο σκέλος ερευνών αφορούσε 60 άτομα, που πέρασαν από βραχυπρόθεσμη μουσική εκπαίδευση περίπου δυο εβδομάδων, με ένα δικό μας πρωτόκολλο εκπαίδευσης. Τα 30 από αυτά τα άτομα έκαναν μαθήματα πιάνου και τα άλλα 30 εκπαιδεύτηκαν σε μια οπτικοακουστική αντιστοιχία, δηλαδή τους μαθαίναμε απλά να διαβάζουν τη μουσική. Σε αυτό το σκέλος της έρευνας είδαμε ότι, όχι μόνο ο ακουστικός φλοιός, αλλά και κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία ασχολούνται περισσότερο με αφηρημένες διεργασίες σκέψης και οργανώνουν τον υπόλοιπο εγκέφαλο, εκπαιδεύονται σαν ένας ‘μαέστρος’ του εγκεφάλου και λειτουργούν καλύτερα ύστερα από μόλις δύο εβδομάδες τέτοιου είδους εκπαίδευσης” εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μουσική εκπαίδευση βοηθάει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και σίγουρα αναπτύσσει πιο υγιείς εγκεφάλους στον υγιή πληθυσμό. Οι πιο έντονες και πιο αποτελεσματικές αλλαγές, όμως, παρατηρούνται στα παιδιά.

Μάλιστα, η ηλικία περίπου των επτά ετών είναι εκείνη στην οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αλλαγές.

“Μετά την ηλικία των επτά ετών, οι αλλαγές δεν σταματούν. Συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν είτε με τη γλώσσα είτε με βασικότερα επίπεδα επεξεργασίας του εγκεφάλου, όπου βλέπουμε σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο. Ακόμη και δύο εβδομάδες σχετικά εντατικής μουσικής εκπαίδευσης μπορούν σε έναν ενήλικα να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν και πολύ προστατευτικές για διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλου είδους άνοιες. Η μουσική διευκολύνει τη μάθηση νέων πραγμάτων και αναπτύσσει λειτουργίες του εγκεφάλου που όλοι διαθέτουμε, αλλά δεν χρησιμοποιούμε τόσο πολύ. Στις βραχυπρόθεσμες αλλαγές παρατηρούμε ότι δυναμώνουν τα ίδια τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται τις οπτικοακουστικές πληροφορίες, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο άλλα κέντρα του εγκεφάλου αναλαμβάνουν δράση και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολυεπίπεδη πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία καθοδηγείται από τη μουσική εκπαίδευση” προσθέτει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τα αποτελέσματα των μελετών του κ. Παρασκευόπουλου παρουσιάστηκαν, πρόσφατα, σε ημερίδα με θέμα την ανάλυση νευροεπιστημονικών (μαγνητοεγκεφαλογραφικών) δεδομένων, που διοργάνωσε η ερευνητική ομάδα του έργου “Σθένος” του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Ο Ευάγγελος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1980, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη Γνωστική Ψυχολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό με αντικείμενο τις Γνωστικές Νευροεπιστήμες και τη Μαγνητοεγκεφαλογραφία στο Institute for Biomagnetism and Biosignalanalysis του Πανεπιστημίου του Munster. Έχει επίσης σπουδάσει Θεωρία της Μουσικής και έχει διπλώματα Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει πάρει υποτροφία έρευνας για το πρόγραμμα, με θέμα την αλληλεπίδραση της μουσικής αντίληψης και της γλώσσας από το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης και το 2012 βραβεύτηκε από το ερευνητικό δίκτυο NeuroNRW του Υπουργείου Καινοτομίας Επιστημών και Έρευνας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό αναρτημένης ανακοίνωσης νέου νευροεπιστήμονα “NeuroVisionen”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
Έτοιμος καφές και κόκκοι καφέ (φωτ.: American Heart Association)
ΥΓΕΙΑ

Έως πέντε καφέδες την ημέρα: Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

20/07/2026 - 3:49μμ
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

19/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται

12/07/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

4 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

4 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign