pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Για 12η χρονιά αναβίωσαν τα Παρχάρια στη Ροδόπη. Φωτογραφίες

26/06/2013 - 9:28πμ
Για 12η χρονιά αναβίωσαν τα Παρχάρια στη Ροδόπη. Φωτογραφίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκε και φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το τριήμερο εκδηλώσεων «Παρχάρια 2013», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», με επιτυχία από το 2002. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παρουσίαση θεατρικής παράστασης «Η κυρά Καλή και τα δώδεκα μήνας» στην ποντιακή διάλεκτο σε διασκεύη της Χρύσας Μαυρίδου, στο γήπεδο τενις της Εκτενεπόλ, την Παρασκευή 21/6. Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μαυρίδου και στα μέλη του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γάρς» για την βοήθεια και την συμπαράσταση. Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολάυσουν την εκθεση ζωγραφικής των μικρών μαθητών της Άννας Πιτέλινα, με θέμα τα παρχάρια.
Το Σάββατο 22/6 παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα, σε ποντιακή διάλεκτο, της Όλγας Αυγητίδου «Η ζωή μ’ εν’σσα χερια σ’». Το βιβλίο προλόγησε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαΐδης, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η συγγραφέας και οι Βίκυ Αυγητίδου, Ντιάνα Εφραιμίδου, Ρόζα Εφραιμίδου και Άννα Εφραιμίδου. Ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, με τον Νικηφόρο Φουλίρα στην λυρα. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαΐδης και η δημοτικη σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου, εκ μέρους των συνδιοργανωτών μας, Περιφέρειας και Δήμου. Ευχαριστούμε το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ολοήμερη υπαίθρια πανήγυρη «Παρχάρια», την Κυριακή 23/6. Το ΔΣ του Συλλόγου αλλά και τα μέλη του θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας όλους τους επισκέπτες μας, που σε πείσμα των χαλεπών καιρών που περνάει η χώρα, αψήφησαν τις δυσκολίες και επισκέφτηκαν το Οχυρό Νυμφαίας στην Ροδόπη, τιμώντας με την παρουσία τους την προσπάθεια του Συλλόγου. Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τον χώρο δασικής αναψυχής «Παρχάρια», να γεμίζει με την ενέγεια, τον δυναμισμό και την καλή διάθεση πολλών νεαρών επισκεπτών, που αψηφώντας την ζέστη έδωσαν ζωή στο Παρχάρι με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Ο χώρος στην Γέφυρα του Βοσκού έχει ήδη διαμορφωθεί με το προγραμμα Θησέας της Περιφέρειας ΑΜΘ και κάθε χρόνο βελτιώνεται για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.
Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, από τον πατέρα Αναστάσιο, της ενορίας Αγίας της του Θεού Σοφίας και γι’αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Μητρόπολη και συγκεκριμένα τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμονα, για την συνεχή στήριξή του.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η εκδήλωση συνέχιστηκε με την κάθοδο και είσοδο στο «Παρχάρι», από το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, των χορευτών με ενωμένα τα χέρια σε κυκλικό χορό, περνώντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι νέοι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό υπό τους ήχους της λύρας, και με το πρόσταγμα του νταουλιού, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα θέαμα μοναδικό. Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων: «Η κερασούντα και το Γαρς», «Ο Ευξεινος Πόντος», «Τα Κασσιτερά», «Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών» και φυσκά το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας «Η Τραπεζούντα». Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο Στέλιος Νικολάου. Ευχαριστούμε τους χοροδιδασκάλους των Συλλόγων: Γιάννη Νικολαΐδη, Νικο Σακίδη, Στέλιο Νικολάου και Τάκη Αποστολίδη. Κοντά μας βρέθηκαν και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Γυναικών Υφαντών, Θρυλορίου, Σαπών και Ροδόπης.

Τη μουσική επένδυση ανέλαβαν τα ταλαντούχα παιδιά του τόπου μας, που με τις μουσικές και το τραγούδι τους ξεσήκωναν τον κόσμο. Για τους επισκέπτες μας τραγούδησαν ο Στέλιος Ταϊρίδης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Μιχάλης Κακουλίδης, στην λύρα ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Σαπρανίδης και ο μικρός Παναγιώτης Κουσίδης, στα πλήκτρα ο Μάκης Τουμανίδης και στο νταούλι ήταν ο Νίκος Σακίδης και η Μαρία Αποστολίδου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης από εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, , αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και δωρεάν προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων. Τα μέλη του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» ετοίμασαν και μοίρασαν στους επισκέπτες παραδοσιακά και μη εδέσματα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι παρευρισκόμενοι, για άλλη μια φορά, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά ποντιακά τυριά, και γενικότερα παραδοσιακά προϊόντα.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και εκπρόσωποι από όλους τους επίσημους φορείς της περιοχής, η βοήθεια των οποίων κατά το στάδιο της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ήταν πολύτιμη. Να τονιστεί πως συνδιοργανωτές του Συλλόγου για την πραγματοποίηση των «Παρχαρίων» ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Κομοτηναίων που και φέτος για άλλη μια φορά στήριξαν τον Σύλλογο και τις προσπάθειές του, και γι’αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. Κοντά μας, λοιπόν, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Πάυλος Δαμιανίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως Πρόεδρος του Συλλόγου μας Ιωάννης Νικολαΐδης. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης, Γ. Γκαράνης, η Δημοτική Σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου, ο διοικητής της ΠυροσβεστικηςΥπηρεσίας Κομοτηνής Κ. Παπάζογλου, ο διοικητής του 511 ΤΠ Αντισυνταγματάρχης Παύλος Παπανικολάου, ο Υποδιοικητής της 29ης Ταξιαρχίας ΠΖ Αντισυνταγματάρχης Φώτης Γκίκας, ο Αντιπρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Μιχράν Εσαγιάν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας. Στο πλευρό μας βρέθηκε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μέσω της εκπροσώπου της Χρύσας Μαυρίδου, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕ και προέδρου του ΣΠοΣ Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Θα ήταν παράληψη εάν δεν γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία και στήριξη, σε υλικοτεχνική υποδομή, του Δ΄ Σώματος Στρατού καθώς επίσης και στη συνεργασία της Αστυνομικής Δ/νσης και της Τροχαίας Κομοτηνής όπως επίσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κομοτηνής. Θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν και στους χορηγούς μας: ΒΙ.ΜΕ.ΚΑΤ Καλλεντερίδης, Υφαντής Έβρου, Ζυθοποιία Θράκης και Alfa Beto Roto.

Τέλος σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας αποτελεί η σταθερή στήριξη και προβολή της εκδήλωσης από όλα τα τοπικά και πανελλήνια μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκδηλώσεις «Παρχάρια» έχουν γίνει πλέον παράδοση για τον τόπο μας αλλά και για τον Σύλλογο Ποντίων Ν Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», και παρόλο που ενός τέτοιου μεγέθους διοργάνωση απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο, κουράγιο και δύναμη, τα μέλη του Συλλόγου δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια.
Και του χρόνου με το καλό!!!

Με εκτίμηση το ΔΣ

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

16/09/2025 - 10:57μμ
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

16/09/2025 - 8:30μμ
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

16/09/2025 - 7:07μμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

16/09/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

16/09/2025 - 10:11πμ
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

15/09/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»: Πόντιοι και μη, ευπρόσδεκτοι στα μαθήματα που ξεκινούν

15/09/2025 - 7:37μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Αφορισμένο ινιάτ», στο Μακροχώρι Ημαθίας (πηγή: «Περίμετρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αφορισμένον ινιάτ’», ή όταν η ποντιακή διάλεκτος πάει… θέατρο

15/09/2025 - 6:38μμ
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γεμάτο νεολαία και κέφι το ποντιακό γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

14/09/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

14/09/2025 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

5 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

5 ώρες πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

6 ώρες πριν
Στην Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Περάμου Αττικής (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών)

Από την Πέραμο Κυζίκου στη Νέα Πέραμο Αττικής: Εκδήλωση τιμής και μνήμης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Πτολεμαΐδα: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign