pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί παίρνουμε κιλά στη νηστεία;

1/05/2013 - 5:01μμ
Πώς οφελεί την υγεία μας η νηστεία της Σαρακοστής;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της μεγάλης Σαρακοστής, κάποιοι από εμάς ήδη νηστεύουν ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κάποιους ενδοιασμούς διότι φοβούνται μην τυχόν ακολουθώντας τη νηστεία παχύνουν.

Αν το σκεφτεί όμως κανείς, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής περιόδου απαγορεύονται τα κρεατικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και όλα τα παράγωγα αυτών. Θα μπορούσε λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να παχαίνω, ενώ αποφεύγω όλα τα ειδή ζωικών λιπαρών που υπάρχουν.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Σπυριδούλα Νικομάνη, η απάντηση είναι πολύπλευρη.
Αρχικά, όταν λέμε νηστεύω δεν εννοούμε μόνο ότι απέχω από κάποια είδη φαγητού, αλλά εότι περιορίζω και την ποσότητα της τροφής γενικότερα. Νηστεία σημαίνει στέρηση, άρα ναι μεν νηστεύω διότι δεν τρώω κρέας αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα καταναλώσω τρία πιάτα μακαρόνια με σουπιές κοκκινιστές.

Στη συνέχεια, για να μπορέσει κάποιος να ακολουθήσει τη νηστεία χωρίς όμως να βάλει κιλά, απαιτείται οργάνωση γευμάτων πολύ περισσότερο από ότι σε περίοδο μη νηστείας και αυτό γιατί αν ξεχάσω να πάρω κάτι μαζί μου καθώς φεύγω για τη δουλειά με την πρώτη αίσθηση πείνας θα καταλήξω σε ένα φούρνο και πάλι θα καταναλώσω θερμίδες από άμυλο, κάτι που δε θα γινόταν αν είχα πάρει μαζί μου ένα φρούτο.

Επιπλέον, η μαγειρική σε περίοδο νηστείας απαιτεί φαντασία διότι έτσι θα υπάρχει ποικιλία γευμάτων. Δεν υπάρχει λόγος το μόνο φαγητό που θα έχω ως νηστίσιμη επιλογή να είναι μακαρόνια ή πατάτες, μπορούμε άνετα να συνδυάσουμε λαχανικά με όσπρια ή όσπρια με ξηρούς καρπούς. Θα πρέπει τα πιάτα μας να έχουν χρώμα από τα πολλά λαχανικά που θα περιέχουν.

Επίσης, η διατροφή μου θα πρέπει να περιέχει πολλά φρούτα και χυμούς, ενώ οι περισσότεροι καταναλώνουν ψωμί, ταραμοσαλάτα, φρυγανιές, κουλούρια, δηλαδή και πάλι άμυλο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα τα νηστίσιμα προϊόντα είναι πάρα πολύ θρεπτικά, αρκεί να συνδυάζονται σωστά και να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέο γευστικό επισκέπτη για τον ουρανίσκο μας.

Η νηστεία έχει λοιπόν κατηγορηθεί αδίκως ότι παχαίνει γιατί συχνά άτομα που νηστεύουν χάνουν το έλεγχο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ξηρούς καρπούς και ψωμί, δύο κατηγορίες τροφίμων που έχουν αμφότερες υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Παράλληλα, συχνά μετά από λίγες ημέρες νηστείας μας πιάνει λαιμαργία και το παρακάνουμε με το φαγητό, με αποτέλεσμα να αντιστρέφουμε τα διατροφικά ωφελήματα της νηστίσιμης περιόδου.

Αν όμως δούμε την νηστεία σαν μια ευκαιρία να κάνουμε δίαιτα θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πολλές νηστίσιμες επιλογές για όλα τα γεύματα της ημέρας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και αρκετά φτωχές σε θερμίδες.

Για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε:
• Στο πρωινό, τα αβγά (ομελέτα, μάτι ή ποσέ) με μια φέτα μαύρο ψωμί αλειμμένη με λίγο μέλι ή λίγο ταχίνι.
• Στο μεσημεριανό, το φιλέτο σχάρας με σουπιές και σπανάκι.
• Στο βραδινό, το ριζότο με παρμεζάνα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα στην οποία θα προσθέσουμε ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα και ξύδι μπαλσάμικο.
• Διαιτητικές επιλογές μπορούμε να κάνουμε ακόμα και στο επιδόρπιο όταν νηστεύουμε. Για παράδειγμα μια μικρή μερίδα γλυκό του κουταλιού κεράσι ή κυδώνι είναι πιο φτωχή σε θερμίδες από μια πάστα ζαχαροπλαστείου ή ένα κομμάτι γλυκό ταψιού αφού περιέχει μόνο ζάχαρη και καθόλου λίπος. Εξίσου διαίτης θεωρείται ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας, που περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με μαγνήσιο, το οποίο τονώνει την μνήμη, καταπολεμά το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Επομένως καταλήγουμε στο ότι τελικά δε παχαίνει η νηστεία. Αντιθέτως, η περίοδος αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για «αποτοξίνωση» από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και απώλεια κιλών. Αυτό που τελικά μας παχαίνει είναι ότι νηστεύουμε με λάθος τρόπο…

Πηγή: zougla.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)
ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1/09/2025 - 6:41μμ
(Φωτ.: Ralf Ruppert / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Η «κατάρα» της μέσης ηλικίας (επιτέλους) αμφισβητείται – Κάτι τρέχει όμως με τους νέους

28/08/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: ANGEL-ROS-DIE / commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ασπέργιλλος: Τι είναι, και πόσο επικίνδυνη είναι η ασπεργίλλωση; – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

26/08/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

22/08/2025 - 2:29μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

3 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

4 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

5 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign