pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κρίση στα Ίμια: Τα λάθη που οδήγησαν στη κλιμάκωση

26/01/2013 - 2:48μμ
Κρίση στα Ίμια: Τα λάθη που οδήγησαν στη κλιμάκωση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 25 Ιανουαρίου του 1996, ξεκινά συμβατικά η κρίση των Ιμίων. Ποια ήταν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην κλιμάκωση της έντασης;

Η μελέτη της Μαρίας Τουρή, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της κρίσης. Της Κατρίν Αλαμάνου.

Ακολουθεί περίληψη αποσπασμάτων από το επιστημονικό άρθρο της Μαρίας Τουρή: «Domestic Institutions and Decision making in Foreign Policy and Conflict Situations: The Role of the News Media and the Greek-Turkish Paradigm».

Η έναρξη της κρίσης των Ιμίων τοποθετείται στις 26 Δεκεμβρίου του 1995, όταν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε σε αβαθή ύδατα στις ακατοίκητες βραχονησίδες των Ιμίων. Ο καπετάνιος αρνήθηκε να ρυμουλκήσουν το πλοίο οι ελληνικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Τελικά το πλοίο αποκολλήθηκε από ελληνικό ρυμουλκό.

Υπήρξε όμως η αιτία της ανταλλαγής διπλωματικών σημειώσεων μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, για το καθεστώς κυριαρχίας των βραχονησίδων. Οι εν λόγω επιστολές είχαν κρατηθεί μυστικές, ώσπου το τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤΕΝΝΑ αποκάλυψε τη μεταξύ τους επικοινωνία στις 24 Ιανουαρίου.

Στις 25 Ιανουαρίου ο τότε δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Η σημαία αφαιρέθηκε από μία ομάδα δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, πού έφτασαν στο σημείο με ελικόπτερα, την επόμενη ημέρα.

Στις 29 Ιανουάριου, η Τουρκία προχώρησε στην πρώτη επίσημη πρόκληση επί του status quo, αμφισβητώντας την κυριαρχία στα Ίμια και σε άλλες βραχονησίδες στο Αιγαίο. Επιπλέον, απαίτησε την απομάκρυνση των ελλήνων κομάντος και της σημαίας, η οποία είχε επανατοποθετήσει, προτείνοντας διμερείς διαπραγματεύσεις για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόκληση της Τουρκίας επί του status quo, η αδυναμία της να διατηρήσει μία συνεπή αποτρεπτική στρατηγική και η συμβολή της στην παράλογη κλιμάκωση της έντασης, είναι αξιοσημείωτα.

Η Ελλάδα απάντησε στο περιστατικό της σημαίας με την απειλή της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, καθώς και με την αποστολή κομάντος στη βραχονησίδα. Όντας πιο αδύναμη από την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο και ευάλωτη στο εσωτερικό της, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια πιθανή ένοπλη σύρραξη.

Μετά την ταχεία συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από τις βραχονησίδες, γεγονός που σηματοδοτούσε την κλιμάκωση της κρίσης, μια αναίμακτη απόσυρση δεν ήταν πλέον δυνατή. Τελικά, η κρίση έληξε με την παρέμβαση των ΗΠΑ, καθώς η σταθερότητα ήταν προς το συμφέρον της υπερδύναμης, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο και τη δεσπόζουσα θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Οι εθνικιστικές αναφορές του ελληνικού Τύπου δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τους παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση να κλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αλλά και η τότε φιλοκυβερνητική «Ελευθεροτυπία» υπήρξαν επικριτικές στην αρχική «αδράνεια» της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κάλυψη της κρίσης από τον Τύπο υπήρχε συνεχής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα μετά την τοποθέτηση της τουρκικής σημαίας της βραχονησίδας, πριν δηλαδή οι δύο χώρες εισέλθουν και επισήμως στη διένεξη.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την αντίπαλό της με τη χρήση της απειλής, θυμίζοντας τον εθνικιστικό λόγο που εκφερόταν από τα ελληνικά ΜΜΕ επί χρόνια. Τα τελευταία, προωθούσαν την ιδέα ότι η χώρα βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο εξαιτίας των γειτόνων.

Οι ειδήσεις, ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες για μία εθνικιστική και δραματική κάλυψη, ενίσχυαν την εικόνα των ΜΜΕ ως προστατών του εθνικού συμφέροντος, ενώ μέσω της επιρροής τους στην κοινή γνώμη συνέβαλαν στην κλιμάκωσης της έντασης.

* Πηγή: Touri, M. (2008), ‘Domestic Institutions and Decision-making in Foreign Policy and Conflict Situations: The Role ofthe News Media and the Greek-Turkish Paradigm’, in Stivachtis, Y. A. (eds.) Global Affairs in a Turbulent World: Perspectives and Controversies, Athens: Athens Institute for Education and Research.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ενημέρωση των συντακτών άμυνας από τον Νίκο Δένδια, για τις αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας: Αποκτάμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

26/07/2026 - 3:54μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr/teleti-anachorisis-ellinikis-dynamis-saoydikis-aravias/)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Ελληνική πυροβολαρχία Patriot κατέρριψε δύο πυραύλους των Χούθι

25/07/2026 - 11:29πμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Η Εθνοφρουρά της Φλόριντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

24/07/2026 - 9:32μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλά για τις αποφάσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα» και νέα εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ άναψε το «πράσινο φως» για την «Ατζέντα 2030»

23/07/2026 - 2:00μμ
Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς SPYDER AiO της Rafael (πηγή: rafael.co.il)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Στο ΚΥΣΕΑ ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος των 3 δισ. ευρώ

21/07/2026 - 9:32μμ
Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο με τη σορό του άτυχου ανθυποσμηναγού (ένθετη φωτ.) στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΑΜΥΝΑ

Τρία χρόνια από τον θάνατο του πιλότου Περικλή Στεφανίδη – Μνημόσυνο στο Παλαιό Αγιονέρι Κιλκίς

16/07/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΑΜΥΝΑ

Νέα αίτηση στον Άρειο Πάγο για τις υποκλοπές μετά από δικαστικό έγγραφο για τον Ταλ Ντίλιαν

14/07/2026 - 3:06μμ
Στέλεχος του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύεται στο χειρισμό Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων Προσομοίωσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΑΜΥΝΑ

Πώς εκπαιδεύει ο Ελληνικός Στρατός τους νέους χειριστές drones – Από τον εξομοιωτή στο πεδίο επιχειρήσεων

11/07/2026 - 12:41μμ
Αεροσκάφος F16 σε ακροβατικούς ελιγμούς (φωτ. αρχείου: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

F-16 έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ζάκυνθο λόγω μηχανικής βλάβης

9/07/2026 - 3:02μμ
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Νέας Υόρκης Μάικ Λόλερ (φωτ.: facebook.com/ lawler4ny)
ΑΜΥΝΑ

F-35: Επιστολή Ρεπουμπλικάνου βουλευτή στον Ντόναλντ Τραμπ για να μπλοκαριστεί η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία

2/07/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

3 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

3 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign