pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μας χωρίζει μία Θάλασσα

9/10/2012 - 9:51πμ
Μας χωρίζει μία Θάλασσα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γι’ άλλη μια φορά μας συγκίνησε ο Αντώνης Παπαδόπουλος με το έργο του «Μας χωρίζει μια θάλασσα», που παρουσίασαν στις 6 Οκτωβρίου 2012 στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός σύλλογος ΕΝ ΠΛΩ και η Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΣΙΩΝ, υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πολυτάλαντος Αντώνης Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα συγκλονιστικό έργο, που μας μετέφερε στην Σμύρνη, το καλοκαίρι του 1922, για να «ζήσουμε» την καθημερινότητα ενός λαού ευτυχισμένου μέσα στις χαρές και τις λύπες του, τις μικρότητες και τις μεγαλοσύνες του, τις αγάπες και τα μίση του, ενός λαού που ζούσε στην περιοχή εκείνη της γης από αρχαιοτάτων χρόνων και είχε αναπτύξει πολιτισμό, τέχνες και γράμματα, εμπόριο και οικονομία κι ένα όνομα σεβαστό και υπολογίσιμο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Παρακολουθώντας στιγμιότυπα της ζωής μιας οικογένειας «γευόμαστε» την ιδιαιτερότητα της κουζίνας της, ακούμε τα τραγούδια της, «χορεύουμε» τους χορούς της, δακρύζουμε με τον πόνο της, αγωνιούμε με το πάθος της. Αυτό κατάφερε ο κ. Παπαδόπουλος με το σενάριο, τους στίχους των τραγουδιών και την σκηνοθεσία του. Μας έκανε και να κλάψουμε με την Καταστροφή, που την έδωσε με τον δικό του τρόπο, ώστε θα ’λεγε κανείς πως ζούσαμε στιγμές μνήμης μιας ατέλειωτης φωτιάς, απ’ την οποία εμείς οι ίδιο είχαμε γλιτώσει και τώρα πέρναγε μπροστά απ’ τα μάτια μας και τα έκαιγε, όπως τότε που έκαιγε τις ρίζες του ελληνισμού στην Ιωνία. Αυτός είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος! Συγχαρητήρια στον δημιουργό και σκηνοθέτη. Συγχαρητήρια και στους ηθοποιούς, που τόσο έντονα, ζεστά και αληθινά υποδύθηκαν τους ρόλους τους, στον συνθέτη της μουσικής και σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Την Εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους Μέλη του «Εν Πλώ» και της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ Πειραιωτών, κ.κ Γιάννης Κανατσέλης, Ηλίας Σκαφιδάς, Νίκος Κούβαρης, ενώ λίγα λόγια για την ταινία «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» απηύθυνε η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων κ. Ρίτσα Παπάζογλου. Αρκετά μεγάλο το ακροατήριο που προσήλθε, τόσο για να τιμήσει την επέτειο της θλιβερής επετείου της καταστροφής του 22, όσο και να δει και να μάθει για τα γεγονότα της εποχής από την εξαιρετική αυτή ταινία που είναι στην ουσία μια ζωντανή μαρτυρία, που καταγράφει με λεπτομέρεια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στους παρισταμένους διακρίναμε, εκτός των άλλων και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου π. Πολύκαρπο Δημητριάδη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πρόδρομο Κολτουκτσόγλου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιά, τον Βουλευτή κ. Τάκη Μελά, τον Πολιτευτή κ. Βασίλη Κατσαφάδο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Πάνου, τους κ.κ Προέδρους, Αντώνη Φαντόπουλο των Εφέδρων Αξιωματικών Πειραιά, Γιώργο Ζησιμάτο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θόδωρο Τσόντο των Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», τον Αντιπρόεδρο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκο Κούβαρη, τους Κοινοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αικατερίνη Δουρέκα, Αλέξανδρο Καράβη, Ιωακείμ Παπάκη, τον Υποψήφιο Διδάκτορα κ. Πέτρο Βιολάκη, τον κ. Γιώργο Συντιχάκη των Δρομέων Υγείας και τη Σύζυγό του, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του «Εν Πλώ» κ. Γιώργο Τατσόπουλο, τους Ζωγράφους κ.κ. Βίκυ Τατσοπούλου, Δημήτρη Καραγιάννη, τον Δικηγόρο, Νομικό και Αντιπρόεδρο του «Εν Πλώ» κ. Ηλία Σκαφιδά, τους κ.κ Νίκο Μελά, Γιώργο Βαγιάκη, Γιώργο Μποζά, Βασίλη Παρτσινέβελο, τον Επιχειρηματία κ. Γιάννη Ηλία, τον πρώην Αντινομάρχη κ. Άγγελο Καστάνη, τον πρώην Πρόεδρο του Ε΄ Διαμερίσματος κ. Λεωνίδα Μελά, την κ. Κέρυ Μακρογαμβράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», τον Δημοσιογράφο κ. Σπύρο Κουσουρή, τις κυρίες Βαρβάρα Τσιάλτα, Ελένη Μελά, τον Μουσικό κ. Δημήτρη Λαουτάρη, τον Θιασάρχη Θεάτρου Σκιών και Ποιητή κ. Μανώλη Λαουτάρη, τον παλιό Καταδρομέα κ. Βασίλη Παπαστεργίου, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρη Κρητικό, το Λογοτέχνη κ. Διονύση Κουλεντιανό. Ευχαριστούμε πολύ τον δραστήριο Σύλλογο «Έν Πλώ», την Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» και την Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων για αυτή τους την ωραία εκδήλωση τιμής και μνήμης και πιστεύουμε τέτοιες ενέργειες να γίνονται αφετηρία και άλλων συλλόγων και φορέων, προκειμένου να μαθαίνουμε γιατί μόνο τότε μπορούμε να αξιολογούμε σωστά το παρελθόν και να βαδίζουμε με ασφάλεια στο Μέλλον Μαρία Ν. Ταστσόγλου.

Πηγή: fonipeiraioton

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

12/07/2025 - 12:30μμ
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

12/07/2025 - 10:01πμ
(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: amnesty.org)

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός ενόχου για βιασμό και φόνο ενός μικρού κοριτσιού

2 ώρες πριν
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

2 ώρες πριν
(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

3 ώρες πριν
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

3 ώρες πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign