Τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου κέρδισαν οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τις προβολές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, προξενώντας ηχηρή ήττα στους Ρεπουμπλικανούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές που διεξάγονται στα μέσα της προεδρικής θητείας. Αφού είχαν κερδίσει νωρίτερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν έδρες γερουσιαστών σε οχυρά των Ρεπουμπλικανών όπως το Κάνσας και το Τέξας, και θα μπορέσουν να περιορίσουν σημαντικά τις εξουσίες του Αμερικανού προέδρου στο τέλος της θητείας του.
Στο Κάνσας, συγκεκριμένα, εκλέγεται βουλευτής ο Δημοκρατικός πάστορας Άνταμ Χάμιλτον, ένα κατόρθωμα σε μια πολιτεία που δεν είχε εκλέξει γερουσιαστή αυτού του κόμματος εδώ και 94 χρόνια, από το 1932.
Ο Χάμιλτον κέρδισε τον υποστηριζόμενο από τον Τραμπ απερχόμενο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρότζερ Μάρσαλ, δίνοντας στο κόμμα του μεγάλη ώθηση στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας. Η νίκη των Δημοκρατικών στην πολιτεία είναι εντυπωσιακή, καθώς το 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει με περισσότερες από 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, και την κούρσα αναμενόταν αρχικά ότι θα κέρδιζαν οι Ρεπουμπλικανοί.
Στο Τέξας εξελέγη κυβερνήτρια η Δημοκρατική υποψήφια Τζίνα Χινοχόσα επικρατώντας του απερχόμενου κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και NBC – εξέλιξη που προστίθεται σε σειρά εντυπωσιακών νικών της αντιπολίτευσης σε οχυρά των Ρεπουμπλικανών.

Τραμπ: «Αν ήμουν στο ψηφοδέλτιο, θα είχαμε κερδίσει θριαμβευτικά!»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αποδέχεται» το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, καθώς πελώριο κύμα των δημοκρατικών σαρώνει τη χώρα, αλλά αποποιήθηκε την ευθύνη.
«Είμαι απολύτως διατεθειμένος να αποδεχθώ αυτά τα αποτελέσματα», είπε στη New York Times. «Θα εργαστούμε μαζί με τους Δημοκρατικούς. Αδημονούμε, ξέρετε, να συνεργαστούμε μαζί τους. Πιθανόν θα βρούμε πεδίο συνεννόησης», πρόσθεσε.
Μπροστά στο εύρος των κερδών της αντιπολίτευσης, που αποσπούν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου –τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας– ο αρχηγός του κράτους δεν φάνηκε διατεθειμένος να αμφισβητήσει την ετυμηγορία της κάλπης. Αυτό δεν ήταν δεδομένο, καθώς ο μεγιστάνας επιμένει ως και σήμερα να αρνείται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ενώ έκανε νέες καταγγελίες για νοθεία ενόψει των ενδιάμεσων.
Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν μοιάζει επ’ ουδενί διατεθειμένος να παραδεχθεί πως υπέστη προσωπική ήττα χθες, παρότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι προφανές πως κατέθεσε ψήφο τιμωρίας για τα πεπραγμένα του, ειδικά για τον πόλεμο στο Ιράν και την αύξηση του κόστους ζωής –ιδιαίτερα των τιμών των καυσίμων– που προκάλεσε.
«Εγώ δεν ήμουν στο ψηφοδέλτιο» και «αν ήμουν θα είχαμε κερδίσει θριαμβευτικά!», ανέφερε, πληκτρολογώντας την τελευταία λέξη κεφαλαιογράμματη, όπως συνηθίζει, μέσω Truth Social.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επαναλάμβανε ασταμάτητα την προτροπή του στους υποστηρικτές της παράταξής του να ψηφίσουν «σαν να ήταν» ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνεργάτες του είναι απτόητοι. Και «μια τελευταία προειδοποίηση»: ανεξαρτήτως αποτελέσματος, «ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι ακόμα πιο αποφασισμένος να σταματήσει τη ριζοσπαστική Αριστερά. Δέστε τις ζώνες σας».
Ο πρόεδρος «δεν ήταν στα ψηφοδέλτια και είναι αποδεδειγμένο ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ πηγαίνουν να ψηφίσουν όταν είναι στο ψηφοδέλτιο», είπε η ίδια πηγή, κατά την οποία η «ποιότητα» των υποψηφίων της προεδρικής παράταξης δεν ήταν ικανοποιητική. Ο Τραμπ «έκανε εκστρατεία περισσότερο κι από τους ίδιους τους υποψηφίους», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στις δεκάδες προεκλογικές εμφανίσεις του προέδρου.
Πάντως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυτός ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων της παράταξης σε καθοριστικές αναμετρήσεις.
Η κακή διάθεση του Τραμπ είχε φανεί πολλές ώρες προτού αρχίσει να παίρνει μορφή η ετυμηγορία της κάλπης: Μέσα σε λίγη ώρα, ο 80άρης μεγιστάνας έστειλε μέσω Truth Social τρία μηνύματα στα οποία εξαπέλυε επίθεση εναντίον του Fox News, του τηλεοπτικού δικτύου που προτιμά η αμερικανική Δεξιά, διατεινόμενος πως προσπαθούσε να τον βλάψει εσκεμμένα.
Στο ένα από τα μηνύματά του, χαρακτήρισε πολιτική αναλύτρια παρούσα στο πλατό «χαζή σαν κοτρόνα»· σε δεύτερο επέκρινε δημοσκοπήσεις του δικτύου, βλέποντας στις ερωτήσεις «πλήγματα» εναντίον του ιδίου προσωπικά, καθώς οι έρευνες αντανακλούσαν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τα πεπραγμένα του.
«Είναι εναντίον μου», κατήγγειλε σε τρίτη ανάρτηση, παρατηρώντας πως η τηλεθέαση του Fox News πέφτει εξαιτίας αυτού.
Έπειτα από την επικράτηση των Δημοκρατικών στις εκλογές, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνες της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και καθώς χάθηκε επίσης ο έλεγχος της Γερουσίας, χάνει τη δυνατότητα να προχωρά σε διορισμούς – ιδίως αν χηρέψει κάποια από τις εννιά θέσεις στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου υπηρετούν ουσιαστικά ισοβίως.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ήδη διαμηνύσει πως θα ασκεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτει δια πάσα νόσο και γενικότερα θα αψηφά το Κογκρέσο αν ανακτήσουν τον έλεγχό του οι Δημοκρατικοί. Διατηρεί εξάλλου μεγάλα περιθώρια δράσης σε διπλωματικό και επίσης σε στρατιωτικό επίπεδο, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το αναμενόμενο «μπλε κύμα» (πρόκειται για το χρώμα της παράταξης της αντιπολίτευσης).

















