pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Η προστασία των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής απαιτεί πράξεις

Ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ελληνορθόδοξο ναό της Ιορδανίας  

27/10/2026 - 4:46μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καράκ της Ιορδανίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 35, καταδικάζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Λαμβάνοντας δε αφορμή από αυτό το αποτρόπαιο γεγονός καλεί την ελληνική πολιτεία να προστατέψει με κάθε τρόπο της ελληνορθόδοξες κοινότητες της Ιορδανίας, της Συρίας, της Παλαιστίνης και της ευρύτερης Ανατολής.

Στην ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η γεν. γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Ο ποντιακός ελληνισμός, έχοντας βιώσει ιστορικά τον διωγμό, τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των προγόνων του, γνωρίζει τη σημασία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας κοινοτήτων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία και τη μισαλλοδοξία».

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή Καράκ της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια εξόδιας ακολουθίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 35 ακόμη.

Η ένοπλη επίθεση εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε έναν χώρο λατρείας για να αποχαιρετήσουν έναν συνάνθρωπό τους, αποτελεί έγκλημα που προσβάλλει θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Καμία θρησκευτική, πολιτική ή ιδεολογική επίκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αμάχων. Το τραγικό αυτό γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες της Ιορδανίας, της Συρίας, της Παλαιστίνης και της ευρύτερης Ανατολής διατηρούν μια μακραίωνη εκκλησιαστική και πολιτισμική παράδοση, συνδεδεμένη με τη ρωμαίικη και βυζαντινή κληρονομιά. Η παρουσία τους στους τόπους αυτούς δεν αποτελεί πρόσφατο ιστορικό φαινόμενο, αλλά συνέχεια μιας παράδοσης που επιβίωσε επί αιώνες, μέσα από σημαντικές ιστορικές μεταβολές και δοκιμασίες.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, έχοντας βιώσει ιστορικά τον διωγμό, τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των προγόνων του, γνωρίζει τη σημασία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας κοινοτήτων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία και τη μισαλλοδοξία.

Τα βιώματα αυτά μας επιβάλλουν να μη μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε εγκλήματα που στρέφονται εναντίον ανθρώπων εξαιτίας της θρησκευτικής ή πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία και κάθε θύμα βίας δικαιούται την ίδια ευαισθησία, τη ίδια διεθνή προσοχή και την ίδια απαίτηση για δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή την καταγωγή του.

Αναγνωρίζουμε την άμεση καταδίκη της επίθεσης από τις αρχές της Ιορδανίας και την αποφασιστικότητά τους για τον εντοπισμό των δραστών. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η προστασία των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς διεθνούς μέριμνας και όχι μόνο περιστασιακών αντιδράσεων έπειτα από τραγικά γεγονότα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί:

    • Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις αρχές της Ιορδανίας και τα αρμόδια Πατριαρχεία, για την ενίσχυση της ασφάλειας των χριστιανικών κοινοτήτων και των χώρων λατρείας τους.
    • Την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει συστηματικά το ζήτημα της προστασίας των ιστορικών χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής στην ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματική ατζέντα, επιδιώκοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες.
    • Την Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, να αναπτύξει συντονισμένες δράσεις ανθρωπιστικής, οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης των κοινοτήτων που δοκιμάζονται.
    • Τους διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα κάθε μορφή θρησκευτικής βίας και να μεριμνούν για την προστασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, χωρίς διακρίσεις και επιλεκτικές ευαισθησίες.
    • Την ελληνική Πολιτεία, να εξετάσει, σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τη δυνατότητα άμεσης και στοχευμένης συνδρομής για την υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, την περίθαλψη των τραυματιών και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών στον Ιερό Ναό.

Παράλληλα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέτει τις δυνάμεις του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού στη διάθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Ιορδανίας, προκειμένου να εξεταστεί κάθε δυνατή μορφή ανθρωπιστικής, οικονομικής, υλικής ή άλλης υποστήριξης, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Η διατήρηση της πολυαιώνιας χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή αποτελεί ευθύνη που υπερβαίνει εθνικά και θρησκευτικά σύνορα. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της ιστορικής πολυμορφίας, της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Ιορδανίας και τις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Η ανθρώπινη ζωή και η θρησκευτική ελευθερία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η προστασία των ιστορικών κοινοτήτων της Ανατολής δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικής μνήμης. Είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο στα Σούρμενα, αφιερωμένο στους ανθρώπους που χάθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές της περιόδου 1941-1944 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: Τίμησαν τους νεκρούς των βομβαρδισμών – Η ιστορία μιας Πόντιας πίσω από το μνημείο

27/10/2026 - 2:16μμ
Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της 7ης έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα «Ναϊάς» στη Νάουσα. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Δίνει βήμα στα παιδιά, να μιλήσουν με τα έργα τους

26/10/2026 - 11:12μμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας γιόρτασε 40 χρόνια διατήρησης της ποντιακής κληρονομιάς

26/10/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Η αλληλεγγύη συνεχίστηκε με την 57η εθελοντική αιμοδοσία

26/10/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έφυγε από τη ζωή η Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου, επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

25/10/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Η ιστορική συνάντηση του Πόντου και της Κρήτης στο Ρέθυμνο – Συγκίνηση στην πρώτη υποδοχή της ιερής εικόνας

25/10/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μάξιμου Χαρακόπουλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φιλιππούπολη Λάρισας: Οι απόγονοι των προσφύγων κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Ανατολικής Ρωμυλίας

25/10/2026 - 2:38μμ
Ο φοιτητής Λεβόν Ναβασαρντιάν παραλαμβάνει το βραβείο του (φωτ.: facebook.com/ArmenianBlueCrossGreece)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενικός Κυανός Σταυρός: Απονομή του βραβείου «Τακουχή Πασαγιάν» στην Κοκκινιά

25/10/2026 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ: Η προστασία των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής απαιτεί πράξεις

11 δευτερόλεπτα πριν
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

29 λεπτά πριν
Στέλεχος της Frontex με μονόκυαλο στα Σκόπια, πριν από την τελετή έναρξης της κοινής επιχείρησης, στις 20 Απριλίου 2023 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Frontex: Σχέδιο για 30.000 στελέχη και μεγαλύτερο ρόλο πέρα από τα σύνορα της ΕΕ

55 λεπτά πριν
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

1 ώρα πριν
Σημαιοστολισμένο μπαλκόνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ημέρα της Σημαίας: Από τα πολεμικά πλοία στα μπαλκόνια – Πώς επικράτησε η γαλανόλευκη

2 ώρες πριν
Φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας, καταιγίδα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Στο «κόκκινο» η 28η Οκτωβρίου για τέσσερις περιοχές – Πότε επηρεάζεται η Αττική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV