Τη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τομείς πέρα από το εμπόριο και τις επενδύσεις έθεσε ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Καλέντ Μπιν Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, και την ομιλία του στο Επενδυτικό Φόρουμ Ελλάδας-ΗΑΕ στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συντονισμού απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις. Όπως σημείωσε, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους.
«Σήμερα είχα την χαρά να συζητήσω σε βάθος με τον διάδοχο πρίγκιπα για τη στρατηγική μας συνεργασία και τα τελευταία χρόνια οι δυο μας χώρες οικοδόμησαν μία συνεργασία στρατηγικής σημασίας και εμπιστοσύνης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου. Με φόντο τη σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται το Ιράν και τις απειλές για τη ναυσιπλοΐα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Θεωρώ ότι η χώρα μου είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδος, Ευρώπης και Κόλπου, που το μέλλον και η σταθερότητα και η ειρήνη είναι αλληλένδετα και σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας σε πολιτικό επίπεδο, η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο μια ευκαιρία αλλά μια στρατηγική αναγκαιότητα.»
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των υπόλοιπων χωρών του Κόλπου, ενώ στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε έμφαση στις δυνατότητες σύναψης νέων επιχειρηματικών συμφωνιών.
«Έρχεστε σε μια στιγμή μεγάλων περιφερειακών αναταραχών, αλλά πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία που έχει δώσει αποτελέσματα.»
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες σχέσεις τους και να ενισχύσουν τη συμβολή τους στη σταθερότητα της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 50 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποδοχή στην Αθήνα και το ενδιαφέρον του για τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

















