pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τραμπ: Ανάσα στη Ρωσία με πάγωμα νέων κυρώσεων – Καταγγελίες για «προδοσία» της Ουκρανίας

Η συμφωνία για το ρωσικό ντίζελ, οι αντιδράσεις και από Ρεπουμπλικανούς και η αγωνία του Κιέβου για την αμερικανική στήριξη

17/10/2026 - 5:14μμ
Ο Τραμπ δείχνει στον Ζελένσκι τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, 17 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ δείχνει στον Ζελένσκι τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, 17 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ώρα που η Ουκρανία ζητά περισσότερη προστασία από τις ρωσικές επιθέσεις, η Ουάσινγκτον περιορίζει την οικονομική πίεση στη Μόσχα. Μετά τη συμφωνία για το ρωσικό ντίζελ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων, ενισχύοντας τους φόβους του Κιέβου ότι η προσέγγιση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν γίνεται σε βάρος του.

Η κριτική φτάνει μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο: δώδεκα γερουσιαστές, έξι από κάθε κόμμα, έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία για το ντίζελ «προδοσία» του ουκρανικού λαού, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει στη Ρωσία πρόσθετους πόρους για τη συνέχιση του πολέμου.

Υπέγραψε τις κυρώσεις και μετά τις πάγωσε

Το εκτελεστικό διάταγμα της 16ης Οκτωβρίου αναστέλλει την εφαρμογή βασικών κυρώσεων, περιορισμών και δασμών του νόμου Γκράχαμ, τον οποίο ο ίδιος ο Τραμπ είχε υπογράψει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στα μέτρα περιλαμβάνονταν επιβαρύνσεις για χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, αξιοποιώντας δυνατότητα εξαίρεσης που προβλέπει ο νόμος. Το διάταγμα διατηρεί τις εξαιρέσεις μέχρι να αποφασιστεί διαφορετικά από την αμερικανική ηγεσία. Οι προϋπάρχουσες κυρώσεις που καλύπτει η σχετική διευκρίνισή του παραμένουν σε ισχύ.

Είχε προηγηθεί, στις 9 Οκτωβρίου, η έκδοση ειδικής άδειας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για συναλλαγές που αφορούν την πώληση, παράδοση και εισαγωγή ρωσικού ντίζελ – η πρακτική εφαρμογή του ενεργειακού ανοίγματος προς τη Μόσχα.

«Δώρο στον αντίπαλό μας»

Στην επιστολή τους προς τον Τραμπ, στις 13 Οκτωβρίου, οι δώδεκα γερουσιαστές ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας και την ενεργοποίηση των νέων κυρώσεων.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που υπογράφουν βρίσκονται ο Μιτς Μακόνελ, η Σούζαν Κόλινς και η Λίζα Μερκάουσκι. Η προειδοποίησή τους είναι σαφής: τα έσοδα από τις εξαγωγές μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή, ενώ το όφελος για τους Αμερικανούς καταναλωτές θα είναι περιορισμένο.

«Αυτή η συμφωνία είναι δώρο στον αντίπαλό μας και προδοσία των συμμάχων μας», αναφέρουν.

Η αντίθεση αποτυπώνει το πολιτικό διακύβευμα: η αμερικανική κυβέρνηση προτάσσει τη μείωση των τιμών των καυσίμων, ενώ επικριτές της εκτιμούν ότι το τίμημα θα το πληρώσει η Ουκρανία.

Σε ανάλυση που δημοσιεύει το Council on Foreign Relations, ερευνητές συνδέουν τη στροφή με την πίεση του ενεργειακού κόστους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, αμφισβητούν ότι οι προβλεπόμενες ποσότητες ντίζελ μπορούν να μειώσουν αισθητά τις τιμές στο διάστημα μέχρι τις κάλπες.

Ζελένσκι: Το ντίζελ είναι μόνο η αρχή

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων θα συνεχιστεί. «Δυστυχώς, η άρση των κυρώσεων θα συνεχιστεί. Νομίζω ότι η συμφωνία για το ντίζελ είναι μόνο το πρώτο βήμα» δήλωσε σήμερα, έχοντας προηγουμένως κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι με την απόφασή της ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν.

Την ίδια ώρα ζήτησε πρόσθετη ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, προειδοποιώντας για πιθανή κλιμάκωση των επιθέσεων και στη δυτική Ουκρανία.

Το ρήγμα έχει και στρατιωτική διάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο Αμερικανούς και έναν Δυτικό αξιωματούχο, διαταραχή στη στρατιωτική δορυφορική υπηρεσία Starshield προκλήθηκε έπειτα από εντολή που προήλθε από τον Λευκό Οίκο. Η υπηρεσία έχει αποκατασταθεί μερικώς.

Ο Τραμπ, πάντως, δηλώνει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο συνεχίζεται.

Η Ευρώπη ζητά πίεση στη Μόσχα

Η απόκλιση από την ευρωπαϊκή γραμμή καταγράφηκε και στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για την προσωρινή άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό ντίζελ, ζητώντας περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.

Παρά την αντιπαράθεση, ο Ζελένσκι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ουκρανών και Αμερικανών διαπραγματευτών την επόμενη εβδομάδα. Για την ουκρανική πλευρά όμως, το ερώτημα γίνεται πλέον οξύτερο, καθώς οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, τα κατεστραμμένα σπίτια και το δυσβάστακτο κόστος θέρμανσης απειλούν να ανατρέψουν την επιστροφή εκατομμυρίων Ουκρανών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διαδηλωτές ποζάρουν μπροστά σε φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

17/10/2026 - 4:51μμ
Αστυνομικοί προσάγουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια φοιτητικής κινητοποίησης στα Τίρανα, στις 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων στα Τίρανα – Αποζημιώσεις υπόσχεται ο Ράμα

17/10/2026 - 3:22μμ
Διαδηλωτής απέναντι σε «Αύρα» κατά τη διάρκεια μαθητικής και συνδικαλιστικής  κινητοποίησης στο Παρίσι, για τις συνθήκες στα σχολεία. 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η ακρίβεια φέρνει μαθητές και «Κίτρινα Γιλέκα» στον ίδιο δρόμο

17/10/2026 - 2:59μμ
Δημοσιογράφοι περιμένουν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής. Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μέτρα για την ενέργεια, διχασμός για τα χρήματα – Ο ανοιχτός λογαριασμός των «27»

17/10/2026 - 1:28μμ
Άποψη του Κρεμλίνου (φωτ.: Pexels.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Ιστορική στιγμή» η αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ

17/10/2026 - 12:40μμ
Τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν πριν το δικαστήριο μπορέσει να αποφανθεί επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν (φωτ.: Asia News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων κατά Χριστιανών με κατεδαφίσεις περιουσιών και απαγόρευση πατρογονικών επωνύμων

17/10/2026 - 9:45πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο για πολιτική συγκέντρωση στη Τζόρτζια, στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

17/10/2026 - 8:56πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μασούντ Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων

16/10/2026 - 10:27μμ
Το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, το 2023 (φωτ.: Akkuyu Nuclear / Rosatom, μέσω Wikimedia Commons)
ΚΟΣΜΟΣ

Άκουγιου: Εκκίνηση του πρώτου αντιδραστήρα έως το τέλος του 2026 αναμένει η Rosatom

16/10/2026 - 8:27μμ
Το σύνθημα «Κάψτε το Παρίσι» σε τοίχο της γαλλικής πρωτεύουσας, στη διάρκεια επεισοδίων μετά από μαθητική και συνδικαλιστική διαδήλωση για τις συνθήκες εκπαίδευσης, στις 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Κίτρινα Γιλέκα» και μαθητές δίνουν ραντεβού στους δρόμους το Σάββατο

16/10/2026 - 6:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τραμπ δείχνει στον Ζελένσκι τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, 17 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Τραμπ: Ανάσα στη Ρωσία με πάγωμα νέων κυρώσεων – Καταγγελίες για «προδοσία» της Ουκρανίας

48 δευτερόλεπτα πριν
Διαδηλωτές ποζάρουν μπροστά σε φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

24 λεπτά πριν
Λεζάντα: Από την εκδήλωση τιμής στον Τζορτζ Τρελόαρ, στο Μπάλαρατ της Αυστραλίας, στις 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: παραχώρηση στον «Νέο Κόσμο»)

Τζορτζ Τρελόαρ: Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τίμησαν τον συμπαραστάτη των προσφύγων του 1922

46 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Νάουσας, 114 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας)

Νάουσα: 114 χρόνια από την απελευθέρωση – Στον εορτασμό και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

1 ώρα πριν
Ο Ορέστης Λάσκος σε κινηματογραφικό στιγμιότυπο (φωτ.: Facebook / Παλιός Ελληνικός κινηματογράφος)

Ορέστης Λάσκος: Ο ποιητής της σκηνής και του κινηματογράφου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV