pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από Σμύρνη …Σαλονίκη, 20 χρόνια μετά: Με το «Madre-Μάνα» η Μιμή Ντενίση μάς μεταφέρει στο 1943 και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας

Ανοιχτό κάλεσμα για 500 κομπάρσους, για μια τηλεοπτική σειρά που θα γράψει ιστορία

3/10/2026 - 12:45μμ
(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)

(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τη Ροτόντα και τα βυζαντινά τείχη μέχρι το Τσινάρι, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, τη Συναγωγή, τη ΧΑΝΘ, τον Άγιο Δημήτριο, τον Λευκό Πύργο και το λιμάνι, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γίνει το μεγάλο φυσικό σκηνικό μιας νέας τηλεοπτικής παραγωγής που φιλοδοξεί να ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας.

Τα γυρίσματα της σειράς «Madre-Μάνα», σε σενάριο της Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία του Γιάννη Σακαρίδη, ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, και (σε πρώτη φάση) αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Για τις ανάγκες της παραγωγής ένα πολυπληθές καστ δημοφιλών ηθοποιών θα βρεθεί για μήνες στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικό μέρος των γυρισμάτων θα πραγματοποιηθεί επίσης στην παλιά πόλη της Ξάνθης και στην Μπαρμπούτα, την ιστορική εβραϊκή συνοικία της Βέροιας.

Την έναρξη των γυρισμάτων ανακοίνωσε η Μιμή Ντενίση σε συνάντησή της με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας τη σειρά ως ένα προσωπικό όνειρο που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι μια σειρά –η πιο ακριβή που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση– την οποία την προορίζουμε για το εξωτερικό μετά», ανέφερε, εξηγώντας ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο την αγάπη της για την πόλη και τη Μακεδονία:

«Διαβάζοντας ιστορία βλέπω μια αδικία, βλέπω μια Αθήνα υδροκέφαλη που ασχολούμαστε συνέχεια με τα θέματα τα δικά μας, με το τι συμβαίνει εντός και πέριξ της Αθήνας, και αγνοούμε παντελώς την ιστορία του πιο σημαντικού ίσως κομματιού της Ελλάδας, που είναι η Μακεδονία και η Θράκη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μιμή Ντενίση στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα σειρά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τη Σμύρνη, στη Θεσσαλονίκη του 1943

Το «Madre-Μάνα» αποτελεί, ουσιαστικά, τη συνέχεια της ιστορίας της παράστασης Από Σμύρνη… Σαλονίκη, η οποία παρουσιάστηκε για σχεδόν τρεις μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη Μιμή Ντενίση, πολλοί ήταν οι θεατές που ήθελαν να μάθουν τι απέγινε η κεντρική ηρωίδα, η Φιλιώ.

Η νέα σειρά ξεκινά το 1943.

Η Φιλιώ, σε προχωρημένη ηλικία πλέον, βλέπει από το παράθυρό της ένα πλήθος Εβραίων συμπολιτών της, ανθρώπους που γνώριζε, να οδηγούνται στα τρένα. Η εικόνα αυτή την κάνει να επιστρέψει με τη μνήμη της στο 1923 και στην άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της που επέζησαν από την Καταστροφή της Σμύρνης.

«Βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους, η Φιλιώ λέει “δεν θα σταματήσει ποτέ ο άνθρωπος να επαναλαμβάνει τα ίδια; Πάντα θα ξεσπιτώνονται, πάντα θα πηγαίνει ο ένας εναντίον του άλλου;”. Κι από αυτό κάνει την αναδρομή στο ’23, του πώς είχε έρθει η ίδια με όσους έμειναν από την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη από τη Σμύρνη, ρακένδυτοι, που δεν τους ήθελε κανείς», ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Ο τίτλος «Madre-Μάνα» παραπέμπει, όπως εξήγησε, στη Φιλιώ, αλλά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως τόπου υποδοχής ανθρώπων που ξεριζώθηκαν και αναζήτησαν μια νέα ζωή: «Έγινε προσφυγομάνα για κάθε ξεριζωμένο που ήρθε. Ήταν η Madre για την εβραϊκή κοινότητα και βέβαια μάνα είναι και η Φιλιώ που αγκαλιάζει όχι μόνο την οικογένειά της, αλλά και όποιον έχει ανάγκη».

Ένα μεγάλο καστ και 500 βοηθητικοί ηθοποιοί

Στη σειρά συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, η Κατερίνα Γερονικολού, η Ναταλία Δραγούμη, η Ντίνα Μιχαηλίδου, ο Αντώνης Λουδάρος, η Άννα Κουρή, η Νόνη Ιωαννίδου και ο Λευτέρης Ελευθερίου.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων θα χρειαστούν, ωστόσο, και περίπου 500 βοηθητικοί ηθοποιοί, και η παραγωγή απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς που θέλουν να συμμετάσχουν στη σειρά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην αναπαράσταση της εποχής, καθώς η παραγωγή θα χρειαστεί μεγάλο αριθμό κοστουμιών και σκηνικών. Τον σχεδιασμό του σκηνικού διακόσμου έχει αναλάβει η Αγγελική Ανακτορίδου, τα κοστούμια η βραβευμένη ενδυματολόγος Φωτεινή Δήμου, ενώ τη μουσική της σειράς υπογράφει ο Μίνως Μάτσας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕΔ.

Η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η αναπαράσταση της Θεσσαλονίκης των προηγούμενων δεκαετιών θα αξιοποιήσει και σύγχρονες τεχνολογίες. Όπως εξήγησε η Μιμή Ντενίση, η παραγωγή θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να ανασυνθέσει στοιχεία του αστικού τοπίου που δεν υπάρχουν πια.

«Θα χρησιμοποιήσουμε και πολλή τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί, ας πούμε, εκεί που είναι η Ροτόντα και η Αψίδα, εκεί περνούσε το τραμ και ήταν σπίτια από πίσω. Άρα εμείς αυτό θα το φτιάξουμε με το AI, χρησιμοποιώντας το χώρο και κάνοντας με AI τα τραμ κτλ.», ανέφερε.

Η παραγωγή φιλοδοξεί έτσι να μετατρέψει τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη σε σκηνικό μιας πόλης που έχει αλλάξει δραστικά μέσα στο χρόνο, ανασυνθέτοντας εικόνες από τη μεσοπολεμική και κατοχική περίοδο. «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια σειρά που θα βοηθήσει όλη την περιοχή, γιατί όχι μόνο θα αναδείξει τις απίστευτες ομορφιές που έχει η πόλη και η περιοχή, αλλά θα αναδείξει και την ουσία αυτής της περιοχής που επίτηδες ή τυχαία την έχουμε ξεχάσει», υπογράμμισε η Μιμή Ντενίση.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων μετά από έναν αιώνα

3/10/2026 - 9:53πμ
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία επιστρέφει στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια

2/10/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: Pyrgos Vasilissis - Πύργος Βασιλίσσης - Queen's Tower/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη βασιλική αυλή στο βρετανικό απογευματινό τσάι: Μια ξεχωριστή εμπειρία στον Πύργο Βασιλίσσης

2/10/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

1/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Η μετανάστευση γίνεται τέχνη στο DEPO – Ελληνίδα εικαστικός αφηγείται με τα έργα της την ιστορία των παππούδων της, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923

1/10/2026 - 10:16μμ
Το συγκρότημα του Μικρού Λουτρού στην Αντιόχεια επί Κράγω, στις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας (φωτ.: L. Rodriguez)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρά Ασία: Το ρωμαϊκό λουτρό που έγινε οινοποιείο και ελαιοτριβείο

30/09/2026 - 6:51μμ
Η Λένα Παπαληγούρα είναι η Άννα Καρένινα στη νέα μεγάλη παραγωγή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (φωτ.: Διονύσης Κούτσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άννα Καρένινα: Η ηρωίδα του Τολστόι ανεβαίνει ξανά στο αθηναϊκό σανίδι

30/09/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Προκοπίου – Η ζωή, οι 23 ταινίες και η τελευταία επιστροφή στο θέατρο ύστερα από 52 χρόνια

28/09/2026 - 11:07πμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κούρος της Ευρωπού επιστρέφει στο Κιλκίς: Από την αρχαία Μακεδονία στην κλοπή και τον επαναπατρισμό

26/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ. Κατσιμεντέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κ. Τασούλας: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πράξη ευθύνης για την Ευρώπη

25/09/2026 - 8:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)

Από Σμύρνη …Σαλονίκη, 20 χρόνια μετά: Με το «Madre-Μάνα» η Μιμή Ντενίση μάς μεταφέρει στο 1943 και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας

55 δευτερόλεπτα πριν
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)

Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα και διακοπές κυκλοφορίας από την κακοκαιρία

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Facebook / Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» Κύπρου

1 ώρα πριν
Ρώσοι εκπρόσωποι, ανάμεσά τους ο Γιούρι Αντρέεβιτς Γκορλάτς (κέντρο) και διπλωμάτες, αναχωρούν μετά από συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 5 Ιουλίου 2019 (φωτ. αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET)

Νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ο Γιούρι Γκόρλατς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Singapore Tennis Open)

China Open: Εξαιρετική η Σάκκαρη, πέρασε στις «32»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV