pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέλει αρετή και τόλμη

Του Σάββα Καλεντερίδη

20/09/2026 - 3:31μμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκία έχει δυσάρεστες μνήμες από την Υεμένη: Στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου τα οθωμανικά στρατεύματα πολέμησαν στο μέτωπο Χιτζάζ-Υεμένης και υπέστησαν σοβαρές απώλειες από τους Υεμενίτες και τους συμμάχους τους, Άγγλους.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 1914, ορισμένοι σχηματισμοί της 3ης Στρατιάς που είχαν φύγει από το μέτωπο της Υεμένης –καταπονημένες και με στολές ερήμου–, εστάλησαν από τον Ενβέρ πασά στο μέτωπο του Αντικαυκάσου, να πολεμήσουν κατά των Ρώσων που είχαν έδρα στο Σαρίκαμις του Καρς. Τα πλοία που έφερναν χειμερινό ιματισμό από την Κωνσταντινούπολη στην Τραπεζούντα καταβυθίστηκαν από τους Ρώσους και έτσι οι στρατιώτες οδηγήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στα όρη Αλάχου Έκμπερ με ιματισμό ερήμου. Το βράδυ από τη χιονοθύελλα που ξέσπασε εκείνο βρήκαν το θάνατο από 90 έως 110 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί της 3ης Στρατιάς.

Το θέμα αυτό ήταν επί 90 χρόνια στρατιωτικό μυστικό, και μόλις τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να γράφονται κάποια πράγματα και να αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλου ως αμφιβόλου εθνικής καταγωγής –άλλοι τον θεωρούν Έλληνα και άλλοι Γεωργιανό–, επικαλείται το θάνατο του παππού του στα όρη Αλάχου Έκμπερ εκείνη τη μαύρη νύχτα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914.

Στη συλλογική μνήμη της τουρκικής κοινωνίας είναι καταγεγραμμένες μέχρι σήμερα οι αιματηρές μάχες της Υεμένης και η τραγωδία του Σαρίκαμις που σχετίζεται με το μέτωπο της Υεμένης.

Εκείνες οι μνήμες ξυπνούν τώρα που η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με την υποχρέωση που απορρέει από τη Συμφωνία της Μέκκας, να υποστηρίξει με στρατεύματα επί του πεδίου τη Σαουδική Αραβία που δέχεται επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Χούθι προκαλούν και την Τουρκία, απειλώντάς την ότι αν στείλει στρατεύματα θα έχουν την τύχη των οθωμανικών στρατευμάτων του 1914. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος τους Αμπίντ αλ-Θαούρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα χάσει σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Αφού οι Χούθι εξασφάλισαν τον έλεγχο ολόκληρης της επαρχίας Χοντέιντα και προέλασαν δυτικά της Ταΐζ, καταλαμβάνοντας παράκτιες πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας, όπως η Μούχα, και οδούς πρόσβασης στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, που ελέγχει την είσοδο και την έξοδο από την Ερυθρά Θάλασσα, ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας των Χούθι, ταξίαρχος Αμπίντ αλ-Θαούρ, έκανε αξιοσημείωτες δηλώσεις στην τηλεόραση Al Araby.

Απαντώντας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Πέμπτης, 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες οι ενέργειες των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ βλάπτουν το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, ο αλ-Θαούρ είπε: «Αφού σχημάτισε συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία είναι πλέον εχθρός μας».

Και προσθεσε: «Εάν η Τουρκία ενεργεί επί του παρόντος κατόπιν εντολών της Σαουδικής Αραβίας και κάνει αυτή τη δήλωση, δεν έχει καμία αξία στα μάτια μας. Αυτό που έχει σημασία είναι τι λένε οι χώρες που συνορεύουν με μας, όπως το Τζιμπουτί και η Σομαλία».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας σε έναν πιθανό διεθνή συνασπισμό εναντίον των Χούθι, ο αλ-Θαούρ είπε: «Εάν η Τουρκία σκοπεύει να εισέλθει στον πόλεμο για να υπερασπιστεί τη Σαουδική Αραβία, είμαστε έτοιμοι».

Ο αλ-Θαούρ, δηλώνοντας ότι θα στοχοποιήσουν την Άγκυρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης, σημείωσε: «Αν η Τουρκία πιστεύει ότι έχει αρκετή δύναμη για να απελευθερώσει αυτές τις περιοχές μαζί με τη Σαουδική Αραβία, ορκίζομαι ότι είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε – και η Τουρκία θα είναι η ηττημένη. Ενώ δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσο η Αμερική ή η Αγγλία, έχει έρθει σε αυτήν την περιοχή και έχει περάσει το κεφάλι της στην αγχόνη, από μόνη της. Υπερασπιζόμαστε τη γη και τη θρησκεία μας. Τι δουλειά έχει η Τουρκία να έρχεται εδώ;».

Απορρίπτοντας τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, είπε: «Όλα τα πλοία του κόσμου περνούν, μόνο η διέλευση των σαουδαραβικών πλοίων, ανεξάρτητα από τον τύπο ή το φορτίο τους, εμποδίζεται».

Αρνούμενος τους ισχυρισμούς για μυστικές συναντήσεις μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και του Ομάν στο Μουσκάτ, ο ταξίαρχος των Χούθι δήλωσε: «Ο τρέχων στόχος μας είναι να μπλοκάρουμε τα πλοία της Σαουδικής Αραβίας – ο πόλεμός μας είναι με τη Σαουδική Αραβία. Αν οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, το πεδίο είναι εδώ. Αν εισέλθει και κάποια άλλη πλευρά, θα συμπεριληφθεί επίσης στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης και του αποκλεισμού στην Ερυθρά Θάλασσα».

Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του αλ-Θαούρ έγιναν αμέσως μετά τις παρεμβάσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης της Τουρκίας – δηλώνουν στήριξη στη Σαουδική Αραβία και καταδικάζουν τους Χούθι.

Σε ό,τι μας αφορά, οι δηλώσεις του αξιωματούχου του κινήματος Ανσαρουλάχ, με ηγέτη την οικογένεια των Χούθι, δείχνουν πώς πρέπει να απαντά κανείς στην Τουρκία όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Ελπίζουμε να διδαχτούν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα από τη στάση αυτή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Θέλει αρετή και τόλμη

47 δευτερόλεπτα πριν
Η είσοδος των ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Βριλήσσια: 14χρονος κινδυνεύει να χάσει νεφρό μετά από επίθεση συμμαθητή του

23 λεπτά πριν
Μέλη και φίλοι της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας κατά την παρουσίαση των πρώτων προφορικών μαρτυριών του προγράμματος (φωτ.:  Facebook / Hellenic Community of Ireland)

Οι φωνές των Ελλήνων της Ιρλανδίας δεν θα σβήσουν – Οι ιστορίες της ξενιτιάς μπαίνουν στο αρχείο

46 λεπτά πριν
Κόσμος παρίσταται στην πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το τελευταίο «σ’ αγαπώ» στη Μαργαρίτα Παπανδρέου – Συγκίνηση στο Α’ Νεκροταφείο

1 ώρα πριν
Σκηνή από την ταινία «1922», του Νίκου Κούνδουρου. Η Μπέτυ Βαλάση κουβαλά στους ώμους την Ελεονώρα Σταθοπούλου (πηγή: Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Μουσείο Κινηματογράφου)

«1922»: Η «καταραμένη ταινία» του Κούνδουρου και οι περιπέτειες της

2 ώρες πριν
Γιατρός (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιατροί υπό ψηφιακό έλεγχο: Νέο app θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV