Στον Άγιο Κωνσταντίνο του Αγρινίου, τον οικισμό που δημιούργησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, τιμήθηκαν σήμερα τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και οι άνθρωποι που έφτασαν ξεριζωμένοι στην Αιτωλοακαρνανία.
Στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκαν θεία λειτουργία και μνημόσυνο από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνό. Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Ελένη Χόντζια.
Η ευθύνη των προσφυγικών συλλόγων
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη», τόνισε ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος στα μέλη των συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων. Τους κάλεσε να συνεχίσουν την παράδοση των προγόνων τους και διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα στηρίζει το έργο τους.
Αναφέρθηκε επίσης στο διχασμό ως μία από τις αιτίες της εθνικής τραγωδίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
«Η Μικρασία, λοιπόν, ζει», τόνισε, «όπως ζει και η Καππαδοκία, η Τραπεζούντα και η Ανατολική Θράκη. Ζουν στις καρδιές μας. Ζουν μέσα στη θύμησή μας».
Ακολούθησαν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο προαύλιο του ναού. Παρέστησαν ο Κώστας Καραγκούνης, ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης και Μίλτος Ζαμπάρας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, προσφυγικών συλλόγων και φορέων.
Σε ανάρτησή του, ο δήμαρχος χαρακτήρισε την προσφυγική μνήμη στοιχείο καταγωγής, οικογενειακής συνέχειας και συλλογικής ταυτότητας, σημειώνοντας ότι «οφείλει να φωτίζει το παρόν».

















