pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Γραικικό Νοσοκομείο της Σμύρνης: Φάρος φιλανθρωπίας και κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μικρά Ασία

Επί σχεδόν δύο αιώνες υπήρξε το αρχαιότερο και σημαντικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ανατολής

30/08/2026 - 11:19μμ
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατά την τελετή των εγκαινίων των ιατρείων του Ερυθρού Σταυρού στο Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης «Άγιος Χαράλαμπος». Δίπλα του ο πλοίαρχος Η. Μαυρούδης και ο αρχίατρος Β. Τσουνούκας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ)

Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατά την τελετή των εγκαινίων των ιατρείων του Ερυθρού Σταυρού στο Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης «Άγιος Χαράλαμπος». Δίπλα του ο πλοίαρχος Η. Μαυρούδης και ο αρχίατρος Β. Τσουνούκας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

​Το «Γραικικόν Νοσοκομείον» της Σμύρνης υπήρξε το αρχαιότερο και σημαντικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ανατολής. Με ιστορία που εκτεινόταν σε σχεδόν δύο αιώνες (από τις αρχές του 18ου έως την τραγική κατάληξη της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Αύγουστο του 1922), το ίδρυμα αυτό αποτέλεσε το σύμβολο της φιλαλληλίας, της οργάνωσης και του φιλανθρωπικού σθένους του μικρασιατικού ελληνισμού.

​Η αρχή τοποθετείται στο 1723. Αρχικά αναφερόταν ως «οσπιτάλιον» (ή «πανδοχείον») και στεγάστηκε στην κατοικία της χήρας Κλάρας βαρόνης ντε Οσεπιέ (de Hochepied).

Η αγορά του ακινήτου έγινε με κοινή πρωτοβουλία και οικονομική συνδρομή της Ενορίας της Αγίας Φωτεινής και επιφανών Ελλήνων της πόλης. Για την κάλυψη του ποσού (1.929 ασλάνια) συνεισέφεραν εύποροι έμποροι και απλοί βιοπαλαιστές, συντεχνίες (όπως οι μεταξάδες), καθώς και εκκλησιαστικά παγκάρια. Επειδή η πρώτη διοίκηση αντιμετώπισε οξέα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα, ιδρύθηκε ένα 12μελές «Αδελφάτο» υπό τον μητροπολίτη Σμύρνης Νεόφυτο. Τα μέλη του δεσμεύτηκαν να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τις ελλείψεις του ιδρύματος.

Το Γραικικό Νοσοκομείο σε καρτ ποστάλ εποχής

​Η ευεργεσία του Παντελή Σεβαστόπουλου και η μετονομασία

​Το 1748, όταν το οσπιτάλιο κινδύνευε με κλείσιμο, ο μεγάλος Σμυρναίος ευεργέτης Παντελής Σεβαστόπουλος προσέφερε γενναία χρηματικά ποσά. Ανακαίνισε ριζικά το κτήριο, εξασφάλισε τη βιωσιμότητά του και το μετονόμασε σε «Γραικικόν Νοσοκομείον», τίτλο που έφερε περήφανα μέχρι το 1922, συνοδευόμενο από την προσωνυμία του προστάτη του, «Ο Άγιος Χαράλαμπος» (καθώς ο Άγιος θεωρούνταν ο προστάτης από την πανώλη).

​Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες: Τα «μολεμένα σπιτάλια» και τα λαζαρέτα

​Καθώς η Σμύρνη ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι, δοκιμαζόταν συχνά από φονικές επιδημίες πανώλης. Το νοσοκομείο ανέπτυξε ισχυρές δομές λοιμοκομείου:

​• Αρχικά, ως λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ο παλαιός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής στο λόφο του Πάγου.
​• Το 1769 δημιουργήθηκε νέος ειδικός χώρος απομόνωσης πίσω από το κτήριο του νοσοκομείου.
​• Στην επιδημία του 1835-37, η ελληνική κοινότητα προχώρησε στην αγορά εκτάσεως 8 στρεμμάτων κοντά στην περιοχή «Πηγάδι του Χατζηλαζάρου» για την ανέγερση νέου, σύγχρονου λοιμοκομείου.
​• Οι παλαιότερες εγκαταστάσεις απομόνωσης έμειναν γνωστές στη λαϊκή μνήμη των Σμυρναίων ως «μολεμένα σπιτάλια» (τα οποία αργότερα λειτούργησαν και ως φρενοκομείο).

Δοκιμασίες και αναγέννηση

​Το ίδρυμα πέρασε από συμπληγάδες:

​• Η πυρκαγιά του 1797: Κατά το τραγικό «ρεμπελιό», όταν οι γενίτσαροι κατέσφαξαν πάνω από 5.000 Έλληνες και πυρπόλησαν τις χριστιανικές συνοικίες, το νοσοκομείο καταστράφηκε ολοσχερώς, για να ανεγερθεί πάλι το 1804.
• ​Το ζήτημα της μετονομασίας: Όταν το 1909 έγινε προσπάθεια να μετονομαστεί σε «Ελληνικόν», υπήρξαν αντιδράσεις από τον τουρκικό Τύπο της εποχής. Ωστόσο, η διοίκηση διατήρησε τον τίτλο «Γραικικόν» κυρίως για λόγους ιστορικής συνέχειας και παράδοσης.

​Το Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης παρέμεινε έως το τέλος του ένας φάρος νοσηλείας, κοινωνικής μέριμνας και πολιτισμικής κληρονομιάς, αποδεικνύοντας τη βαθιά ριζωμένη παράδοση αλληλεγγύης της μικρασιατικής κοινότητας.

• Από το βιβλίο του Χρήστου Σολομωνίδη Η Ιατρική στη Σμύρνη· αρχείο Συνδέσμου Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

4/11/2026 - 5:05μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

4/11/2026 - 12:34μμ
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3/11/2026 - 4:25μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
Ο Τζον Τσίλια, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε φωτογραφία διαβατηρίου στη Μάλτα, όπου η οικογένεια κατέφυγε από τη Σμύρνη στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Μάλτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Μάλτα και από εκεί στην Κοκκινιά: Οι πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα

1/11/2026 - 9:58πμ
Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη οδηγούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά», Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Στον ανακριτή ο ιδρυτής για την υπόθεση των δωρεών

1 λεπτό πριν
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.  Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026    (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια – Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Dogukan Keskinkilic / Pool)

Τουρκία: Ανησυχία για F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

38 λεπτά πριν
Καρβουνιάρης, ένας χειμερινός μεταναστευτικός επισκέπτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Χιόνια θα δούνε σήμερα τα βουνά – Τοπικές βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Άλωσε τη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: Η Χάποελ έβαλε… φρένο στον Άρη

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV