Από την Αφροδίτη Γεωργιάδου και την Κική Εμμανουηλίδου έως τον Δημήτρη Μάντσιο και τον Νίκο Κυψίδη, τέσσερις διαφορετικοί σεφ έχουν βάλει μέχρι σήμερα τη δική τους υπογραφή στην ποντιακή εκδοχή του street food.
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, η πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα θα γεμίσει για πέμπτη χρονιά με γεύσεις και αρώματα του Πόντου, καθώς επιστρέφει το «Στράτας Φαείν».
Η γαστρονομική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» επιχειρεί να παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές και αγνές πρώτες ύλες με μια σύγχρονη ματιά, μεταφέροντας την ποντιακή κουζίνα στο… δρόμο χωρίς να αλλοιώνει το χαρακτήρα της.
Φέτος τη σκυτάλη του μενού παίρνει η Χρυσούλα Κελεμουρίδου, μέλος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη ζαχαροπλαστική.
Μια γαστρονομική ιδέα που έγινε θεσμός
Το «Στράτας Φαείν» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2022, με το μενού να επιμελείται η Αφροδίτη Γεωργιάδου. Ακολούθησαν η βραβευμένη σεφ Κική Εμμανουηλίδου το 2023, ο Δημήτρης Μάντσιος το 2024 και ο Πόντιος φιναλίστ του «MasterChef» Νίκος Κυψίδης το 2025.
Κάθε διοργάνωση προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την ποντιακή γαστρονομία. Στο περσινό μενού, για παράδειγμα, περιλαμβάνονταν χαμψοπίλαφο arancini, βαρένικα αλά dumpling, τσιριχτά με επικάλυψη καραμέλας και κοκτέιλ ταν με ροδάκινα Νάουσας και κεράσια Γιαννακοχωρίου.

Το φετινό «Στράτας Φαείν» θα αρχίσει στις 18:00, στην πλατεία Καρατάσου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

















