pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

Η τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές του 2027 – Τι είπε για τα 36 δισ. ευρώ, την ακρίβεια και τον «οδικό χάρτη» προς το 2030

24/08/2026 - 2:15μμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη μείωση του δημόσιου χρέους, στην πορεία των τιμών και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η φετινή ΔΕΘ αποκτά πρόσθετο πολιτικό βάρος, καθώς θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές του 2027.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, πέρα από τους οικονομικούς άξονες για το επόμενο έτος, θα αρχίσει να παρουσιάζεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2030, όταν θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώνονται τυπικά οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να κατατεθεί το τελευταίο αίτημα εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε το 2020 περίπου 36 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, χαρακτηρίζοντας το ποσό το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πακέτο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τα 136 μεταρρυθμιστικά ορόσημα έχουν ολοκληρωθεί τα 134, ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να κλείσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στις παρεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν ή επιταχύνθηκαν μέσω του Ταμείου συμπεριέλαβε:

• την ψηφιοποίηση του Δημοσίου,
• την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου,
• τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
• την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων,
• το Μετρό Θεσσαλονίκης,
• τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και την έναρξη των εργασιών στον ΒΟΑΚ,
• τις παρεμβάσεις σε 156 κέντρα υγείας και τα προγράμματα πρόληψης.

Η επιλογή για ταχύτερη μείωση του χρέους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην ταχύτερη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, την οποία παρουσίασε ως σταθερή πολιτική επιλογή με στόχο τη μείωση των βαρών για τις επόμενες γενιές.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα περιορίζει το χρέος της με ρυθμό που θα της επιτρέψει σύντομα να μην είναι η περισσότερο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης.

Παράλληλα, επικαλέστηκε το κόστος δανεισμού της χώρας, λέγοντας ότι βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από εκείνο της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε την πολιτική αυτή με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές ομολόγων και την αύξηση του αμερικανικού χρέους πάνω από τα 40 τρισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένη εάν βρισκόταν σε ασθενέστερη δημοσιονομική θέση.

«Η επιλογή μας να μειώνουμε διαρκώς το δημόσιο χρέος είναι μια επιλογή ευθύνης για το σήμερα και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε.

Τι είπε για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τιμών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ορισμένες «ενθαρρυντικές ειδήσεις» κατά τον τελευταίο μήνα, κυρίως στα τρόφιμα.

Ξεχώρισε τις τιμές στο ελαιόλαδο, στα φρούτα και στα λαχανικά, χωρίς να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία κατά την εισήγησή του. Η ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών της ΔΕΘ.

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον τουρισμό και τη βιομηχανία, τα οποία συμπληρώνουν τον σχεδιασμό για τις χρήσεις γης και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι στους ελληνικούς σχεδιασμούς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εφαρμογή τους.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά προς συζήτηση με την Άγκυρα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας είναι αναμφισβήτητες και είμαστε έτοιμοι να τις προασπίσουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου σε παλαιότερη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» ΚΕΔΕ για τον Προϋπολογισμό 2027: Προειδοποιεί με κινητοποιήσεις για τις περικοπές στους δήμους

23/10/2026 - 9:54πμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Αίγυπτος: Στο τραπέζι η επέκταση της οριοθέτησης ΑΟΖ – Κοινό μέτωπο για το τουρκολιβυκό

22/10/2026 - 4:42μμ
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Κόλπου» – Στο επίκεντρο η στρατηγική συμμαχία με τα ΗΑΕ

22/10/2026 - 3:52μμ
Οι σημαίες της ΕΕ και του ΟΗΕ, και στο φόντο των κρατών-μελών (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» για την ΕΕ – Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ

22/10/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Νομικά αβάσιμη η κοινοβουλευτική απόφαση

20/10/2026 - 7:04μμ
Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

17/10/2026 - 12:59πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: «Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και Πολιτική Συνοχής

16/10/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την εκλογή αρχηγού – «Δεν πάμε καλά», λέει ο Πολάκης

16/10/2026 - 7:57μμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελόριζο: Τουρκική NAVTEX ενόψει των ερευνών για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

16/10/2026 - 3:22μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμός για την ενέργεια, ανοιχτή η μάχη για νέα μέτρα

16/10/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: YouTube)

Βρυξέλλες: Η ομογένεια θα τιμήσει την επέτειο του «ΟΧΙ» με ελληνική μουσική και χορούς

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: 
Polymarket Español/Χ.com)

Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν

48 λεπτά πριν
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου σε παλαιότερη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

«Καμπανάκι» ΚΕΔΕ για τον Προϋπολογισμό 2027: Προειδοποιεί με κινητοποιήσεις για τις περικοπές στους δήμους

1 ώρα πριν
Η εικαστικός και ιστορικός Σοφία Αμπερίδου ανάμεσα σε έργα της από την ατομική έκθεση «Ανθεί και φέρει» που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 160 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία στο Ρέθυμνο της Κρήτης (φωτ.: Αρχείο Σοφίας Αμπερίδου)

Σοφία Αμπερίδου: «Δεν έχουμε έναν Ψηλορείτη… Έχουμε τη Σουμελά» – Η πατρίδα που άνθισε αλλού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Σκάνδαλο στο ελληνικό μπάσκετ: 49 αγώνες στο μικροσκόπιο και έξι κατηγορούμενοι ενώπιον του ανακριτή – Το μεσημέρι η πρώτη απολογία

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη Βουλή όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Απαγόρευση χρήσης επιγραμμικών  υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

«Μπλόκο» στα social media για ανήλικους από το 2027: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV