pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας: Είκοσι χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία απεικονίστηκαν σε ένα «τσόλ’»

Από την Τραπεζούντα μέχρι τη Μελβούρνη, η ποντιακή κοινωνική προσφορά κρατάει γερά!

19/08/2026 - 5:29μμ
Η ιδρύτρια και πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη, με το επετειακό «τσόλ'» (φωτ.: neoskosmos.com)

Η ιδρύτρια και πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη, με το επετειακό «τσόλ'» (φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είκοσι χρόνια παρουσίας στη Μελβούρνη συμπλήρωσε φέτος η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην κοινωνική προσφορά και στη διατήρηση και προβολή της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η επέτειος τιμήθηκε με εκδήλωση στις 12 Ιουλίου στο Ascot Vale, παρουσία μελών, εθελοντών και εκπροσώπων της ευρύτερης κοινότητας.

Η ιδρύτρια και διευθύντρια της οργάνωσης, Λίτσα Αθανασιάδη, αναφέρθηκε στη συμβολή όσων στήριξαν τη Μέριμνα στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της στην Αυστραλία, ενώ στην εκδήλωση μίλησε και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Πέννυ Τσομπανοπούλου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η δημοτική σύμβουλος Σαμάνθα ΜάκΙντος, εκπρόσωπος της Κεντρικής Περιφέρειας του Μπάλαρατ και πρώην δήμαρχος της πόλης, αναδεικνύοντας με την παρουσία της τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη διατήρηση της ποντιακής ιστορικής μνήμης.

Μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων παρουσίας του σωματείου στη Μελβούρνη (φωτ.: neoskosmos.com)

Από την Τραπεζούντα στη Μελβούρνη

Η ιστορία της Μέριμνας στην Αυστραλία αρχίζει το 2006, όταν μια ομάδα γυναικών στη Μελβούρνη προχώρησε στη δημιουργία της σημερινής οργάνωσης. Η ίδια η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, ωστόσο, τοποθετεί τις ιστορικές της καταβολές πολύ νωρίτερα, στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1904. Σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσίασε η οργάνωση με αφορμή την επέτειο, αρχικά η Μέριμνα δημιουργήθηκε από γυναίκες με στόχο την εκπαίδευση στις υφαντικές τέχνες και την εξασφάλιση εργασίας για νέες γυναίκες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, εξελίχθηκε σε χώρο στήριξης γυναικών και, αργότερα, προσφύγων και ορφανών που επέζησαν από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η οργάνωση της Μελβούρνης επιχειρεί να συνεχίσει αυτή την παράδοση σε ένα διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, συνδυάζοντας τη βοήθεια προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη με δράσεις γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την ακαδημαϊκή μελέτη του ποντιακού ελληνισμού.

Ένα «τσούλ’» για είκοσι χρόνια δράσης

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της επετείου ήταν ένα υφαντό έργο που δημιουργήθηκε ως οπτική αποτύπωση της εικοσάχρονης διαδρομής της οργάνωσης. Το έργο, δημιούργημα της γραμματέως και Δημιουργικής Παραγωγού της Μέριμνας, Ευθυμίας Κρανίτη, βασίστηκε σε ένα παλαιότερο τσούλ’ που ανήκε στην αείμνηστη Βαρβάρα Καλαϊδοπούλου.

Το τσούλ’ –η ποντιακή εκδοχή της ελληνικής κουρελούς– υφαίνεται από λωρίδες παλιών υφασμάτων.

Στο επετειακό έργο, οι οριζόντιες λωρίδες λειτουργούν σαν ένα είδος χρονογραμμής: Κάθε σειρά παραπέμπει σε ένα έτος δράσης, σε ένα πρόγραμμα ή μια ζωή που άγγιξε και άλλαξε η οργάνωση.

Από αριστερά: Χριστίνα Δεσποτάρη (επίτιμο μέλος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας και μέλος της Επιτροπής Μνήμης George Devine Treloar), Κέιτι Καραμπάτσου (υπεύθυνη Επιχειρηματικής Υποστήριξης του Δήμου Port Phillip), η δημοτική σύμβουλος Σαμάνθα Μάκιντος (εκπρόσωπος της Κεντρικής Περιφέρειας Μπάλαρατ και πρώην δήμαρχος της πόλης), και η Λίτσα Αθανασιάδη, ιδρύτρια και διευθύντρια της Μέριμνας (φωτ.: neoskosmos.com)

Στην αριστερή πλευρά του υφαντού, λευκές κλωστές μένουν σκόπιμα χαλαρές και διασχίζουν σημεία όπου η ύφανση μοιάζει να έχει διακοπεί.

Η εικόνα χρησιμοποιείται ως σύμβολο της ίδιας της έννοιας της «μέριμνας»: της προσπάθειας να γεφυρώνονται κενά και να ενώνονται όσα κινδυνεύουν να αποκοπούν – μια υπενθύμιση ότι η φροντίδα δεν είναι στιγμιαία πράξη αλλά συνεχής σύνδεση.

Το έργο προσφέρθηκε στη Χριστίνα Δεσποτάρη, επίτιμο μέλος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας και μέλος της Επιτροπής Μνήμης George Devine Treloar, ως αναγνώριση της υποστήριξής της στις δράσεις της οργάνωσης.

Η μεταφορά της ύφανσης διατρέχει και το επετειακό κείμενο που συνόδευσε το έργο

Σε αυτό, η φιλανθρωπία περιγράφεται όχι ως μια μεγάλη, μεμονωμένη πράξη, αλλά ως μια επίμονη διαδικασία δημιουργίας ενός «δικτύου ασφαλείας» για τους άλλους, «μία κλωστή τη φορά».

Μετά από είκοσι χρόνια στη Μελβούρνη, αυτή είναι ίσως και η εικόνα που επιλέγει η Μέριμνα για να συνοψίσει τη διαδρομή της: όχι ένα έργο ολοκληρωμένο και κλειστό, αλλά ένα υφαντό που εξακολουθεί να μεγαλώνει, νήμα το νήμα.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

13 λεπτά πριν
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

37 λεπτά πριν
Μαθητές λυκείου αποκλείουν την είσοδο του σχολείου τους στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας. Στο πλακάτ αναγράφεται το σύνθημα «Στα όπλα, πολίτες!», από τη Μασσαλιώτιδα. 5 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Ακρωτηριασμός 15χρονου και 5.000 συλλήψεις – Στα άκρα η κρίση στα σχολεία

60 λεπτά πριν
Οι δύο εκδοχές της λιθογραφίας «Τα Βαλκάνια κατά του Τυράννου»: Aριστερά η αρχική του 1912 και δεξιά η ανατύπωση του 1913. Στη δεύτερη προστέθηκαν μούτζες στη βουλγαρική σημαία και στο πρόσωπο του Βούλγαρου στρατιώτη, καθώς και το σατιρικό κείμενο «Δέκα μούτζες», πάνω αριστερά (εικ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Βαλκανικοί Πόλεμοι: Από τη συμμαχία στις «δέκα μούτζες»

1 ώρα πριν
Ο Στέλιος Κούλογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κούλογλου: Εισαγγελική έρευνα για την καταγγελλόμενη παγίδευση του κινητού του με Pegasus

2 ώρες πριν
Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχωρεί μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, για τη στεγαστική κρίση. 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / J.J. Guillen)

Πέδρο Σάντσεθ: Σύγκρουση με τον Τραμπ, πρόωρες κάλπες και ένα στοίχημα για την ευρωπαϊκή Αριστερά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV