Διεθνής εγκληματική οργάνωση που μετέφερε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Τουρκία μέσω Ελλάδας εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βορείου Ελλάδος και της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 58 και 43 ετών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας αλλοδαπός που έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Η επιβεβαίωση της δράσης τους έγινε ύστερα από ανάλυση πληροφοριών, διασταυρώσεις στοιχείων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, σε συνεργασία με τις Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου.

Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή και χρησιμοποίησε φορτηγά διεθνών μεταφορών, αποκρύπτοντας τα ναρκωτικά σε ειδικές κρύπτες εντός νόμιμων φορτίων χαρτιού προς ανακύκλωση. Οι ρόλοι των μελών κατανέμονταν ως εξής:
- Ο μη συλληφθείς: Είχε τον γενικό συντονισμό στην Ελλάδα, την εύρεση χώρων προσωρινής αποθήκευσης, τη διαμόρφωση των κρυπτών, τις επαφές με προμηθευτές και τον συντονισμό των οδηγών για τη μεταφορά προς την Τουρκία.
- Ο 58χρονος: Υποστήριζε τις ενέργειες μεταφοράς, απόκρυψης και παράδοσης των ναρκωτικών.
- Ο 43χρονος: Ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή των ναρκωτικών από την Αλβανία και την απόκρυψή τους στις κρύπτες των φορτίων χαρτιού.
Τα ευρήματα των ερευνών
Οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν σε περίκλειστο χώρο στη Θεσσαλονίκη να κατέχουν 8 παλέτες με χαρτί προς ανακύκλωση (4 εντός επικαθήμενου και 4 παραπλεύρως). Εντός των φορτίων βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 324 κιλών και 474 γραμμαρίων.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 324 κιλών και 474 γραμμαρίων.
- Ένα επικαθήμενο όχημα και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
- Δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
- Πινακίδα κυκλοφορίας αλλοδαπών Αρχών.
- 11 κενά σακβουαγιάζ.
- Το χρηματικό ποσό των 1.165 ευρώ.
Το προσδοκώμενο παράνομο οικονομικό όφελος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών σε Αλβανία και Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη.

















