Η οικογένεια του Βρετανού πιλότου, το ελικόπτερο του οποίου συνετρίβη ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, περιέγραψε τη «θαυμαστή» διαφυγή του λίγα δευτερόλεπτα προτού το ελικόπτερο εκραγεί και μετατραπεί σε μια τεράστια πύρινη μπάλα.
Ο 48χρονος Άντριου Χάτσινσον επέζησε από την τρομακτική σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων στον αέρα στην Ψάθα, την Κυριακή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν Δανό πιλότο και έναν Έλληνα αξιωματικό της Πυροσβεστικής.
Ο Χάτσινσον, πιλότος εναέριων πυροσβεστικών μέσων και ιδιοκτήτης εταιρείας ελικοπτέρων στο Νορθάλερτον του Γιόρκσαϊρ, συμμετείχε στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που σάρωναν την Ελλάδα, όταν γλίτωσε παρά τρίχα το θάνατο.

Ο θείος του, Μάικλ, δήλωσε στους Times: «Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι πιλότοι που θα μπορούσαν να προσγειώσουν αυτό το ελικόπτερο χωρίς τους έλικες».
Τα ελικόπτερα συγκρούστηκαν κοντά στην Ψάθα, δυτικά της Αθήνας, μετά την απογείωσή τους από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Τα σοκαριστικά πλάνα δείχνουν ένα ελικόπτερο Bell να ανεβαίνει κάτω από ένα άλλο πριν χτυπήσει τα πτερύγια του έλικα.
Το ελικόπτερο που άρχισε να ανυψώνεται μετατράπηκε σε πύρινη μπάλα, ενώ εκείνο που αιωρούνταν από πάνω του άρχισε να πέφτει στην πλαγιά με μεγάλη ταχύτητα.
Ο Άντριου –ο οποίος το τελευταίο διάστημα συνέδραμε στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ουαλία και συχνά περνά μήνες στην Αυστραλία βοηθώντας τις τοπικές Αρχές– ήταν ο χειριστής του ελικοπτέρου που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τη συντριβή του σε δασώδη περιοχή. Τα δύο θύματα που έχασαν τη ζωή τους επέβαιναν στο ελικόπτερο που εξερράγη αμέσως μόλις προσέκρουσε στο έδαφος.
«Πετάει ελικόπτερα εδώ και πάρα πολύ καιρό»
Ο έμπειρος πιλότος και πατέρας τριών παιδιών αναρρώνει αυτήν τη στιγμή μετά τη χειρουργική επέμβαση στη μέση, και αναμένεται να μεταφερθεί αεροπορικώς πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα.
Ο Μάικλ είπε για τον ανιψιό του: «Πετάει ελικόπτερα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι πολύ προσεκτικός άνθρωπος. Ξέρει τι κάνει. […] Του έχουν τοποθετήσει μεταλλικές πλάκες και ήλους στη σπονδυλική στήλη. Νομίζω ότι σύντομα θα τον μεταφέρουν αεροπορικώς πίσω στην πατρίδα».
Ο Άντριου έχει περάσει χρόνια εκτελώντας εξειδικευμένες πτητικές εργασίες με ελικόπτερο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την οικογένειά του. Διαθέτει εμπειρία στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, καθώς και στη συνδρομή σε επιχειρήσεις διάσωσης και κατασκευαστικά έργα.
«Έμαθε μόνος του να πετά»
Η σύζυγος του Άντριου, Ντον, και τα τρία τους παιδιά, ταξίδεψαν στην Αθήνα από το σπίτι τους κοντά στο Νορθάλερτον για να βρεθούν στο πλευρό του. Ο Άντριου προέρχεται από αγροτική οικογένεια, αλλά έμαθε μόνος του να πετά, αφού αποφάσισε κάποια στιγμή να ασχοληθεί με την αεροπορία.
Ο Μάικλ δήλωσε ότι η οικογένεια του Άντριου ανησυχούσε για την ασφάλειά του όταν ανέλαβε τη δουλειά στην Ελλάδα και ότι ένιωσαν τρομερό φόβο μετά την περιπέτεια του περασμένου σαββατοκύριακου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ντον δεν άρεσε που έκανε αυτή τη δουλειά».
Όταν ρωτήθηκε αν το ατύχημα θα κάνει τον Άντριου να σταματήσει οριστικά τις πτήσεις, απάντησε: «Όχι. Δεν θα σταματήσει. Τίποτα δεν θα μπορούσε να τον σταματήσει».

















