pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία – Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

Μη κρατικά πανεπιστήμια, ευθύνη υπουργών, επιστολική ψήφος, αξιολόγηση στο Δημόσιο και Τεχνητή Νοημοσύνη μεταξύ των διατάξεων που κρίνονται

27/07/2026 - 12:08μμ
Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις διατάξεις που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της συνταγματικής αναθεώρησης καλείται να καθορίσει σήμερα, Δευτέρα, η Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη ψηφοφορία της προαναθεωρητικής διαδικασίας.

Η ηλεκτρονική, φανερή ονομαστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί λίγο μετά τις 18:00, με τους βουλευτές να επιλέγουν «ναι», «όχι» ή «παρών» για καθεμία από τις προτεινόμενες διατάξεις.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Όσα άρθρα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 151 ψήφους θα τεθούν σε δεύτερη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους αποκλείονται από τη συνέχεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος:

• εάν μία διάταξη εγκριθεί από την προτείνουσα Βουλή με 180 ψήφους, η επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μπορεί να καθορίσει το νέο περιεχόμενό της με 151 ψήφους,
• εάν εγκριθεί με τουλάχιστον 151 αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα απαιτηθούν 180 ψήφοι.

Η κατεύθυνση των αλλαγών που προτείνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν δεσμεύει την Αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα διαμορφώσει το τελικό περιεχόμενο των διατάξεων.

Οι βασικές προτεινόμενες αλλαγές

• Τεχνητή Νοημοσύνη: Προσθήκη νέου άρθρου 5Β, ώστε η χρήση της ΤΝ να υπηρετεί την ελευθερία του ατόμου και την κοινωνική ευημερία.

• Ελευθερία της έκφρασης: Αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15, με επέκταση της προστασίας στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και προστασία του δημοσιογράφου και έναντι του εργοδότη του.

• Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης από δημόσια ή ιδιωτικά νομικά πρόσωπα, υπό κρατική εποπτεία.

• Στέγη και περιβάλλον: Κατοχύρωση της κρατικής μέριμνας για προσιτή στέγη στο άρθρο 21 και ενίσχυση του άρθρου 24 για την κλιματική αλλαγή, τους υδάτινους πόρους και την προστασία των ζώων.

• Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πρόβλεψη μίας και μοναδικής εξαετούς θητείας μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 30.

• Δημοψηφίσματα: Καθιέρωση σαφούς και κατανοητού ερωτήματος και ελάχιστου διαστήματος 20 ημερών από την προκήρυξη έως τη διεξαγωγή τους.

• Επιστολική ψήφος: Επέκτασή της και στους εκλογείς που βρίσκονται εντός Ελλάδας, μέσω του άρθρου 51.

• Εκλογικό σύστημα: Συνταγματική αναφορά στην «εύλογη αναλογικότητα» και στην κυβερνησιμότητα της χώρας, με αλλαγές στο άρθρο 54.

• Ευθύνη υπουργών: Το άρθρο 86 προτείνεται να αλλάξει, ώστε η προκαταρκτική εξέταση και η ανάκριση να διενεργούνται από δικαστικά όργανα, ενώ η άσκηση δίωξης θα εξακολουθεί να απαιτεί απόφαση της Βουλής.

• Δικαιοσύνη: Οι προαγωγές στις ανώτατες δικαστικές θέσεις προτείνεται να γίνονται από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, με αναθεώρηση του άρθρου 90.

• Τοπική αυτοδιοίκηση: Το άρθρο 102 προβλέπεται να ανοίξει τον δρόμο για φορολογική αποκέντρωση και δυνατότητα επιβολής τοπικών φόρων από τους ΟΤΑ.

• Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Με την αναθεώρηση του άρθρου 103 προτείνεται υποχρεωτική και αμφίδρομη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με επιβραβεύσεις αλλά και ενδεχόμενη οριστική παύση.

Ο πλήρης κατάλογος των διατάξεων και η προτεινόμενη κατεύθυνση κάθε αλλαγής περιλαμβάνονται στην επίσημη έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας καταθέτει στεφάνι για τα θύματα σε Βιάννο και Ιεράπετρα, 83 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και την καταστροφή των χωριών. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKNISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Απαράγραπτες οι ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις

13/09/2026 - 3:14μμ
Από τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: «Δεν έχω ταλέντο υποκριτικής» – Παροχές, συνεργασίες και Τουρκία

13/09/2026 - 2:03μμ
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

13/09/2026 - 12:34μμ
Από τη σύσκεψη στο δημαρχείο του Καστελλόριζου (φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος /EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελλόριζο: Μέσα στην επόμενη τετραετία κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, λέει ο Κ. Μητσοτάκης – Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο δημαρχείο

12/09/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Χαλβατζής: Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

12/09/2026 - 2:30μμ
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Return hubs στην Αφρική: Το σχέδιο απελάσεων που στηρίζουν Ελλάδα και Γερμανία

10/09/2026 - 12:53μμ
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα των 7,5 δισ. και το μήνυμα για δεύτερη κάλπη

9/09/2026 - 6:27μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για τριμερή: Μας ενώνει η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας

8/09/2026 - 5:48μμ
Νίκος Χριστοδουλίδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριμερή Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας κατά τη 10η τριμερή σύνοδο στο Κάιρο, τον Ιανουάριο του 2025 (φωτ.: Προεδρία της Αιγύπτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Τριμερής στο Ελ Αλαμέιν με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις

8/09/2026 - 8:37πμ
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Βελλίδειο, για την ομιλία του πρωθυπουργού 
στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Νέα τρένα από το 2027 – «Οι σταθμοί παίρνουν ζωή»

6/09/2026 - 2:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)

Νίκαια: Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν τον Γιώργο Μαζωνάκη – Ολονύχτια αγρυπνία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Μόνος πρώτος ο Παναθηναϊκός – Γκέλαρε στην Τρίπολη η ΑΕΚ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Αφεντικό της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ

5 ώρες πριν
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΓΟ)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αεροβικής Γυμναστικής: Χάλκινο η Διαμαντή Βασιλεία Φαίδρα

6 ώρες πριν
O αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Αγιασμό στο Λύκειο του Ελληνικού Σχολείου στον Άγιο Νικόλαο στην Αστόρια (φωτ.: GANP/Dimitrios Panagos)

Αγιασμός στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας παρουσία του Ελπιδοφόρου

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV