Δικογραφία σε βάρος 30χρονου Έλληνα που προέτρεπε σε εγκλήματα κατά πολιτικών και σε επιθέσεις σε σχολεία σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA).
Ο 30χρονος ταυτοποιήθηκε για υπόθεση διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, τις οποίες πραγματοποιούσε μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, η έρευνα των Αρχών πυροδοτήθηκε ύστερα από σχετική αναφορά που υπέβαλε εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου του DSA.
Από την ανάλυση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι ο χρήστης συγκεκριμένης πλατφόρμας κοινοποίησης και αναπαραγωγής βίντεο είχε προχωρήσει σε σειρά σχολίων με ιδιαίτερα σοβαρό περιεχόμενο. Ειδικότερα, φέρεται να:
- Προέτρεπε άλλους χρήστες στη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος πολιτικών της χώρας και των οικογενειών τους.
- Εξέφραζε εγκωμιασμό για αντίστοιχα βίαια περιστατικά του παρελθόντος.
- Παρακινούσε σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον σχολικών μονάδων.
Η συνδυαστική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, σε συνεργασία με τα ψηφιακά δεδομένα που παραχωρήθηκαν από την εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών, οδήγησε στην ταυτοποίηση του 30χρονου ως διαχειριστή του επίμαχου λογαριασμού.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του, όπου οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ενός κινητού τηλεφώνου. Η κατασχεθείσα συσκευή απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

















