Την έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προκαλεί η συμμετοχή τουρκικού χορευτικού συγκροτήματος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου. Η ΠΟΕ εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό της, καθώς, όπως αναφέρει, το συγκρότημα εμφανίστηκε με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, συνοδεία ποντιακής λύρας, παρουσιάζοντας ελληνικούς ποντιακούς χορούς ως τουρκικούς.
Η Ομοσπονδία θέτει στο επίκεντρο όχι μόνο τη συμμετοχή του συγκροτήματος, αλλά και τη στάση της δημοτικής Αρχής, ζητώντας από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού να τοποθετηθούν δημόσια και να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, γιατί επετράπη η συγκεκριμένη συμμετοχή και γιατί απονεμήθηκε αναμνηστικό συμμετοχής.
Παράλληλα, η ΠΟΕ υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ της πολιτιστικής διεπαφής μεταξύ των λαών, υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική αλήθεια, ενώ αναγνωρίζει τη διαχρονική στήριξη του δημάρχου στις δράσεις της Ομοσπονδίας και των τοπικών ποντιακών συλλόγων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:
«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την έντονη απογοήτευση και τον προβληματισμό της για τη συμμετοχή τουρκικού χορευτικού συγκροτήματος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, που πραγματοποιήθηκε στις 19/07/2026, παραμονή της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Με μεγάλη μας έκπληξη αντικρίσαμε την συμμετοχή της γείτονος χώρας σε ένα φεστιβάλ που θα έπρεπε να αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλούτο και την κληρονομιά του κάθε λαού. Αντ’ αυτού στον Εύοσμο, σε μια περιοχή όπου επικρατεί το ποντιακό στοιχείο, αντικρίσαμε την πολιτική συνέχεια της πολιτισμικής γενοκτονίας της Τουρκίας προς τους Έλληνες του Πόντου. Είδαμε το τούρκικο χορευτικό με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και με την συνοδεία της ποντιακής λύρας, να χορεύει τους ελληνικούς ποντιακούς χορούς μας, παρουσιάζοντάς τους ως Τουρκικούς.
Τόσο η φύση της εκδήλωσης (1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού), όσο και ο χρόνος τέλεσης της (παραμονή της Μαύρης Επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο), και τέλος ο τόπος που φιλοξένησε τη δραστηριότητα (η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού στη Βόρεια Ελλάδα), επέβαλε στους διοργανωτές περισσότερη ευαισθησία και μεγαλύτερη εγρήγορση προς αποφυγή προκλήσεων και δημιουργία δυσάρεστων καταστάσεων. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος, αντιμετώπισαν τη διοργάνωση με προχειρότητα, χωρίς να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο πολιτικής καπήλευσης του θέματος.
Η απουσία αντίδρασης από τη δημοτική αρχή και ειδικότερα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση, ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στη συλλογική μνήμη ενός λαού.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα, όπως γιατί επετράπη η συμμετοχή στους σφετεριστές και γιατί δόθηκε αναμνηστικό συμμετοχής στους παραχαράκτες της ποντιακής ιστορίας;
Η Ομοσπονδία μας τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πολιτιστικής διεπαφής όλων των κρατών, με γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό σε κάθε πολιτιστική μήτρα και σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών.
Ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στις ευαισθησίες του προσφυγικού ελληνισμού, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση κάθε δημόσιου φορέα και ιδιαίτερα όσων έχουν την ευθύνη του πολιτισμού.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αναγνωρίζει την διαχρονικά πολύτιμη στήριξη που παρέχει ο Δήμαρχος, τόσο στις δράσεις της Π.Ο.Ε., όσο και σε αυτές των τοπικών ποντιακών συλλόγων. Αναμένουμε λοιπόν, σαφείς απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών, καθώς και τη διαβεβαίωση πως δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά».

















