Η Κύπρος, το νησί που υποδέχθηκε Πόντιους πρόσφυγες της Γενοκτονίας αλλά και απογόνους τους, κυρίως Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ, πρόκειται να τιμήσει τις επόμενες ημέρες τη μνήμη των 353.000 θυμάτων με μια σειρά εκδηλώσεων. Συνολικά, οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 17 έως τις 20 Μαΐου και θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία του μαρτυρικού νησιού, με αποκορύφωμα τα αποκαλυπτήρια του Κεντρικού Εθνικού Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Παραλίμνι, ανήμερα της 19ης Μαΐου, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από τον Πόντο.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού η Κυπριακή Δημοκρατία, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον».

Πέντε χρόνια δράσεων από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»
Συμπληρώνοντας 5 χρόνια ύπαρξης, το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ανάμεσα σε αυτές είναι το μνημείο και η προτομή του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στη Θεσσαλονίκη, η υποτροφία «Νίκος Καπετανίδης» στο ΑΠΘ, τα τρία πρωτότυπα μουσικά έργα τόσο στα νέα ελληνικά, όσο στα στα ελληνικά Τραπεζούντας, καθώς και μια κλασική συμφωνική σύνθεση για ορχήστρα με λύρες, η μεταφορά του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη σε μορφή audio book, η επεξεργασία του αρχείου της εφημερίδας Εποχή, η έκδοση ειδικού επετειακού τόμου από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων με θέμα την ίδια εφημερίδα, τη ζωή και τον θάνατο του Νίκου Καπετανίδη, η διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων για την Γενοκτονία κάθε Δεκέμβριο με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τα θύματα των Γενοκτονιών που θέσπισε ο ΟΗΕ, καθώς και η θεσμική κατοχύρωση του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των Ελλήνων Ορθοδόξων Απαγχονισθέντων στα Δικαστήρια της Αμασείας με την συνεργασία του Δήμου Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικά στην Κύπρο, το σωματείο συνεργάζεται από την 19η Σεπτεμβρίου 2022 με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο οποίος έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.
«Η συνεργασία μας με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη είναι μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία που θα συνεχίσει άνευ προηγουμένου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου Γεώργιος Γεωργιάδης στο pontosnews.gr, συμπληρώνοντας ότι «για το σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί την κορυφαία πολιτική προσωπικότητα σε επίπεδο εκλεγμένου ανώτατου ηγέτη στα ζητήματα των Ελλήνων του Πόντου μετά το 1994. Έχει διακηρύξει τόσο σε δικές μας εκδηλώσεις αλλά και σε εκδηλώσεις για την ΕΟΚΑ ότι η προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό δεν σημαίνει εθνική αυτοκατάργηση».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Κύπρο ξεχωρίζουν η νομική κατοχύρωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην κυπριακή Βουλή, η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης σε όλα τα σχολεία του νησιού, η χορήγηση υποτροφιών σε αμερικανικά πανεπιστήμια για τη μελέτη της Γενοκτονίας, η κατασκευή του Μνημείου στο Παραλίμνι, η επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων των Ποντίων στην Κύπρο και η παρουσία του Ν. Χριστοδουλίδη κάθε 19η Μαΐου στις εκδηλώσεις μνήμης ως κεντρικού ομιλητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπροσώπηση της πολιτείας στον ανώτατο βαθμό είναι κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κύπρου έχει αποδεχτεί την πρόταση του σωματείου για την ονοματοδοσία δύο σχολικών αιθουσών διδασκαλίας στο Παραλίμνι και την Πάφο ως «Αίθουσες Νίκος Καπετανίδης», ενώ έχει υποστηρίξει θεσμικά, αλλά και με την παρουσία του τη διοργάνωση των δύο μεγάλων συναυλιών σε Πάφο και Θεσσαλονίκη για τους εθνομάρτυρες Ευαγόρα Παλληκαρίδη Νίκο Καπετανίδη.

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η Τουρκία υβρίζει νεκρούς και ήρωες τόσο του Πόντου όσο και της Κύπρου» και κατέληξε ότι «όσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι πρόεδρος στην Κύπρο, όλοι μπορούν να είναι ήσυχοι. Η εθνική μνήμη δεν θα μπει στο ράφι, θα είναι πάντα στα υψηλά βουνά του Πόντου και του Πενταδακτύλου».
Παράλληλα, το Σωματείο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Λευκωσίας, τον Ποντιακό Σύλλογο Αμμοχώστου και τον νεοφανή Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Πάφου, ενώ φέτος θα έχει τη χαρά της γνωριμίας με τον χορευτικό όμιλο «Ρωμιοσύνη» στη Λεμεσό.
Στην περίπτωση του μνημείου στο Παραλίμνι, ο Γ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε καθοριστική τη συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Αμμοχώστου «Τεμέτερον» και τον δήμαρχο Γιώργο Νικολέττο, ο οποίος «ενίσχυσε την όλη προσπάθεια με πρωτοφανές πάθος, σε βαθμό που ξεπέρασε κάθε άλλον ομόλογό του».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αρωγοί στις δράσεις υπήρξαν επίσης η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Ιωάννου και Αλέξης Βαφεάδης, η υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Μνημείων της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστίνα Γιάγκου.
Από την Ελλάδα σημαντική ήταν η βοήθεια των εφοπλιστών Δημήτρη Μελισσανίδη και Θανάση Μαρτίνου, του αναλυτή και αρθρογράφου Σάββα Καλεντερίδη, και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης
Κυριακή 17 Μαΐου
19:00 Λεμεσός: Το Σωματείο «Νίκος Καπετανίδης», μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον», θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται με τη στήριξη του δήμου Λεμεσού και του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη». Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Ατματσίδης, Χρήστος Φιλιππιάδης.

Δευτέρα 18 Μαΐου
10:00 Λευκωσία: Κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, προς τιμήν των Ηρώων της ΕΟΚΑ (1955-1959) και των μαχητών της ΕΛΔΥΚ (1974). Η δράση τελεί υπό την επιμέλεια του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου και του δημοσιογράφου Κορνήλιου Χατζηκώστα.
11:00 Λακατάμεια: Ο πρόεδρος του Σωματείου και δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Γεωργιάδης, θα εκφωνήσει ομιλία στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου σε εκδήλωση μνήμης όπου μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα και ερμηνεύσουν τραγούδια του Πόντου και σχετικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σε επιμέλεια της Αγγελικής Πρέζα.

19:00 Παραλίμνι: Κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στο μνημείο των Ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
19:30 Λύκειο Παραλιμνίου: Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ Η Μπάντα του Νίκου Ασλανίδη στην Αίθουσα «Νίκος Καπετανίδης».

Τρίτη 19 Μαΐου
11:00 Πάφος: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ομιλητές θα είναι ο Μάριος Χαρτσιώτης, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Γιώργος Γεωργιάδης.

19:00 Παραλίμνι (Νέα Πλατεία, Λεωφόρος Πρωταρά): Αποκαλυπτήρια του Κεντρικού Εθνικού Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (έργο του Γιώργου Κικώτη) που χρηματοδοτήθηκε από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον δήμο Παραλιμνίου Δερύνειας.
Η κεντρική ομιλία θα εκφωνηθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παραλίμνι βρίσκεται από τις 14 Μαΐου η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από τον Πόντο, με επιμέλεια και ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας καθώς και του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» από το Ροδοχώρι Ημαθίας. Εδώ μπορείτε να δείτε των λατρευτικών τελετών καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της εικόνας στην Κύπρο.
Έλλη Τσολάκη
⇒ Χορηγός επικοινωνίας των επετειακών εκδηλώσεων: pontosnews.gr
















