pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Φόρουμ των Γενοκτονιών»: Το νομικό πλαίσιο, τα μοτίβα, η Γενοκτονία των Ελλήνων

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις περιλάμβανε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου

10/12/2024 - 10:18μμ
Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναδεικνύοντας τη σημασία διατήρησης της μνήμης και λειτουργώντας ως μια γέφυρα μεταξύ της ιστορίας, της επιστήμης και της κοινωνίας, το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έφερε στον ίδιο χώρο –στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Ελευθερίου-Κορδελιού– ειδικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς.

«Προκειμένου να εξεταστούν γενικευμένα τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν αναγνωριστεί ως Γενοκτονία, σε όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις τους» όπως είχε πει στο pontosnews.gr ο γενικός συντονιστής του Φόρουμ και ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Επρόκειτο για μια διοργάνωση του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στο πλαίσιο της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού.

«Το συγκεκριμένο φόρουμ –όπως και όλες οι αντίστοιχες εκδηλώσεις– αναδεικνύει τη σημασία διατήρησης της μνήμης, και ειδικότερα σήμερα που ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Έχει επίσης στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία αλλά και την πολιτική, ώστε να παραμείνει ζωντανός ο αγώνας για την αποτροπή νέων αντίστοιχων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

»Η χώρα μας έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και ηθική ευθύνη για την ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας, επειδή την υπέστησαν οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής», είχε σημειώσει ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Οι τρεις εισηγήσεις

Καλεσμένοι και κύριοι ομιλητές στο «Φόρουμ των Γενοκτονιών» ήταν ο δρ Δημήτρης Κούρτης (μεταδιδακτορικός ερευνητής και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ), ο Θεοδόσης Κυριακίδης (επισκέπτης λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών), και ο δρ Βασίλης Μεϊχανετσίδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, διδάσκων στο ΕΚΠΑ).

Ο Δημήτρης Κούρτης αναφέρθηκε στις αναδυόμενες αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου που διέπουν το διαγενεακό τραύμα.

Αφού πρώτα όρισε τις κατηγορίες θυμάτων διεθνών ποινικών αδικημάτων –τις οποίες υπό το Καταστατικό της Ρώμης μπορεί να αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο–, έστρεψε την προσοχή του στην υπό διαμόρφωση νομολογία του Δικαστηρίου αναφορικά με τα διαγενακά θύματα, και παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας θυμάτων και τις βασικές νομικές αρχές που διέπουν την αναγνώρισή τους.

Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο με τον οποίο το ως άνω νομικό σχήμα μπορεί να εφαρμοστεί έναντι του τελικού θύματος της γενοκτονίας, της ομάδας, ως τέτοιας. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομικές διαδικασίες αναγνώρισης και επανόρθωσης των διαγενεακών θυμάτων γενοκτονιών που έλαβαν χώρα προ του 1948.

Η εισήγηση του Θεοδόση Κυριακίδη ήταν εστιασμένη στα διάφορα μοτίβα που παρατηρούνται κατά την προετοιμασία, την οργάνωση και την επιτέλεση γενοκτονιών.

Όπως εξήγησε, οι συμπεριφορές των θυτών τόσο κατά την επιτέλεση όσο και μετά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, η συγκριτική μελέτη των οποίων βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του εγκλήματος, αλλά και να αναγνωρίσουν πρώιμα σημάδια· αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη.

Όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται σε μια γενοκτονική διαδικασία, σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε ιστορικό γεγονός έχει τις ιδιαιτερότητες του και πρέπει να μελετάται ξεχωριστά.

«Η περίοδος μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς το τουρκικό έθνος-κράτος (1913-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά γεγονότων και διαδικασιών, μεταξύ των οποίων το μείζον, δηλαδή η τελική ολική καταστροφή των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμαίων και των Ελλήνων/Ρωμιών» είπε από τη μεριά του ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών καθεστώτων, των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, οι αυτόχθονες χριστιανικοί λαοί εξοντώθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο και για τους ίδιους λόγους (ταυτοχρόνως και ταυταιτίως).

«Η εν λόγω καταστροφή αποτελεί την πρώτη μαζική καταστροφή πολιτών από το ίδιο τους το κράτος κατά τη σύγχρονη περίοδο, ακολουθούμενη κατόπιν από την καταστροφή των Εβραίων της Ευρώπης (Ολοκαύτωμα). Μολαταύτα, ευρέως γνωστό και καταγεγραμμένο κατά την περίοδο υλοποίησής του (1913-1923), το γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων περιέπεσε κατόπιν σε λήθη για πολλές δεκαετίες (1920-1980) και για διαφόρους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς» κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά του σωματείου σε παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Νέα Κερασούντα γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και ο Ποντιακός Σύλλογος προχωρά σε μια σημαντική κίνηση

30/06/2025 - 6:41μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

30/06/2025 - 3:13μμ
Η Σπ. Τσεβρενίδου (δεξιά) με έργα της (στιγμιότυπο από το βίντεο της εκπομπής «Περίμετρος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπυριδούλα Τσεβρενίδου: Μια Πόντια αστυνομικός που υπηρετεί την τέχνη της αγιογραφίας

30/06/2025 - 2:45μμ
Σέρρα από τους πυρριχιστές του Μαυρόβατου (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Μαυρόβατου ζωντάνεψαν τις μνήμες των προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία και στη νοηματική

30/06/2025 - 10:15πμ
Οικογενειακή φωτογραφία για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά (φωτ.: Facebook / Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνήμη μου σε λένε Πόντο (και στην Αμερική) – Στην ιστορία πέρασε το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

29/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη Νίκαια και το Αιγάλεω στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για τον 28ο Ακριτικό Κύκλο

29/06/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άνδρος: Οι Πόντιοι Φυλής καταχειροκροτήθηκαν στο 2ο Χορευτικό Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων

29/06/2025 - 11:45πμ
Άποψη της Τραπεζούντας από τον νότο, το 1833 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Trabzon/ Godfrey Thomas Vigne)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κιθάρενα – Αργαλί: «Εικόνες» από την αγροτική ζωή στα δροσόλουστα σιμοχώρια της Τραπεζούντας

29/06/2025 - 9:44πμ
(φωτ.: facebook.com/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΙΝΤΙΚΗΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σιδηρόκαστρο: Με περηφάνια συμμετείχαν «Οι Κομνηνοί» της Σιντικής στην παρέλαση για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

28/06/2025 - 10:59μμ
Άποψη του κάστρου στα Ζήλα του Πόντου όπου λέγεται ότι ο Ιούλιος Καίσαρς είπε την περίφημη φράση «veni, vidi, vici» (πηγή: zileturizm.com/zile-kalesi/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Ζήλα του Πόντου και η περίφημη φράση «veni, vidi, vici»

28/06/2025 - 9:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

1 ώρα πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

1 ώρα πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

3 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

3 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign