pontosnews.gr
Τρίτη, 30/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

Η οικογένειά της σκόρπισε όταν οι τσέτες επιτέθηκαν στο χωριό τους. Η μητέρα της πέθανε πάνω στο πλοίο για την Ελλάδα και είδε να ρίχνουν τη σορό της στη θάλασσα, μαζί με τόσους άλλους που δεν πρόλαβαν να πατήσουν ελληνικό χώμα

23/05/2026 - 9:40μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)

Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ελισάβετ Σεϊτανίδου γεννήθηκε στον οικισμό Σανογιά (τμήμα Ματσούκας), σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς Μουτάντων και Δανίαχα. Απείχε 10 χλμ από το Τζεβιζλίκ και 35 χλμ από την Τραπεζούντα. Εκκλησιαστικά ο οικισμός άνηκε στη μητρόπολη Ροδοπόλεως και πριν από το 1914 ο πληθυσμός του ανερχόταν σε περίπου 200 Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Αργυρούπολης και μιλούσαν ποντιακά.

Οι κάτοικοι διατηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο και Δημοτικό Σχολείο.

Διέθεταν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα στις αγορές του Τζεβιζλίκ και της Τραπεζούντας. Για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πολλοί ξενιτεύονταν στην Κωνσταντινούπολη, τη Ρωσία και την Αμερική. Με την Ανταλλαγή, οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό Μέγα Ρεύμα της Νάουσας.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Σαν ήρθαν οι Ρώσοι στην Τραπεζούντα, το χωριό μας άδειασε. Κατεβήκαμε από τη Σανογιά και σταθήκαμε στο Τζεβιζλίκ. Οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό, πήραν τα ζώα μας, και φοβηθήκαμε. Γι’ αυτό και κατεβήκαμε στο Τζεβιζλίκ.

Ένα χρόνο πρόσφυγες μείναμε. Ούτε σπείραμε εκείνη τη χρονιά, ούτε τίποτε κάναμε. Πεινάσαμε και υποφέραμε.

Στο χρόνο απάνω, στις αρχές του 1917, γυρίσαμε στο χωριό. Οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει τότε, ήρθαν και στα δικά μας μέρη και δεν είχαμε φόβο από τους Τούρκους. Άμα, όμως, ήρθε το τέλος του ’17, άλλαξαν τα πράγματα. Οι Ρώσοι οπισθοχώρησαν και κατέβηκαν τσέτες να πατήσουν το χωριό.

Ήταν αρχές του ’18 που ήρθαν οι Τσέτες στη Σανογιά. Στις πέντε η ώρα το πρωί ήρθαν και πάτησαν το χωριό. Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν. Μπήκαν στα σπίτια και πήραν τα ζώα μας, πήραν τα πράγματά μας. Όπου φύγει-φύγει, το μισό χωριό μπήκε μέσα στο ποτάμι της Σανογιάς για να γλιτώσει. Περπατήσαμε μέσα από το ποτάμι κι οι σφαίρες πέφτανε σα χαλάζι πάνω από τα κεφάλια μας. Όποιος μπήκε στο ποτάμι γλίτωσε. Όσοι δεν προλάβανε να φύγουν, μπήκαν οι τσέτες και τους σφάξανε και τους κατάστρεψαν. Από το ποτάμι βγήκαμε στο δρόμο και ήρθαμε στο Τζεβιζλίκ. Μείναμε λίγο εκεί κι ύστερα ανεβήκαμε σε κάρα και κατεβήκαμε στην Τραπεζούντα.

Στην Τραπεζούντα κάναμε μερικές μέρες. Μαζευτήκαμε σε κάτι σπίτια που ήταν κατεστραμμένα. Τότε έχασα και την αδελφή μου. Φασαρία γινότανε, οι Ρώσοι φεύγανε, και στην αναμπουμπούλα χάθηκε. Ακόμα δεν έμαθα που βρίσκεται, κι αν ζει. Πολύ άσχημα περάσαμε στην Τραπεζούντα.

Εμάς τους Σανογιανίτ’ πολύ μας εχθρεύονταν οι Τούρκοι. Ύστερα από το κακό που μας έκαναν, μπήκαν και στην Τραπεζούντα και μας ψάχνανε. Ανέβαιναν στα παράθυρα για να μας κλέψουν. Πολύ φόβο είχαμε.

Μάρτης μήνας ήταν που φύγαμε από την Τραπεζούντα. Όλους τους φτωχούς, που δεν είχαν λεφτά, τους βάλαν δωρεάν σ’ ένα τούρκικο βαπόρι. Το λέγαν «Κιρτσεμάρ», όπως θυμάμαι. Απάνω στο βαπόρι έπεσε αρρώστια. Πέθανε ο κόσμος και τους έριχναν στη θάλασσα, τότε πέθανε και η μάνα μου και τη ρίξαμε στη θάλασσα κι αυτήν. Αρρώστησα κι εγώ, και στην Πόλη, που φτάσαμε, άρρωστη με βγάλανε και με πήγανε στο νοσοκομείο. Είχα αδερφό στην Πόλη που έψαξε και με βρήκε και σαν έγινα καλά με πήρε από το νοσοκομείο.

Στην Πόλη μείναμε ως τα 1922, που έγινε η Ανταλλαγή. Μας είπανε τότε πως θα γίνομε ανταλλάξιμοι και μας μάζεψαν για να μας στείλουν στην Ελλάδα. Εγώ που βρέθηκα μόνη μου, ξένοι φρόντισαν και με βάλανε σε βαπόρι με άλλους ανταλλάξιμους. Πώς το λέγαν το βαπόρι δεν θυμάμαι. Μας βγάλανε στη Θεσσαλονίκη και μας βάλανε καραντίνα. Σ’ ένα χτίριο μας βάλανε.

Στην καραντίνα πολύς κόσμος πέθανε. Άκουγες να φωνάζουν και πέθαιναν.

Από την καραντίνα ξένοι πάλι φρόντισαν και με βάλαν σε κάποιο σπίτι υπηρέτρια. Καλά δεν πέρασα. Είχα μιαν αδελφή παντρεμένη σε χωριό της Κοζάνης. Έψαξε ο γαμπρός μου και με βρήκε και μ’ έφερε στο χωριό. Το λέγαν Σκήτη. Εκεί μαζεύτηκαν πολλοί Πόντιοι…

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμ. Θ’, Μαρτυρίες από τον ανατολικό παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».


Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
Σε πρώτο πλάνο ένας έφιππος τσέτης, Τούρκος άτακτος στρατιώτης, μέλος αντάρτικων
μονάδων, και τρεις άλλοι με λάφυρα στα χέρια τον ακολουθούν. Πίσω τους, Έλληνες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο σπίτι του Σαρτιό, με τη γαλλική σημαία
υψωμένη για να τους προστατεύει, κάνοντας απεγνωσμένα νόημα στα πλοιάρια για να
προσεγγίσουν. 13 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια τον Ιούνιο του 1914

12/06/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Caitlin Tough MLA)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων: Βουλευτής στην Αυστραλία εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρας τη διδασκαλία των γεγονότων στα σχολεία

11/06/2026 - 6:06μμ
To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Καταγγέλει πολιτισμική καπηλεία και «εκτουρκισμό» των ποντιακών χορών – «Κακοστημένο θέατρο» με ρεκόρ Γκίνες

44 λεπτά πριν
O Πρωτοπρεσβύτερος του προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο, στη Λέσβο, Ευστράτιος Δήσσος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Λέσβος: Νεκρός ο παπα-Στρατής, ιερέας του προσκυνήματος των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο

1 ώρα πριν
Άνθρωποι παραλαμβάνουν τις σορούς συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς, σε λιμάνι της Λα Γουάιρα στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/Henry Chirinos ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΟΗΕ στέλνει 10.000 νεκρόσακους – Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.700

2 ώρες πριν
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

2 ώρες πριν
(Πηγή εικόνων: youtube.com/@ΕφημερίδαΜακεδονία-κ4λ/shorts)

Φωτιά στο Πανόραμα: Διακοπή ρεύματος και εγκλωβισμοί σε ασανσέρ από καμένη κολώνα της ΔΕΗ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Ο Μαρτινέλι έστειλε τη Βραζιλία στους «16»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign