Μία μέρα μας χωρίζει από την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο του Δήμου Εορδαίας, καθώς οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξαχθεί είναι από τις 9 έως τις 14 Μαΐου.
Οι παραστάσεις –διπλές κάποιες μέρες– θα δοθούν στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, και όλες (εκτός από το Ροδάφ’νον) θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 9 Μαΐου
◊ 17:00 – Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκέων Θεσσαλονίκης
• Τη νύφες το κλέψιμον (στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας).
◊ 19:00
• Ροδάφ’νον, του Κώστα Διαμαντίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τον Τάκη Βαμβακίδη.
Απονομή τιμητικής διάκρισης στον ηθοποιό Δημήτρη Μαυρόπουλο.
◊ 21:15
• Ροδάφ’ νον του Κώστα Διαμαντίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τον Τάκη Βαμβακίδη.
Κυριακή 10 Μαΐου
◊ 19:00 – Πολιτιστικός Σύλλογος Πετεινού Ξάνθης
• Η ανιψιά τη Βέβαια
• Η αποθήκη της Στοφορίνας
◊ 21:00 – Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
• Ήντιαν λέει η γυναίκα μ’
• Δόκτωρ Νταγιές
Δευτέρα 11 Μαΐου
◊ 21:00 Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας
• Ινάτενα
Απονομή τιμητικής διάκρισης στην Συγγραφέα-Ποιήτρια-Ζωγράφο Παρθένα Τσοκτουρίδου.
Τρίτη 12 Μαΐου
◊ 21:00 – Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόβουνου «Επέκεινα»
• Το έξ’ το βουδ’ Χαράλαμπε
Απονομή τιμητικής διάκρισης στον μουσικοσυνθέτη Ηλία Παπαδόπουλο.
Τετάρτη 13 Μαΐου
◊ 21:00 – Ποντιακό Θέατρο Μακεδονίας «Αλ. Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας Πιερίας
• Ο Χωρέτες
Απονομή τιμητικής διάκρισης στον ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη.
Πέμπτη 14 Μαΐου
◊ 20:00
• Τελετή λήξης με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Παρουσίαση: Αλέξης Παρχαρίδης.
Απονομή βραβείων.
Η κριτική επιτροπή
Τέσσερις διακεκριμένες προσωπικότητες απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητά του, καθώς και την ανάδειξη των θεατρικών ομάδων που θα συμμετάσχουν:
Δημήτρης Πιπερίδης
Συγγραφέας και σκηνοθέτης, με διακριτό έργο στο χώρο του θεάτρου. Με σεβασμό και αγάπη για την ποντιακή κουλτούρα, φέρει πολύτιμη εμπειρία στη δημιουργία έργων που τιμούν την παράδοση και την ταυτότητα του Πόντου.
Σοφία Ιορδανίδου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του «Advanced Media Institute – Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Με βαθιά γνώση των πολιτιστικών ροών και της επικοινωνίας, συμβάλλει καθοριστικά στη σύνδεση του θεάτρου με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.
Παύλος Κοντογιαννίδης
Ηθοποιός ποντιακής καταγωγής, με πολύχρονη θητεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Ρούλας Πατεράκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφώνου στην ΕΡΑ Σπορ και στον ΑΝΤ1, ενώ ασχολείται και με το τραγούδι. Ερμήνευσε δεκάδες ρόλους του παγκόσμιου και του κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ ενσάρκωσε ορισμένους χαρακτηριστικούς τύπους σε σίριαλ της τηλεόρασης
Παρθένα Τσοκτουρίδου
Συγγραφέας, ποιήτρια, ζωγράφος. Συγγράφει από το 1994, ενώ εκτός από τη λογοτεχνία ασχολήθηκε εντατικά με τη ζωγραφική, το θέατρο, τη δημοσιογραφία και τη σκηνοθεσία παιδικών θεατρικών παραστάσεων. Η πολυετής δράση της παρουσιάστηκε κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά, sites και τηλεοπτικά κανάλια. Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας αλλά και άλλων πολιτιστικών συλλόγων. Συμμετείχε με έργα της σε 24 ανθολογίες λογοτεχνικών και εικαστικών βιβλίων, σε λογοτεχνικά περιοδικά, ποιητικά ημερολόγια και σε εγκυκλοπαίδειες, ενώ έχουν μελοποιηθεί και έξι ποιήματά της. Εξέδωσε 14 λογοτεχνικά βιβλία και ασχολήθηκε με δοκίμια, επιστολές, ιστορικές-λαογραφικές μελέτες, μικρασιατική και ποντιακή λαογραφία, τοπική ιστορία, θέατρο, παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες και εικαστικά.
















