Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία εκφράζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή βίας, στοχοποίησης και διώξεων σε βάρος ορθόδοξων χριστιανών και άλλων χριστιανικών κοινοτήτων.
Όπως επισημαίνεται, οι Ελληνορθόδοξοι της Συρίας, που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, αποτελούν μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες παγκοσμίως, με παρουσία σχεδόν δύο χιλιετιών.
Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, η κοινότητα αυτή έχει υποστεί επιθέσεις, εκτοπισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η ΠΟΕ υπενθυμίζει ότι η Συρία υπήρξε ιστορικά τόπος καταφυγίου για χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και Αρμενίους, μετά τις γενοκτονίες που υπέστησαν, γεγονός που –όπως τονίζεται– δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μνήμης και ευθύνης.
Σήμερα, οι χριστιανικοί πληθυσμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον αστάθειας, με περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία, ανασφάλεια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς, ενώ οι επιθέσεις πλήττουν –όπως αναφέρεται– τον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί τη διεθνή κοινότητα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική πολιτεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, δηλώνει ότι θέτει τις δυνάμεις της στη διάθεση του Πατριαρχείου Αντιοχείας για κάθε αναγκαία μορφή στήριξης, εξετάζοντας και δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις δοκιμαζόμενες κοινότητες.
«Οι λαοί που γνώρισαν τη Γενοκτονία έχουν χρέος να μην σιωπούν», τονίζεται χαρακτηριστικά, με τον Ποντιακό Ελληνισμό να δηλώνει ότι στέκεται αλληλέγγυος σε κάθε κοινότητα που αγωνίζεται για την επιβίωση, την πίστη και την αξιοπρέπειά της.
















