Χαμηλό βαρομετρικό με την ονομασία «Deborah» αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, η επερχόμενη κακοκαιρία «θέλει προσοχή».
Κατά την εκτίμησή του, ίσως προκαλέσει καταιγίδα και στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής.
Όπως εξηγεί, με βάση το ENS meteogram για την Αθήνα, την Παρασκευή 27 Μαρτίου το μέγιστο πιθανό 6ωρο ύψος υετού φτάνει περίπου τα 10 έως 14 mm, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι αισθητά χαμηλότερο, γύρω στα 2 έως 6 mm/6h.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου φαίνεται η πιο αξιόλογη επιδείνωση, με μέγιστα 6ωρα περίπου 25 έως 35 mm, και την Πέμπτη 2 Απριλίου η τρέχουσα πρόγνωση δείχνει επίσης έντονα φαινόμενα σε ορισμένα σενάρια, με κορυφές κοντά στα 30-33 mm/6h, αναφέρει ο Θ. Κολυδάς σε ανάρτησή του στο x.com.
Τσατραφύλλιας: Σε 3 ζώνες τα πολλά νερά το επόμενο 48ωρο
Για σταδιακή μεταβολή του καιρού από σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ, με αφετηρία τα δυτικά, με χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Την αποδίδει στο βαρομετρικό χαμηλό «Deborah», που ήδη έχει σχηματιστεί βόρεια της Αδριατικής, του οποίου το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά στα ανατολικά.
Όπως εκτιμά, υπάρχουν τρεις ζώνες σχετικής επικινδυνότητας όπου θα εκδηλωθούν τα περισσότερα φαινόμενα με αυξημένα ύψη βροχής:
• 1η ζώνη: Δυτική Ελλάδα (Παρασκευή ξημέρωμα),
• 2η ζώνη: Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο (Σάββατο μεσημέρι – Κυριακή πρωί),
• 3η ζώνη: Κρήτη, νότιες Κυκλάδες, Δωδεκάνησα (Σάββατο – Κυριακή πρωί).
• Αττική: Θα επηρεαστεί (όχι κάτι το αξιόλογο), την Παρασκευή (μεσημέρι-απόγευμα).

«Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση των προγνωστικών μοντέλων, από την Τετάρτη 1 Απριλίου διαφαίνεται ισχυρή κακοκαιρία με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά», προβλέπει ο Γ. Τσατραφύλλιας.
















