pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

13/03/2026 - 3:35μμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Halkbank είναι κρατική τράπεζα της Τουρκίας η οποία, επειδή δεν είναι συνδεδεμένη με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν για να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές του Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο ιρανικό τραπεζικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη τράπεζα «ξέπλυνε» 20 δισ. δολάρια του Ιράν, ενώ υπάρχουν φωνές στην Τουρκία που λένε ότι αυτό δεν έγινε χωρίς κέρδος για την Halkbank – αλλά και για την οικογένεια Ερντογάν. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε αυτήν την εξυπηρέτηση για την… ψυχή του πατέρα του

Η υπόθεση αυτή μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης όταν ο «ενδιάμεσος» αυτής της διαδικασίας, ο Ιρανοαζέρος Ρίζα Ζαράμπ στον οποίο είχε χορηγηθεί και τουρκική υπηκοότητα, συνελήφθη στις ΗΠΑ και τα είπε όλα στις Αρχές. Στη συνέχεια εκλήθη και συνελήφθη και ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, ο οποίος παρέδωσε στοιχεία για την όλη υπόθεση.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν και προσκόμισαν οι συλληφθέντες, ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2023 –όπου είχε προσφύγει η τουρκική τράπεζα επικαλούμενη ασυλία–, ότι μια απόφαση υπέρ της Halkbank θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε ξένη κρατική εταιρεία να μετατραπεί σε μηχανισμό αποφυγής των ομοσπονδιακών αδικημάτων, «να παρεμβαίνει στις εκλογές μας, να κλέβει πυρηνικά μυστικά ή, όπως εδώ, να παρακάμπτει τις κυρώσεις μας και να διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια χώρα στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο».

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές κατηγορούν την Halkbank ότι μετέτρεπε τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά για να εξυπηρετεί ιρανικά συμφέροντα, ενώ συνέτασσε πλαστά έγγραφα περί αποστολής τροφίμων για να δικαιολογεί τη μεταφορά των πετρελαϊκών εσόδων. Λένε επίσης ότι η κρατική τράπεζα της Τουρκίας βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισ. νομιμοποιήθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα υπόλοιπα, που αφορούν τη διαδικασία ενός είδους συμβιβασμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, τα πληροφορούμεθα από την τουρκική εφημερίδα Birgün:

«Στην υπόθεση της Halkbank, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ από το 2019, έχει προκύψει αναστολή της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων για 90 ημέρες. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Γιαβούζγιλμάζ, δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει 10 όρους, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της τράπεζας από ανεξάρτητο ελεγκτή.

»Είπε ακόμα: “Οι ΗΠΑ έπαιξαν το χαρτί της υπόθεσης Halkbank! Από αυτή την άποψη, το AKP θα συνεχίσει να ενεργεί ως εκτελεστής της πολιτικής της Αμερικής στη Μέση Ανατολή“.

»Σε δήλωσή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην αναστολή της υπόθεσης Halkbank υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

»Ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία σχετικά με τις κατηγορίες για “παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων και ξέπλυμα χρήματος”  ήταν δυνατή λόγω του ρόλου της Άγκυρας στη διαδικασία απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αποκάλυψε τους 10 όρους που παρουσίασαν οι ΗΠΑ.

»Ο Ντενίζ Γιαβούζγιλμάζ απαρίθμησε τους όρους της συμφωνίας ως εξής:

• Η Halkbank θα προσλάβει έναν “ειδικό σε θέματα ξεπλύματος χρήματος και συμμόρφωσης.
• Αυτός ο ειδικός θα διευκολύνει την επικοινωνία με τις αμερικανικές Aρχές.
• Θα εξετάσει όλους τους λογαριασμούς της Halkbank.
• Στον ειδικό θα παρασχεθούν όλες οι ζητούμενες πληροφορίες, έγγραφα και αρχεία.
• Η Halkbank θα αποστασιοποιηθεί από την ιρανική κυβέρνηση, τους Ιρανούς ή τις σχετικές οντότητες.
• Οποιαδήποτε αιτήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών από το Ιράν θα αναφέρονται στις ΗΠΑ.
• Η Halkbank θα παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα επί των περιουσιακών στοιχείων του Ρίζα Ζαράμπ και θα συνεργαστεί πλήρως εάν οι ΗΠΑ παγώσουν ή κατασχέσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
• Ο ειδικός θα ετοιμάσει την έκθεσή του εντός 90 ημερών.
• Εάν η έκθεση του εμπειρογνώμονα είναι αρνητική, η Halkbank θα κληθεί να παράσχει εξηγήσεις.
• Εάν η εξήγηση δεν είναι ικανοποιητική, η συμφωνία θα ακυρωθεί και η νομική διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή».

Όπως εξήγησε ο Ντενίζ Γιαβούζγιλμάζ, με βάση τους παρακάνω όρους «το AKP θα συνεχίσει να ενεργεί ως εφαρμοστής της πολιτικής της Αμερικής στη Μέση Ανατολή!».

Εμείς να μείνουμε στους δύο από τους δέκα όρους, τους εξής:

• Θα εξετάσει όλους τους λογαριασμούς της Halkbank.
• Στον ειδικό θα παρασχεθούν όλες οι ζητούμενες πληροφορίες, έγγραφα και αρχεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμπειρογνώμων, που θα διαθέσει τα στοιχεία που θα βρει στις αμερικανικές Αρχές, αφού εξετάσει όλους τους λογαριασμούς θα εντοπίσει και τη διαδρομή των χρημάτων που πήγαν στην ηγεσία και σε πολιτικούς της Τουρκίας. Γι’ αυτό ο επόμενος όρος λέει ότι «θα παρασχεθούν όλες οι ζητούμενες πληροφορίες, έγγραφα και αρχεία».

Με άλλα λόγια: Ναι, οι αμερικανικές Αρχές μπορεί να διαθέτουν στοιχεία για να ελέγχουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, όμως τώρα είναι εξαιρετικά πιθανό να αποκτήσουν και ντοκουμέντα που τον καίνε.

Οπότε…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Κεφαλονιά: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

5 λεπτά πριν
Ο πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας στον Δούναβη (φωτ.: EPA / Daniel Kiss)

Ουγγαρία: Κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας – Έκλεισε το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΑΣ)

Θεσσαλονίκη: Τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές συνελήφθησαν μετά από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς και τραυματίες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δυτική Αττική: Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους – Διαδοχικά μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις πολιτών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αίγιο: Εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με συνολική λεία 169.500 ευρώ – Συνελήφθη ο «εισπράκτορας»

2 ώρες πριν
Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Κρήτη και Πόντος» στο Θέατρο Βράχων!

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Δύο λύρες, μία θάλασσα – Γεωργία Νταγάκη και Αλέξης Παρχαρίδης θα βρεθούν «Παρά θίν’ αλός»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign