pontosnews.gr
Τρίτη, 3/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η μνήμη και το έργο του Γ. Παρχαρίδη θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας

3/02/2026 - 9:36μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για τον χαμό του Γιώργου Παρχαρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στην ιατρική επιστήμη αλλά και στον ποντιακό ελληνισμό που υπηρέτησε με αποφασιστικότητα, συνέπεια και δυναμισμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, έφυγε από κοντά μας ο Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας του Α.Π.Θ., Γεώργιος Παρχαρίδης. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο στην ιατρική επιστημονική κοινότητα όσο και σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό τον οποίο υπηρέτησε με γνώση, συνέπεια, αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Πενήντα χρόνια παρουσίας, δράσης και προσφοράς στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, μισός αιώνας ανένδοτου αγώνα για την διάσωση, διάδοση και προβολή της πλούσιας ποντιακής κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη τους για τον θάνατο του Επιτίμου Προέδρου της Π.Ο.Ε., Γεωργίου Παρχαρίδη. Αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή που η πορεία του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας. Η μνήμη και το έργο του θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές.

Ο Γεώργιος Παρχαρίδης γεννήθηκε στο Πρωτοχώρι Κοζάνης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ το 1967. Εξελέγη Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα» το 1978. Μετεκπαιδεύθη για ένα χρόνο στην Αγγλία στην Ηχοκαρδιολογία.

Αφού πέρασε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Καρδιολογίας του Α.Π.Θ. το 2001 με ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό-ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Πολλές εργασίες του δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για 6 χρόνια, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για 2 χρόνια και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του ανώτερου επιστημονικού οργάνου της ελληνικής καρδιολογίας, για 2 χρόνια.

Υπήρξε Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1963-1967 και Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης από το 1981 έως το 1984.

Το 1985 εξελέγη Πρόεδρος του Α΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 2003 ήταν ο Πρόεδρος του Α΄ Οργανωτικού Συνεδρίου των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων της Ελλάδος.

Το 2004 ίδρυσε με συνεργάτες του, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος βάσει της απόφασης του οργανωτικού συνεδρίου και Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα επόμενα 9 χρόνια.

Αγωνίσθηκε με πάθος για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για την διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την διατήρηση της Ποντιακής Διαλέκτου, την στήριξη των αδελφών μας Νεοπροσφύγων αλλά και την αλλαγή του Νομικού και Διοικητικού Καθεστώτος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Εμπνευστής των Πανελλαδικών Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στήριξε πλήρως την νεολαία που με μεγάλη αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα βαδίζει τον δρόμο της παράδοσης και του πολιτισμού που έχουμε χαράξει.

Από το 2013 έως και το 2017 διετέλεσε πρόεδρος της Δ.Ι.ΣΥ.ΠΕ. (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων). Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., Επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά του, στους οικείους και σε όλους όσοι είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα προγραμματίσει δράσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Ιδρυτή και επίτιμου προέδρου της στο άμεσο μέλλον.

Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε θερμά για όσα προσέφερες στον Ποντιακό Ελληνισμό. Το πάθος, η δράση και το έργο σου θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00. Η ταφή θα τελεστεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης.

Για όσους θα θέλατε να βοηθήσετε μπορείτε αντί στεφάνου να κάνετε δωρεά :

Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ ”Τα παιδιά της άνοιξης” Ν. Ημαθίας

”Παιδικές Καρδιές” – Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Χαμόγελο του Παιδιού https://www.hamogelo.gr/gr/el/stirikste-mas/».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Παρχαρίδης μιλά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕ στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η ταφή του Γιώργου Παρχαρίδη

3/02/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

3/02/2026 - 8:12μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»: 365 μέρες σε 25’ – Οι κυριότερες στιγμές του 2025 σε ένα βίντεο

3/02/2026 - 5:56μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ένωση Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ακούραστος εργάτης της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού ο Γ. Παρχαρίδης

3/02/2026 - 4:43μμ
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2011 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον Γιώργο Παρχαρίδη: Ακούραστος εργάτης της Ποντιακής Ιδέας

3/02/2026 - 3:39μμ
Στιγμιότυπο από λαμπαδηφορία στην Κατερίνη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2024 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη: Ο Δήμος βγαίνει μπροστά για την ολοκλήρωσή του

3/02/2026 - 3:26μμ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 17 Μαΐου 2012 (φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Ένας άνθρωπος που έκανε τη μνήμη πράξη ζωής

3/02/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Βαρύ πένθος στον ποντιακό ελληνισμό: Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης

3/02/2026 - 12:00μμ
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την εκδήλωση των «Ακριτών» Πολυκάστρου & Περιχώρων
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου και Περιχώρων: Τίμησαν τον επίτιμο πρόεδρό τους, Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε μια μεγάλη εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση

3/02/2026 - 10:31πμ
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Πόντος» ήταν το επίσημο όργανο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα / πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ελεύθερος Πόντος»: Όταν ο Τύπος έγινε φωνή του ποντιακού αγώνα

3/02/2026 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η μνήμη και το έργο του Γ. Παρχαρίδη θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές

5 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Στάση στο Ντουμπάι για το αήττητο σερί του Ολυμπιακού

28 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Παρχαρίδης μιλά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕ στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η ταφή του Γιώργου Παρχαρίδη

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

1 ώρα πριν
Μέλη τηλεοπτικών συνεργείων έχουν στηθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Όσλο για την έναρξη της δίκης του Μάριους Μποργκ Χόιμπι, γιου της πριγκίπισσας διαδόχου Μέτε-Μάριτ (φωτ.: . EPA/Lise Aserud)

Νορβηγία: Υπέρ της μοναρχίας ψήφισε με διαφορά το κοινοβούλιο – Τα σκάνδαλα μειώνουν την υποστήριξη των πολιτών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μανουήλ Κομνηνός)

Στην Πετρούπολη και το Ίλιον θα γιορτάσουν ποντιακά με τον «Μανουήλ Κομνηνό»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign