pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

Μια αρχαία ποντιακή πόλη στη Ζηλίτιδα που ταυτίστηκε με τον πλούτο και την εξουσία

29/01/2026 - 10:20πμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)

Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην καρδιά της Ζηλίτιδας του Πόντου, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ίριδος, αναπτύχθηκαν τα Γαζίουρα· μια πόλη που το ίδιο της το όνομα μοιάζει να κουβαλά την έννοια του θησαυρού και από νωρίς συνδέθηκε με την έννοια του πλούτου, της ασφάλειας και της δύναμης. Στους ελληνιστικούς χρόνους, επί Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Ευπάτορος, η πόλη λειτούργησε ως ένα από τα επίσημα θησαυροφυλάκια του βασιλείου του Πόντου, χώρος απρόσιτος για τους ξένους, αυστηρά φυλασσόμενος και άρρηκτα δεμένος με τη βασιλική εξουσία.

Τα Γαζίουρα δεν ήταν απλά ένας οικισμός· ήταν τόπος διοικητικού ελέγχου και συγκέντρωσης πλούτου, σύμβολο κρατικής ισχύος σε μια ταραγμένη εποχή.

Η ιστορική τους πορεία, από αρχαία βασιλική έδρα έως ερημωμένη πόλη και εκ νέου βυζαντινή εγκατάσταση, αντικατοπτρίζει τη διαχρονική μοίρα του Πόντου: ακμή, δοκιμασία και επιβίωση.

Μέσα από τις πηγές, τα νομίσματα, τις επιγραφές και τα ερείπια, τα Γαζίουρα αναδύονται σήμερα όχι μόνο ως αρχαιολογικός τόπος, αλλά ως σιωπηλός μάρτυρας της ποντιακής ιστορικής συνέχειας και του πολιτισμικού της πλούτου.

Για το αρχαίο αυτό βασίλειο, σύμφωνα με τον Στράβωνα, έγραψε το 2001 η ερευνήτρια-συγγραφέας Αθανασία Σοφού. Το σχετικό λήμμα φιλοξενείται στην Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία.

≈

Τα Γαζίουρα βρίσκονταν στη Ζηλίτιδα του Πόντου, ΝΑ της Αμάσειας, στην κοιλάδα του ποταμού Ίριδος. Η θέση τους έχει εντοπιστεί στο σύγχρονο Τουρχάλ (Turkhal).1 Το τοπωνύμιο έχει πιθανόν χεττιτική προέλευση, όπως συνάγεται από τη μνεία ενός οικισμού Gazziura σε επιγραφές σφηνοειδούς γραφής, σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από την περσική λέξη gaz (γάζα) που σημαίνει «θησαυρός».

Περσικά νομίσματα του 4ου αι. π.Χ. φέρουν στην αραμαϊκή γλώσσα την ονομασία Gazur. Σύμφωνα με τον Στράβωνα τα Γαζίουρα ήταν «αρχαίον βασίλειον». Ταυτίζονται με τη βυζαντινή Gaziora, πόλη που συρρικνώθηκε δημογραφικά σε πολίχνη, ίσως δε και με το Γάζουρον ή Ζάγωρον που μνημονεύεται στον Περίπλου του Εύξεινου Πόντου του Ανώνυμου.

Σελίδα αντίτυπου του Περίπλους του Ευξείνου Πόντου, Νικολάου Επισκόπιου, Βασιλεία, 1533, πρώτη έντυπη έκδοση (πηγή: commons.wikimedia.org/ wiki/File:Arrian,_Periplus)

Μια μερίδα ερευνητών θεωρεί τα Γαζίουρα πρόδρομο της βυζαντινής επισκοπής Ibora, υποστηρίζοντας ότι το τοπωνύμιο αυτό αποτελεί μια σύντομη εκδοχή της ονομασίας Γαζίουρα. Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή η ταύτιση αυτή απορρίπτεται.2

Ιστορία

Στο γ’ τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. περίπου, τα Γαζίουρα ανήκαν πιθανόν στην επικράτεια του ηγεμόνα Αριαράθη Α΄ (περ. 333-322 π.Χ.), ιδρυτή της ομώνυμης καππαδοκικής δυναστείας των Αριαραθών, ίσως μάλιστα να υπήρξαν και έδρα του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι νεότεροι ερευνητές συνδυάζοντας τις νομισματικές κοπές του Αριαράθη με το τοπωνύμιο Gazur και τη μαρτυρία του Στράβωνα για την ύπαρξη εκεί μιας αρχαίας βασιλικής έδρας.3

Το 2ο αι. π.Χ. περίπου χρονολογούνται οι πρώτες επιγραφικές μαρτυρίες για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και τον εξελληνισμό τουλάχιστον ενός μέρους των κατοίκων της πόλης.

Σύμφωνα μ’ αυτές, στις αρχές του αιώνα ένας ντόπιος αθλητής, ο πατέρας του οποίου έφερε ελληνικό όνομα, είχε κερδίσει σε αγώνα λαμπαδηδρομίας παίδων στο Βυζάντιο.

Την περίοδο της ηγεμονίας του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ (120-63 π.Χ.), τα Γαζίουρα υπήρξαν ένα από τα γαζοφυλάκιά (θησαυροφυλάκιά) του, όπου, σύμφωνα με μια σωζόμενη επιγραφή, απαγορευόταν η είσοδος στους ξένους δίχως την άδεια του ακροφύλακα (διοικητή της Ακρόπολης).4

Τα χάλκινα νομίσματα που έκοψε η πόλη στο όνομά της επί της ηγεμονίας του Μιθριδάτη είναι παρόμοια με τις εκδόσεις άλλων πόλεων του Πόντου και της Παφλαγονίας κατά την ίδια περίοδο, όσον αφορά στους τύπους, το σταθμητικό κανόνα και το μέταλλο. Ειδικότερα, τους ίδιους τύπους, με το Δία στον εμπροσθότυπο και τον αετό πάνω σε κεραυνό στην οπίσθια όψη, χρησιμοποίησαν εκτός από τα Γαζίουρα η Άμαστρις, η Αβωνότειχος, η Σινώπη, η Αμισός, η Φαρνάκεια, η Αμάσεια, τα Κάβειρα, τα Ταύλαρα και η Πημόλισσα. Η έκδοσή τους υποδηλώνει την πιθανή ύπαρξη ενός βαθμού τοπικής αυτονομίας και οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ο φιλέλληνας Μιθριδάτης επιδίωκε να προβάλλεται ως ιδρυτής πόλεων.5

Κατά τη διάρκεια των μιθριδατικών πολέμων, το 67 π.Χ., πλησίον των Γαζιούρων ηττήθηκε από το Μιθριδάτη ο Τριάριος, υπαρχηγός του Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλλου. Στους χρόνους του Στράβωνα η πόλη είχε ερημωθεί, φαίνεται όμως πως τη Βυζαντινή περίοδο κατοικήθηκε εκ νέου.6

Θρησκεία – Οικονομία – Οικοδομήματα

Η απεικόνιση του «Βάαλ των Γαζιούρων» στις νομισματικές εκδόσεις του Αριαράθη Α΄ υποδηλώνει πως στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. λατρευόταν στα Γαζίουρα ο σημιτικός θεός Βάαλ. Στους χρόνους του Μιθριδάτη μαρτυρείται νομισματικά λατρεία του Διός, ο οποίος λατρευόταν πιθανόν ως Ζευς Στράτιος.7

Νόμισμα του Αριαράθη Α΄. Εμπροσθότυπος: B’L GZYR («Βάαλ [των] Γαζιούρων» στα Αραμαϊκά), ο Βάαλ καθήμενος. Το νόμισμα κόπηκε στο νομισματοκοπείο της Γαζίουρα, το 333-322 π.Χ. (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Ο οικισμός των Γαζιούρων εκτείνεται ανάμεσα στον ποταμό Ίρι και στη βάση ενός κωνικού λόφου. Μακριά από κεντρικές αρτηρίες, όφειλε την ευημερία του τη Βυζαντινή εποχή στη γονιμότητα της πεδιάδας Δαζιμωνίτιδος.8

Στην κορυφή του λόφου υψωνόταν το αρχαίο φρούριο, όπου βρέθηκαν δύο επιγραφές της εποχής του Μιθριδάτη ΣΤ΄.

Στη Β-ΒΔ πλευρά του οχυρού μια υπόγεια, λαξευμένη σήραγγα με 230 περίπου βαθμίδες οδηγούσε βαθιά μέσα στο βράχο. Η σήραγγα ταυτίζεται πιθανότατα με υδρείον (δεξαμενή νερού) και χρονολογείται στην Αχαιμενιδική ή Ελληνιστική περίοδο. Παρόμοιες υπόγειες σήραγγες έχουν εντοπιστεί και σε πολλά άλλα οχυρά της ανατολικής Μικράς Ασίας, όπως για παράδειγμα στην Αμάσεια.9 Οι πύλες του φρουρίου ήταν κατασκευασμένες από μεγάλους μονόλιθους που δε σώζονται πλέον. Έχει υποστηριχθεί ότι τα κατώτερα στρώματα της οχύρωσης ανήκουν σε Πρώιμη περίοδο, κατ’άλλους ερευνητές όμως το οχυρό ανάγεται πιθανότατα στους Βυζαντινούς χρόνους. Στη θέση βρέθηκε επίσης πρώιμη κεραμική.

Αθανασία Σοφού

1. Bryer, A. – Winfield, D., Byzantine Monuments and Topography of the Pontos (Birmingham 1985), σελ. 13· RE 7 (1912), στήλη 891, βλ. λ. “Gaziura” (W. Ruge).
2. Ονομασία Gazur: Simonetta, B., The Coins of the Cappadocian Kings (Typos. Monographien zur antiken Numismatik 2, Friburg 1977), σελ. 15, αρ. 1a-1f· BMC Cappadocia, σελ. 29, αρ. 1-4. Tαύτιση με Gaziora: Bryer, A. – Winfield, D., Byzantine Monuments and Topography of the Pontos (Birmingham 1985), σελ. 13. Για την πιθανή ταύτιση με το Γάζουρον ή Ζάγωρον, βλ. Zgusta, L., Kleinasiatische Ortsnamen. Beiträge zur Namensforschung, Beiheft 21 (Heildelberg 1984), σελ. 527, αρ. 1147· Πτολ., Γεωγρ. 5.2.17, επιμ. Müller C., Claudii Ptolemaei Geographia (Paris 1901), σελ. 847.
3. Τις σχετικές απόψεις και την αντίστοιχη βιβλιογραφία συγκεντρώνει η Harrison, C.M., Coins of the persian satraps (Pensylvania 1982), σελ. 288.
4. Επιγραφή των αρχών του 2ου αι. π.Χ.: Bean, G.E., “Inscriptions from Pontus”, Belleten 17 (1953), σελ. 171 κ.ε. Επιγραφή της εποχής του Μιθριδάτη ΣΤ΄: Anderson, J.G.C., A Journey of Exploration in Pontus ( Studia Pontica 1, Brussels 1903), σελ. 70 κ.ε., αρ. 4· Grégoire, H., “Rapport sur un voyage d’ exploration dans le Pont et en Cappadoce”, BCH 23 (1909), αρ. 9.
5. BMC Pontus, σελ. 30, αρ.1-2· Jones, A.H.M., CERP² (Oxford 1971), σελ. 156.
6. Στράβ. 12.3.15· Δίων Κ. 36.12· Munro, J.A.R., “Roads in Pontus, Royal and Roman”, JHS 21 (1901), σελ. 58.
7. Λατρεία Βάαλ: Simonetta, B., The Coins of the Cappadocian Kings (Typos. Monographien zur antiken Numismatik 2, Friburg 1977), σελ. 15, αρ. 1a-1f· BMC Cappadocia, σελ. 29, αρ. 1-4. Λατρεία Διός: BMC Pontus, σελ. 30, αρ. 1· McGing, B.C., The Foreign Policy of Mithridates VI Eupator King of Pontus (Leiden 1986), σελ. 96.
8. Στοιχεία για τη θέση και την οικονομία του οικισμού: βλ. Bryer A. – Winfield. D., Byzantine Monuments and Topography of the Pontos (Birmingham 1985), σελ. 13· Anderson J.G.C., A Journey of Exploration in Pontus (Studia Pontica 1, Brussels 1903), σελ. 69. Δαζιμωνίτις:  Κοιλάδα του ποταμού Ίριδος που φέρει τη σύγχρονη ονομασία Kaz Ova.
9. Για το υδρείον βλ. Gall, H. Von, “Zu den Kleinasiatischen Treppentunneln” AA 82 (1967), σελ. 515, αρ. 38.

• Πηγή: Αθανασία Σοφού, «Γαζίουρα», 2001, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
O Πέτρος Κηρυττόπουλος άνοιξε τον εκπαιδευτικό κύκλο του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα νέο βήμα για τη γνώση του Πόντου: Ξεκίνησε το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας στα Μελίσσια

15/03/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»)

Ποντιακή διασκέδαση μέχρι το πρωί στον ετήσιο χορό του «Θεάτρου Πόντου»

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (φωτ.: Λιμενικό Σώμα)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δέκα πλοία με ελληνική σημαία και 160 Έλληνες ναυτικοί στον Περσικό Κόλπο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Χανιά: Απολογήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ομαδικού βιασμού 17χρονης

2 ώρες πριν
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

3 ώρες πριν
Αριστερά ο Γιάννης Σανίδης και δεξιά ο Χρήστος Παναγιωτίδης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)

Μουχαμπέτ’ με δύο λυράρηδες στο Βερολίνο από τους «Υψηλάντηδες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign