Την ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων έθιξε η Μιμή Ντενίση σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στον Φάνη Λαμπρόπουλο, σημειώνοντας πως την «πονάει» το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ περισσότερο τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Είναι κάτι που με πονάει πολύ. Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι παγκοσμίως γνωστή, των Ποντίων όχι. Οι Αρμένιοι έχουν καταφέρει να το κάνουν θέμα παγκόσμιας μνήμης, εμείς δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη», εξήγησε.
Η ηθοποιός συνδέει το ζήτημα αυτό με την ταινία της Σμύρνη μου αγαπημένη, και με το γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Ήθελα να πάει η ταινία στα Όσκαρ, όχι επειδή περίμενα ότι θα κερδίσουμε, αλλά για να ακουστεί μια ιστορία που ο κόσμος δεν ξέρει. Για να ακουστεί η ιστορία των Μικρασιατών, των Ποντίων, για να ακουστεί η γενοκτονία. Αυτό θα έκανε τη διαφορά».
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στον τρόπο που η τέχνη μπορεί να διαμορφώσει μνήμη: «Η τέχνη έχει τεράστια δύναμη στη μνήμη των λαών. Όταν μια ιστορία γίνει ταινία, μπορεί να ταξιδέψει παντού. Εκεί στηρίχθηκα».
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού με τους Αρμένιους, κάθε λαός έχει τις πληγές του. Αλλά η δική μας πληγή παραμένει σιωπηλή εκτός Ελλάδας. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».
















