pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

Απαρνήθηκε τα πλούτη του για την ασκητική ζωή, αντιμετώπισε πολλούς πειρασμούς στους οποίους δεν ενέδωσε και εκοιμήθη σε ηλικία 105 ετών

17/01/2026 - 8:36πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας γεννήθηκε γύρω στο 251 μ.Χ. στην Κομά της Άνω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βίωνε έντονες θρησκευτικές αναταράξεις. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Δεκίου, Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, έως και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των γιων του.

Οι γονείς του ήταν εύποροι αλλά ευσεβείς χριστιανοί, και τον ανέθρεψαν με βαθιά πίστη.

Από την παιδική του ηλικία ο Αντώνιος ξεχώριζε για την αυτάρκεια, την ολιγάρκεια και την αποστροφή του προς τη ματαιότητα του κόσμου.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών έχασε τους γονείς του και ανέλαβε τη φροντίδα της μικρότερης αδελφής του. Λίγους μήνες αργότερα, ακούγοντας στην εκκλησία την ευαγγελική περικοπή του πλουσίου νέου, συγκλονίστηκε από τα λόγια του Χριστού: «Πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος πτωχοίς». Ο Αντώνιος θεώρησε ότι η προτροπή αυτή απευθυνόταν προσωπικά σε εκείνον. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, φρόντισε ώστε η αδελφή του να ανατραφεί με ασφάλεια από αφιερωμένες χριστιανές γυναίκες και αποσύρθηκε από τον κόσμο, αρχίζοντας αυστηρό ασκητικό βίο.

Η άσκηση στην έρημο και οι πειρασμοί

Αρχικά έζησε κοντά στο χωριό του, μιμούμενος παλαιότερους ασκητές, και αργότερα αποσύρθηκε σε πιο ερημικές περιοχές, ακόμη και σε τάφους και εγκαταλελειμμένα φρούρια. Η ζωή του χαρακτηριζόταν από αδιάλειπτη προσευχή, αγρυπνία, αυστηρή νηστεία και εργασία.

Έτρωγε ελάχιστα, συχνά μία φορά την ημέρα ή και αραιότερα, και κοιμόταν πάνω σε ψάθα ή στο έδαφος.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του, που έγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, ο Αντώνιος αντιμετώπισε σφοδρούς πειρασμούς, τόσο σωματικούς όσο και πνευματικούς. Οι δοκιμασίες αυτές είχαν να κάνουν πότε πότε με επιθέσεις δαιμόνων, που εμφανίζονταν άλλοτε ως σκέψεις και άλλοτε ως ορατές μορφές ή άγρια ζώα. Παρά τη σφοδρότητα των πειρασμών, ο Αντώνιος παρέμεινε ακλόνητος, αποδίδοντας τη νίκη όχι στη δική του δύναμη αλλά στη χάρη του Θεού. Το θέμα αυτό ενέπνευσε βαθιά τη χριστιανική παράδοση και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην τέχνη και τη λογοτεχνία, με χαρακτηριστικές απεικονίσεις των «Πειρασμών του Αγίου Αντωνίου» από καλλιτέχνες όπως ο Ιερώνυμος Μπος, ο Ματίας Γκρύνεβαλντ και αργότερα ο Σαλβαδόρ Νταλί.

Το τρίπτυχο έργο του Ιερώνυμου Μπος με θέμα τους πειρασμούς του Αγ. Αντωνίου (πηγή: ©José Luiz Bernardes Ribeiro / commons.wikimedia.org)

Πνευματική ακτινοβολία και δημόσια δράση

Μετά από περίπου είκοσι χρόνια αυστηρής άσκησης, ο Αντώνιος εμφανίστηκε ξανά ανάμεσα στους ανθρώπους. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πλήθος πιστών προσέτρεχαν σε αυτόν για συμβουλές, πνευματική καθοδήγηση και θεραπεία ασθενειών.

Θεράπευε όχι με προσταγές, αλλά με προσευχή και επίκληση του ονόματος του Χριστού.

Παρότι ασκητής, δεν έμεινε αμέτοχος στα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Κατά τους διωγμούς των Χριστιανών κατέβηκε στην Αλεξάνδρεια για να ενισχύσει τους πιστούς, ενώ σε βαθιά γεράματα αγωνίστηκε κατά της αίρεσης του Αρείου.

Τι συνέδεε τον Μέγα Αντώνιο με τον Μέγα Κωνσταντίνο

Ο Μέγας Αντώνιος και ο Μέγας Κωνσταντίνος έζησαν την ίδια ιστορική περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί ότι διατηρούσαν στενή προσωπική σχέση. Κοινό τους στοιχείο ήταν η βαθιά θρησκευτικότητά τους, αν και ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους ζωής. Σύμφωνα με αναφορές και επιστολές –η γνησιότητα των οποίων, όμως, αμφισβητείται– ο Κωνσταντίνος φέρεται να επιδίωξε επικοινωνία με τον Αντώνιο, εκτιμώντας την πνευματική του σοφία. Εκείνος, όμως, παρέμενε αφοσιωμένος στην ασκητική ζωή και αρνούνταν να συναντήσει τον αυτοκράτορα.

Παρ’ όλα αυτά, η φήμη και το παράδειγμα του Αντωνίου άσκησαν σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του μοναχισμού και στη διαμόρφωση της αντίληψης του Κωνσταντίνου για τον Χριστιανισμό, τον οποίο αναγνώριζε και σεβόταν ακόμη και ως πολιτικός ηγέτης.

Ο Άγιος Αντώνιος διά χειρός Μιχαήλ Δαμασκηνού. Το σπουδαίο αυτό έργο βρισκόταν στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Κίμωλο. Το 1904 δωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του ναού, Εμμανουήλ Ανδρουλακάκη, στη συλλογή της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Χρονολογείται στο β’ μισό 16ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)

Θάνατος, κληρονομιά και διδασκαλία

Ο Άγιος Αντώνιος πέθανε το 356 μ.Χ. σε ηλικία περίπου 105 ετών. Είχε προβλέψει το τέλος του και ζήτησε να παραμείνει άγνωστος ο τόπος της ταφής του, δείγμα της βαθιάς του ταπείνωσης. Αργότερα, σύμφωνα με την παράδοση, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη.

Η διδασκαλία του Αγίου Αντωνίου τονίζει ότι η απομάκρυνση από τα υλικά αγαθά δεν αποτελεί απώλεια, αλλά κέρδος πνευματικό. Υπενθύμιζε πως η ανθρώπινη ζωή είναι πρόσκαιρη και ότι ο άνθρωπος οφείλει να αγωνίζεται για τις αιώνιες αρετές: τη σωφροσύνη, τη δικαιοσύνη, τη φρόνηση, την αγάπη και τη σύνεση.

Με τη ζωή και το παράδειγμά του θεμελίωσε τον χριστιανικό μοναχισμό και επηρέασε βαθιά την ιστορία της Εκκλησίας και του πολιτισμού.

Σε περιοχές όπως η Βέροια, ο Άγιος Αντώνιος τιμάται ιδιαίτερα ως θεραπευτής ψυχικών ασθενειών και περιπτώσεων που στο παρελθόν αποδίδονταν σε «δαιμονισμό». Η σχετική τελετουργία προϋπέθετε πολυήμερη νηστεία και συμβολική πρόσδεση των ασθενών στον ναό του αγίου.

Η γιορτή του Αγίου Αντωνίου θεωρείται επίσης χρονικό ορόσημο, καθώς τοποθετείται στο αποκορύφωμα του χειμώνα και συνδέεται με έντονα καιρικά φαινόμενα και τσουχτερό κρύο. Από αυτή την αντίληψη προέκυψε και η λαϊκή κατάρα «Κακή ριπή τ’ αγι-Αντωνιού να σε βρει». Παράλληλα, η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου που οδηγεί στο καρναβάλι, γεγονός που αποτυπώνεται και στη γνωστή λαϊκή ρήση «Απ’ τ’ αγι-Αντωνιού και πέρα / δώσ’ του φουστανιού σ’ αέρα».

Στη Δυτική χριστιανική παράδοση ο Άγιος Αντώνιος θεωρείται προστάτης διαφόρων κοινωνικών ομάδων και επαγγελμάτων, όπως όσων πάσχουν από δερματικές παθήσεις, για τους νεκροθάφτες, τους καλαθοπλέκτες και τους ψηκτροποιούς (κατασκευαστές βουρτσών).

• Με πληροφορίες από Wikipedia.org και synaxarion.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Νέα Τηλεόραση Κρήτης)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

8/02/2026 - 10:18πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

6/02/2026 - 9:00μμ
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

6/02/2026 - 5:09μμ
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

6/02/2026 - 9:04πμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Η Κοζάνη υποδέχεται το απόγευμα το λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/02/2026 - 11:57πμ
Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΠΙΣΤΗ

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

28/01/2026 - 5:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το σιντριβάνι μέσα στο οποίο έπεσε το άτυχο κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Διασωληνωμένο το κοριτσάκι που έπεσε στο σιντριβάνι – Στον εισαγγελέα οι γονείς

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού και πάλι – Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα

1 ώρα πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Πράσινο το κλάσικο με Ταμπόρδα

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καρπενήσι: Ακέφαλη σορός άνδρα εντοπίστηκε σε αμάξι που έπεσε από γκρεμό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Μουχαπέτ’ για την Τσικνοπέμπτη από την «Παναγία Κρεμαστή»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign