pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγρότες: Ετοιμάζουν την απάντησή τους στον Τσιάρα – Σαφείς «κόκκινες γραμμές» για πετρέλαιο, ρεύμα και αποζημιώσεις

Τα 57 πιο δυναμικά μπλόκα της χώρας συντονίζονται για ενιαία στάση μετά την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

15/12/2025 - 11:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αγροτική κοινότητα της χώρας προετοιμάζεται να δώσει αύριο, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, την επίσημη απάντησή της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, μετά από την σημερινή του παρέμβαση.

Οι αγρότες επιδιώκουν να καταθέσουν μια ενιαία θέση για όλα τα μπλόκα της χώρας, συντονισμένα από το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο, το οποίο συγκεντρώνει τις αποφάσεις των 57 πιο δυναμικών μπλόκων.

Στην πρώτη τους αντίδραση, οι εκπρόσωποι των αγροτών υπογράμμισαν ότι βασικές τους «κόκκινες γραμμές» παραμένουν αδιαπραγμάτευτες: το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η διατήρηση σταθερής τιμής ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς και η πλήρης αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τις απώλειες των κοπαδιών τους λόγω ζωονόσων. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι τα χρήματα από τις αδιάθετες ενισχύσεις δεν αποτελούν επιπλέον βοήθεια, αλλά δικαιωματική παροχή που έπρεπε να έχει δοθεί ήδη.

Ο Κώστας Χατζής, εκπρόσωπος των αγροτών Νίκαιας, τόνισε ότι πλέον δεν θα υπάρξουν μεμονωμένες αποφάσεις ανά μπλόκο, αλλά ενιαία απόφαση για όλη την Ελλάδα. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Σωκράτης Αλειφτήρας, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό βήμα τις δηλώσεις Τσιάρα, αλλά χωρίς χειροπιαστές δεσμεύσεις, σημειώνοντας ότι δεν καλύφθηκαν βασικά αιτήματα όπως η αναφορά στο αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η τιμή της κιλοβατώρας ή η στήριξη των κτηνοτρόφων που υπέστησαν μεγάλες ζημίες.

Η εικόνα στα μπλόκα της Μακεδονίας παραμένει πιο περίπλοκη, καθώς οι απόψεις δεν είναι ομοιόμορφες. Στα Πράσινα Φανάρια της Θεσσαλονίκης η πρώτη εκτίμηση για τις δηλώσεις του υπουργού ήταν θετική, ενώ στα Μάλγαρα χαρακτηρίστηκαν ως «ασπιρίνες» χωρίς ουσιαστικές λύσεις. Στον Έβρο, οι αγρότες που βρίσκονται στο τελωνείο Κήπων βλέπουν κάποια θετικά μηνύματα, αλλά περιμένουν να παρθεί απόφαση από την πανελλαδική επιτροπή πριν οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε άξονες παρέμβασης που μπορούν να μειώσουν άμεσα το κόστος παραγωγής και να ενισχύσουν τη ρευστότητα των αγροτών: διασφάλιση χαμηλής τιμής ρεύματος, παρέμβαση στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπτουν το 100% της ζημίας, καθώς και ενίσχυση των κλάδων που πιέζονται περισσότερο, όπως η κτηνοτροφία και επιλεγμένες καλλιέργειες. Οι νέες ενισχύσεις προέρχονται από τα αδιάθετα ποσά της βασικής ενίσχυσης μετά από στοχευμένους ελέγχους της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν σαφή: όχι στη μεταφορά της διαχείρισης των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, ηλεκτρικό ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πάγωμα οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, πλήρης αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλειες λόγω ζωονόσων και στήριξη των μελισσοκόμων με 20 ευρώ ανά κυψέλη και ισότιμη ένταξη στα επενδυτικά προγράμματα της ΚΑΠ.

Οι κινητοποιήσεις έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία. Το ημερήσιο κόστος για την αγορά εκτιμάται σε 31-45 εκατομμύρια ευρώ, με σωρευτικές απώλειες 500-600 εκατομμυρίων στις 15 πρώτες ημέρες και πιθανότητα υπέρβασης των 800 εκατομμυρίων αν συνεχιστεί.

Οι μεγαλύτερες ζημίες παρατηρούνται στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και τα logistics, στις αγροτικές εξαγωγές και στον τουρισμό, ενώ πλήττονται και τα δημόσια έσοδα λόγω μειωμένων ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αγρότες διατηρούν κλειστούς δρόμους, τελωνεία και συμβολικές κινητοποιήσεις στα λιμάνια, περιμένοντας να καταθέσουν αύριο την ενιαία τους απάντηση στον υπουργό Τσιάρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητές τους και τα όρια αντοχής τους απέναντι στις οικονομικές πιέσεις.

•Με πληροφορίες από το cnn.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΑΚ: Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ο Νίκος Χριστοδουλίδης

4/11/2026 - 7:53μμ
Αφίσες με τα πρόσωπα των αδικοχαμένων επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη στον μεταλλικό φράχτη του Συνεδριακού Κέντρου όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα (φωτ.:  Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις επιζώντων του τρίτου βαγονιού

4/11/2026 - 3:15μμ
(Φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου ο 43χρονος αρχιδιαιτητής για τα «στημένα» παιχνίδια

4/11/2026 - 2:46μμ
(Φωτ. αρχείου: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγρια συμπλοκή φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Τρεις τραυματίες – Ο ένας από βόμβα μολότοφ

4/11/2026 - 1:28μμ
(Πηγή: facebook.com/profile/ Θεατρικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Δήμου Παρανεστίου)
ΕΛΛΑΔΑ

«Δυτικός Πόντος: Η Ιστορία, ο Πολιτισμός και οι Ρίζες μας» – Εκδήλωση μνήμης στον Νικηφόρο Δράμας

4/11/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 16χρονος ήταν ο παραλήπτης δεμάτων με 7,4 κιλά υδροπονικής κάνναβης

4/11/2026 - 11:38πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα από Πέμπτη έως Δευτέρα

4/11/2026 - 9:48πμ
(Εικ.: gym-chort.thess.sch.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη για παραποιημένες φωτογραφίες μαθητριών μέσω AI – Οι μαθητές απαιτούν αυστηρότερες ποινές

4/11/2026 - 8:59πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα – Συνεχίζονται οι βοριάδες στο Αιγαίο

4/11/2026 - 8:08πμ
Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε (φωτ.: EPA / Javier Lizon)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανία: Παραιτήθηκε τελικά ο υπουργός Μεταφορών μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία

3/11/2026 - 11:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην ποντιακή χορωδία

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Champions League: Έβαλε δύσκολα στη Ρεάλ η ΑΕΚ, αλλά λύγισε στο τέλος

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Πολύτιμο «διπλό» της ΑΕΚ στην Ουγγαρία

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1 ώρα πριν
Εικόνα από την Πουλαντζάκη (πηγή: bulancak-tso.org.tr)

Κραυγές από το 1920: Επιστολή-κόλαφος των κατοίκων της Πουλαντζάκης για τη Γενοκτονία στον Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Europa League: Αήττητος στη Βρετάνη ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV