Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα πλημμύρισε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά στο Τορόντο την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, χάρη στις χαρούμενες φωνές των παιδιών της ομογένειας. Σαράντα δύο μαθητές και μαθήτριες του ελληνορθόδοξου σχολείου «Μεταμόρφωση» του Οντάριο έφεραν μαζί τους το πνεύμα των γιορτών, τραγουδώντας τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Τα παιδιά συνοδεύονταν από τη διευθύντριά τους Άννα Σαραντίδη, την καθηγήτρια μουσικής Σοφία Γρηγοριάδη και τις δασκάλες Άντζελα Γκορίτσα και Ελένη Κρίγκου. Καθώς πλημμύριζαν με χαμόγελα τον χώρο της Αρχιεπισκοπής, υποδέχθηκαν με θερμές ευχές τον αρχιεπίσκοπο Σωτήριο, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του.
«Ήταν μια ώρα ευλογημένη που την χαρήκαμε όλοι μαζί, το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο επίσκοπος Αθηναγόρας και ο αρχιεπίσκοπος Σωτήριος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Με λόγια γεμάτα στοχασμό και ζεστασιά, ο αρχιεπίσκοπος Σωτήριος καλωσόρισε τα παιδιά: «Ο Χριστός φέτος δεν θέλει να γεννηθεί στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, αλλά στη Βηθλεέμ της ψυχής μας και της καρδιάς μας. Να τις κρατάμε καθαρές για να γεννιέται εκεί». Τόνισε δε τη σημασία της διατήρησης της γλώσσας και της παράδοσης της ομογένειας: «Πρέπει εμείς που φοιτούμε στο ημερήσιο ελληνικό μας σχολείο να ομιλούμε πάντοτε τις τρεις γλώσσες».
Με παραλληλισμό από την αρχαία Σπάρτη, ο αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στα παιδιά την αξία της συνέχειας και της βελτίωσης: «Όπως οι Σπαρτιάτες, τα παιδιά τού σήμερα θα γίνουν καλύτεροι από τους προηγούμενους. Αυτό πρέπει να προσπαθούμε όλοι μας, να γινόμαστε καλύτεροι».
Η εκδήλωση έδειξε με τον πιο ζωντανό τρόπο πως η ομογένεια συνεχίζει να κρατά ζωντανές τις ρίζες και την πίστη, μεταφέροντας τη μαγεία των Χριστουγέννων στις επόμενες γενιές.
















