pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η κληρονομιά του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ επέστρεψε στο σχολείο που τον διαμόρφωσε

Παρουσίαση του βιβλίου «Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: Οι φωτογραφίες του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ» στο Κολέγιο St Patrick's στη πόλη Ballarat

13/11/2025 - 12:27μμ
Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου δρ. Π. Διαμαντής (τρίτος από αριστερά) μαζί με μαθητές του κολεγίου, στην αναμνηστική πλάκα και την ελιά που φυτεύτηκε στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ (φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)

Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου δρ. Π. Διαμαντής (τρίτος από αριστερά) μαζί με μαθητές του κολεγίου, στην αναμνηστική πλάκα και την ελιά που φυτεύτηκε στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ (φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκδήλωση «προς τιμή της καταπληκτικής ζωής και ανθρωπιστικής κληρονομιάς του πρώην μαθητή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ (SPC 1900)» πραγματοποίησε το Κολέγιο St Patrick’s στη πόλη Ballarat της δυτικής Βικτωρίας, παρουσιάζοντας το βιβλίο Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: Οι φωτογραφίες του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ των Ντέιβιντ Τρελόαρ και δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κολεγίου στο οποίο φοίτησε ο Αυστραλός ανθρωπιστής, «την παραμονή της Ημέρας Μνήμης για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δρ Π. Διαμάντης μοίρασε με διορατικότητα σκέψεις και πληροφορίες για τη ζωή του συνταγματάρχη Treloar. Γενναιόδωρα πρόσφερε αντίτυπο του βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Κολεγίου, προκειμένου οι επόμενες γενεές μαθητών να έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να εμπνευστούν από την ιστορία του συνταγματάρχη Τρελόαρ».

(Φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)

Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες του Τρελόαρ για τους πρόσφυγες της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής ζωντανεύουν μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύονται στο βιβλίο αυτό για πρώτη φορά.

Τις φωτογραφίες αυτές τις έβγαλε ο ίδιος ο συνταγματάρχης την εποχή που εργαζόταν ως αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στη βορειοανατολική Ελλάδα από το 1922 μέχρι και το 1924, θεμελιώνοντας τις πρώτες προσπάθειες εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των ξεριζωμένων του Πόντου και της Μικρασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μέλη του μαθητικού συμβουλίου συνόδευσαν τον δρ Διαμάντη μαζί με τον Νικόλαο Μακρίδη και τον πρόεδρο και γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία Κώστα Αντωνιάδη στην ελιά και στην αναμνηστική πλάκα τα οποία είχαν φυτευτεί στις 25 Οκτωβρίου 2015 από τον τότε διευθυντή του Κολεγίου, Τζον Κρόλεϊ, και τον τότε πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ν. Αντωνιάδη.

Αυτό το ζωντανό μνημείο ήταν δώρο προς το Κολέγιο St Patrick’s από την Επιτροπή. Επιπλέον, από το 2016 κι έπειτα, κάθε χρόνο η Επιτροπή παρουσιάζει το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς «George Devine Treloar Award for Community Service» σε μαθητή του Κολεγίου.

(Φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο δρ Π. Διαμάντης χαρακτήρισε τη βραδιά «ξεχωριστή», δεδομένου ότι η ιστορία του συνταγματάρχη Τρελόαρ εκκίνησε από το συγκεκριμένο σχολείο. «Να παρουσιάσω τις φωτογραφίες του, τα γραπτά του και τις έρευνές μας για τη κληρονομιά του, στο Κολλέγιο St Patrick’s, στο σχολείο το οποίο βοήθησε στη διαμόρφωση του Συνταγματάρχη Treloar, να περπατήσω στα βήματά του ύστερα από 125 χρόνια. Αυτή ήταν συγκινητική εμπειρία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής της οργάνωσης Unity in Philia, η οποία εξέδωσε το συγκεκριμένο βιβλίο, σημείωσε ότι «αυτό που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες του Τρελόαρ είναι τόσο αυστραλιανή, όσο και  ελληνική ιστορία, ένα δίκτυο αλληλένδετων νημάτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

5/12/2025 - 10:18μμ
(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

3/12/2025 - 11:10μμ
(Φωτ.: instagram/griechische_gemeinde_moewa)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με ποντιακό χρώμα από την Ελληνική Κοινότητα Μερφέλντεν-Βάλλντορφ

3/12/2025 - 9:10πμ
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

2/12/2025 - 10:42μμ
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

2/12/2025 - 10:09μμ
(Φωτ.: sonsofpericles.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νεολαία AHEPA: Οι «Υιοί του Περικλή» γιορτάζουν 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

2/12/2025 - 8:32πμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραζιλία: Η ομογένεια τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη

30/11/2025 - 4:29μμ
Ολοκληρώθηκε το 2ο δυνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς με συμμετοχή από 31 χώρες και 5 ηπείρους.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όσα έγιναν στο 2ο συνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς στην Αθήνα

29/11/2025 - 11:52μμ
(Φωτ.: instagram georgiaelena_official)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μικρή Γεωργία τραγούδησε στο ίνδαλμά της, την Κλαυδία, την «Αστερομάτα» – Η αντίδραση της τραγουδίστριας

29/11/2025 - 9:00μμ
(Fωτ.: facebook.com/GreekCommunity)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Τορόντο: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2026-2030

27/11/2025 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 45χρονος αθλητής ΑμεΑ με ηλεκτρικό αμαξίδιο

8 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικό πανό από διαμαρτυρία αγροτών στη Λέσβο (φωτ.: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα παρά την κακοκαιρία

37 λεπτά πριν
Καλυμμένες από νερό οι σιδηροδρομικές ράγες στην περιοχή του Δομοκού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. Παλαμιώτης)

Κακοκαιρία «Byron»: Πλημμύρες στον Δομoκό – Διακόπηκαν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των τρένων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέας Αμισού»)

Οι Πόντιοι της Νέας Αμισού ετοιμάζονται για μεγάλο γλέντι

2 ώρες πριν
Στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Δίου, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί προς το κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Σπυρίδωνα, η ορμή των νερών ήταν τόσο δυνατή, που προκάλεσε ζημιές ακόμη και σε αντιπλημμυρικές υποδομές (φωτ.: odelalis.gr)

Κακοκαιρία «Byron»: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία

2 ώρες πριν
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αρτάκη (φωτ.: αρχείο Κώστα Υψηλάντη)

Αρτάκη: Στη σκιά του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η πίστη έχτισε την ταυτότητα μιας πόλης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign