pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραβείο στην Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για την ανθρωπιστική της προσφορά – «Το αφιερώνω σε κάθε παιδί του Πόντου»

Το βραβείο «ΑΡΓΩ Ανθρωπιστικής Προσφοράς» απονεμήθηκε στην διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφο σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών

24/10/2025 - 8:39μμ
Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στη διάρκεια της βράβευσής της

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στη διάρκεια της βράβευσής της

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη γνωστή και διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφο, παρουσιάστρια και ακτιβίστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου απονεμήθηκε το Βραβείο «ΑΡΓΩ Ανθρωπιστικής Προσφοράς». Η τελετή απονομής των Βραβείων ΑΡΓΩ, που αποδίδονται σε διαπρεπείς Έλληνες της Διασποράς που τιμούν την καταγωγή τους, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα αλλά και έντονη συγκινησιακή φόρτιση στην Ακαδημία Αθηνών, παρουσία της πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της η Αλ. Πασχαλίδου φανερά συγκινημένη το αφιέρωσε «σε όλους εκείνους που παλεύουν όχι για τη δική τους προσωπική εξουσία αλλά για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Σε όλους όσους κουβαλούν μέσα τους μια μικρή Αργώ και ένα μεγάλο όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο», στη μητέρα της Χρυσούλα Δαμιανίδου, στην πρώτη της δασκάλα Άλκηστη Χατζή Μότσιου και «σε κάθε παιδί του Πόντου, κάθε Ελληνάκι της διασποράς, της ξενιτιάς, με ψυχή που δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε και συνεχίζει να ταξιδεύει πάντα προς το φως».

«Σας ευχαριστώ που τιμάτε την Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, την Ελλάδα της καρδιάς μας, που δεν σταματά ποτέ να ελπίζει και να αγαπά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1970 στη Ρουμανία ως μέλος οικογένειας πολιτικών εξόριστων. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο Κιλκίς κοντά στους παππούδες της, επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι της ενστάλαξαν τις αρχές της σκληρής δουλειάς, της αντοχής, της δικαιοσύνης και της μνήμης. Σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Σουηδία, όπου και μεγάλωσε στις πολυπολιτισμικές φτωχογειτονιές του Ρίνκεμπι, που αποτέλεσε για εκείνη ένα πολύ σημαντικό «πανεπιστήμιο ανθεκτικότητας και αγώνα». Αναδείχθηκε στη δημόσια σφαίρα από μικρή και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες.

Η δημοσιογραφική της καριέρα εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες στη Σουηδία και την Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει σημαντικές τηλεοπτικές μεταδόσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες,  εβδομαδιαίες εκπομπές, γκαλά κ.ο.κ., και συντόνισε δημόσιες συζητήσεις δίνοντας πάντα φωνή σε όσους έμεναν στο περιθώριο. Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστή την περίοδο 2004-2006 μέσα από την ΕΡΤ παρουσιάζοντας τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, την εκπομπή Euromania και διεθνείς συνεντεύξεις όπως η συνέντευξη με τον Μαραντόνα, η οποία προβλήθηκε σε 33 χώρες.

Παράλληλα ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο, με περισσότερα από δέκα βιβλία μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων τα «Σε ξένες γειτονιές», «Τaxi», «Μητέρες», «Χάος – ένα ελληνικό λεξικό της Κρίσης» και τελευταία το βιβλίο «Πατέρες», ενώ το «My Big Fat Greek Cookbook» έχει λάβει διεθνές βραβείο μαγειρικής.

Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία για τη δημοσιογραφική, τη συγγραφική και την ανθρωπιστική της δράση, μεταξύ των οποίων και η απόφασή της να δωρίσει ποσό 1 εκατ. κορωνών που κέρδισε στη  σουηδική εκπομπή «Ο Εκατομμυριούχος» σε γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες, επισκεπτόμενη η ίδια τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να  τις συναντήσει.

Ως πρόεδρος του UN Women Sweden και του War Child Sweden έχει ταξιδέψει σε περιοχές κρίσεων και προσφυγικούς καταυλισμούς, καταγράφοντας ιστορίες γυναικών και παιδιών, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο, την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το φετινό βραβείο στην κατηγορία των Επιστημών παρέλαβε η φυσικός Λία Μέρμηγκα, η οποία έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, διευθύντρια του Fermilab ( Fermi National Accelerator Laboratory), ενός εκ των σημαντικότερων εργαστηρίων στις ΗΠΑ.

Το βραβείο επιχειρηματικότητας παρέλαβε ο ιδιοκτήτης της ALTHOM Αλκιβιάδης Θωμάς και στον τομέα της καινοτομίας βραβεύτηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της IRRAS και της Shoreline Biosciences Κλεάνθης Ξανθόπουλος, ηγετική μορφή της αμερικανικής βιοτεχνολογίας.

Στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών βραβεύτηκε η Ελληνίδα της Γεωργίας Ευγενία Κοτανίδη, με τεράστια προσφορά στη διατήρηση της ζωντανής μνήμης της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.

Στη Γαστρονομία το βραβείο απονεμήθηκε στον ιδιοκτήτη δύο εστιατορίων στην Ταϊλάνδη Δημήτρη Μούδιο, ενώ στον Αθλητισμό, η διάκριση πήγε στον ποδοσφαιριστή της βελγικής Γκενκ και της Εθνικής Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καρέτσα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης παρέλαβε το βραβείο προσφοράς στα κοινά.

Ο στίχος του Δ. Σαββόπουλου

Ιδιαίτερη στιγμή στη βραδιά ήταν όταν η Κ. Σακελλαρόπουλου αναφέρθηκε στον τεράστιο δημιουργό και προσωπικό της φίλο, Διονύση Σαββόπουλο, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Θέλοντας μάλιστα να μιλήσει για τα κατορθώματα των Ελλήνων του εξωτερικού, χρησιμοποίησε τον πολύ γνωστό του στίχο «με πομπούς και με κεραίες, φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες», δυσκολευόμενη να συγκρατήσει τα δάκρυα της, ενώ το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένο, θερμό χειροκρότημα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε (πηγή: greekmos.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε: Μια νησίδα ελληνισμού στην καρδιά του Καυκάσου

13/06/2026 - 11:31πμ
(Φωτ.: Ιnstagram/lovedandvxoxo
Vicki Vlahos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αθώα η Ελληνίδα ομογενής σχεδιάστρια που «έντυνε» τα καλλιστεία Miss Universe – Τέλος σε δικαστική διαμάχη 4 εκατ. δολαρίων

12/06/2026 - 9:07μμ
Η Γεσθημανή Πασχαλίδη-Χειλά (πηγή: Instagram / centre4cs)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Γεσθημανή Πασχαλίδη-Χειλά στους φετινούς παρασημοφορημένους της Αυστραλίας – Η διαδρομή μιας Πόντιας της ομογένειας

12/06/2026 - 1:15μμ
Από παλιότερη εκδήλωση Ελλήνων Αστυνομικών της Βικτώριας (φωτ.: Νέος Κόσμος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φόρουμ στη Μελβούρνη για την ενδοοικογενειακή βία με πρωτοβουλία της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Ελληνίδων και της Ελληνικής Αστυνομικής Ένωσης Βικτώριας

11/06/2026 - 9:54μμ
(Φωτ.: greekcommunity.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Νικόλαου Ανδριανάκου για νέο πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη

11/06/2026 - 3:59μμ
Μετά το τέλος του 5ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Από γενιά σε γενιά»  (φωτ.: Facebook / Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Νέοι μουσικοί της ελληνικής διασποράς τίμησαν τον Σεργκέι Προκόφιεφ

11/06/2026 - 12:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Greeks in Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με ποντιακούς χορούς και μεγάλη θλίψη αποχαιρέτησαν τον ομογενή Χριστόφορο Καζαντζίδη στη Μελβούρνη

11/06/2026 - 9:27πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Καβάφη στο Κίεβο, 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Καβάφης «συνάντησε» το Κίεβο: Βραδιά ποίησης και πολιτισμού με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας

10/06/2026 - 10:27μμ
Γλέντι εκτοπισμένων Ποντίων στο Καζακστάν (πηγή: «Άτλας της Ελληνικής Διασποράς», τ. 1, εκδ. Αλέξανδρος, 2001)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O ελληνισμός της Κεντρικής Ασίας – 84 χρόνια ιστορίας

10/06/2026 - 5:59μμ
(Πηγή: facebook.com/geogreeks)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας: Μικροί μαθητές γνωρίζουν τον κόσμο της ελληνικής γλώσσας

10/06/2026 - 1:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV European League: Διατήρησε το αήττητο η Εθνική γυναικών

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείου/Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Νεκρός 35χρονος από πυροβολισμούς στα Εξάρχεια – Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με το Ιράν» – Επιφυλακτική η ιρανική πλευρά

1 ώρα πριν
(Δημήτρης Μπιρνταχάς/ EUROKINISSI)

Ολυμπιακός: Πρωταθλητής Ελλάδας για 16η φορά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πετρέλαιο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στις διεθνείς αγορές – Από την Τρίτη αναμένεται μείωση και στην Ελλάδα

2 ώρες πριν
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign