pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σταλινικές διώξεις, οι αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας

Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Τρίπολη, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

22/10/2025 - 10:20πμ
Πριν από την έναρξη της εσπερίδας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5)

Πριν από την έναρξη της εσπερίδας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουνίου 1949 όταν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Αμπχαζίας, της Αντζαρίας και της περιφέρειας Κρασνοντάρ (Κουμπάν) στην παρευξείνια περιοχή του Καυκάσου κυριολεκτικά φορτώθηκε σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα. Προορισμός οι αχανείς εκτάσεις του νότιου Καζακστάν.

Σε αυτές τις δύο προτάσεις είναι συμπυκνωμένο το τελευταίο κεφάλαιο αυτού που στην ιστοριογραφία περιγράφεται ως «Σταλινικές διώξεις» – το 1949 ήταν η πιο μαζική έξοδος.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Δεκεμβρίου 1937, όταν ο λαϊκός κομισάριος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ Νικολάι Γιεζόφ υπέγραψε το υπ’ αριθμ. 50.215 διάταγμα που αφορούσε τους Έλληνες της χώρας. Τέσσερις μέρες αργότερα ξεκίνησε η εφαρμογή του, με δεκάδες χιλιάδες φυλακίσεις και εκτελέσεις.

Στο πλαίσιο της «επιχείρησης απομάκρυνσης άοπλου πληθυσμού» από το μέτωπο του πολέμου, τον Απρίλιο του 1942 άρχισε να εξορίζεται στη Σιβηρία, στο βόρειο Καζακστάν και στην Κιργιζία μεγάλος αριθμός Ελλήνων από την περιοχή Κουμπάν της νότιας Ρωσίας και την πόλη Κερτς της Κριμαίας.

Στις 24 Ιουνίου 1944 εξορίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν οι Έλληνες της υπόλοιπης Κριμαίας.

Αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας

Παρόλο που στο Δ’ Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1997, η 13η Ιουνίου ψηφίστηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης από 540 οργανώσεις, το τι συνέβη στις ελληνικές κοινότητες της Σοβιετικής Ένωσης μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων (και κυρίως στον Μεσοπόλεμο), παραμένει μια από τις πιο άγνωστες και αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας.

Για το λόγο αυτό (και όχι μόνο) αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης το βράδυ της Δευτέρας. 

Καλεσμένος στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας ήταν ο Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, υπεύθυνος για το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (ΚΕΣΠΕ).

Όπως εξήγησε ο ομιλητής, οι εκτοπισμοί επί Ιωσήφ Στάλιν αφορούσαν κυρίως τους Πόντιους – που είχαν ήδη χάσει μία φορά την πατρίδα τους. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 70.000 ήταν οι Έλληνες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες και τις περιουσίες τους.

«Ο ελληνισμός έζησε τραγικές στιγμές πολλές φορές στο διάβα του 20ού αιώνα, κάτι που είναι σημαντικό να το ξέρει ο κάθε Έλληνας» τόνισε.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ελπίδας Διαμαντίδου-Ψυχογιού, προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας. Άνοιξε με την ομιλία της νυν προέδρου, Αργυρώς Χατζηπαρασίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

16/06/2026 - 8:26μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό αποκτά το προσωνύμιο «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

15/06/2026 - 10:53μμ
Ο Ανδρέας Σιμόνωφ με φόντο επιστολικό δελτάριο που απεικονίζει το Βατούμ την εποχή που διαβιούσε σε αυτό (φωτ.: Μικρασιατικόν Ημερολόγιον 1910/Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ανδρέας Σιμόνωφ: Ο ευπατρίδης του πνεύματος και μύστης της φιλοσοφίας

15/06/2026 - 9:57μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για το κλείσιμο της σεζόν, του «Διγενή» Ρόδου. Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με χορό, μουσική και ποντιακές γεύσεις αποχαιρέτησαν τη χρονιά οι Πόντιοι της Ρόδου

15/06/2026 - 8:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ πανηγυρίζει το πρώτο γκολ της Νορβηγίας στην αναμέτρηση με το Ιράκ για τη φάση των ομίλων, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Ο Χάαλαντ σκόραρε στις ΗΠΑ και προκάλεσε… «σεισμό» στη Νορβηγία

16 λεπτά πριν
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το λευκό φέρετρο 
της 45χρονης αστυνομικού που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Δράμα. Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)

Γυναικοκτονία στη Δράμα: «Φοβόταν ότι θα της κάνει κακό» – Νέες μαρτυρίες για τις κινήσεις της 45χρονης πριν από το έγκλημα

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Instagram/philipvakos)

Περήφανη η ομογένεια στη Μελβούρνη για τον Φίλιπ Βάκος – Πέρασε στην τελική πεντάδα του ελληνικού MasterChef

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

1 ώρα πριν
Οι σημαίες των ΗΠΑ και του Ιράν στο Μουσκάτ του Ομάν, στις 25 Απριλίου 2025, πριν από τον τρίτο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Ali Haider)

ΗΠΑ-Ιράν: Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν το κείμενο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για πετρέλαιο, κυρώσεις και πυρηνικά

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign