pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζωγράφειο: Λαμπρά τα δεύτερα εγκαίνια, μετά από 132 χρόνια – Με την αρωγή της ΕΕΤ η αντισεισμική θωράκιση

Το ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα αποκαταστάθηκε στην αρχική μορφή του – Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τις εργασίες

16/10/2025 - 1:27μμ
Μαθήτριες του Ζωγραφείου συμμετείχαν στη χαρμόσυνη τελετή (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Μαθήτριες του Ζωγραφείου συμμετείχαν στη χαρμόσυνη τελετή (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέρα γιορτής ήταν η χθεσινή (15 Οκτωβρίου) για τους Ρωμιούς της Πόλης, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακαίνισης και αντισεισμικής ενίσχυσης, τελέστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα εγκαίνια και αγιασμός στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο.

Οι εργασίες ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης πραγματοποιήθηκαν χάρη και στη δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), που ανήλθε στα 800.000 ευρώ.

Η πρώτη φάση των αναγκαίων εργασιών (βάσει πορίσματος επιτροπής καθηγητών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης αλλά και του ΕΜΠ) περιλάμβανε την αφαίρεση των δύο τελευταίων ορόφων του κτηρίου, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική αρχιτεκτονική μορφή του, όπως ήταν κατά τα εγκαίνιά του το 1893. Αυτές οι εργασίες αποτυπώθηκαν σε ένα εντυπωσιακό time-lapse που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής του Ζωγραφείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου:

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΕΤ, στην τελετή αγιασμού και εγκαινίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο παρέστησαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και εκπρόσωποι των δωρητριών τραπεζών μελών της ΕΕΤ, κατόπιν πρόσκλησης της διεύθυνσης του Ζωγραφείου Λυκείου και της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέθεσε γεύμα προς τιμή των δωρητών, στο πλαίσιο του οποίου τόνισε:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, με ευήκοον ους δια τους κραδασμούς της ιστορίας και τας υπαρξιακάς αναζητήσεις και ανάγκας του ανθρώπου, μακράν από εφημέρους στόχους και χρησιμοθηρικάς θεωρήσεις, διάκονος της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, με απόλυτον σεβασμόν προς το ανθρώπινον πρόσωπον και την ακεραιότητα της δημιουργίας, τονίζει την ανάγκην μιας βιωσίμου οικονομίας, η οποία θα συνδυάζη οικονομικάς στρατηγικάς με πνευματικάς αρχάς και ηθικά κριτήρια.

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

»Προφανέστατα, ο τρόπος με τον οποίον βλέπομεν τον άνθρωπον, την προέλευσιν, τον σκοπόν και το νόημα της υπάρξεώς του, προσδιορίζει και το πως φανταζόμεθα το μέλλον των κοινωνιών μας. Ο άνθρωπος είναι περισσότερον από homo oeconomicus, περισσότερον από απρόσωπος καταναλωτική μονάς. Απευθύνομεν προς όλους τους παράγοντας της οικονομικής ζωής την προτροπήν, να μη παραβλέπουν εις τας αποφάσεις των τας πνευματικάς αξίας, η αθέτησις των οποίων παράγει λίαν αρνητικάς συνεπείας. Ως γνωστόν, ο ύπατος των φιλοσόφων Πλάτων διετύπωσε, κατά της αρχής του σοφιστού Πρωταγόρου “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”, την περίφημον ρήσιν “Θεός πάντων χρημάτων μέτρον”, παραπέμψας εις το Υπερβατικόν, το Απόλυτον, ως σταθερόν σημείον αναφοράς των ανθρωπίνων πραγμάτων.

»Και το προοίμιον του Συντάγματος της Ελλάδος “Εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος”, αυτήν την αλήθειαν εκφράζει.

»Με αυτάς τας σκέψεις και τα αισθήματα, εκφράζομεν άπαξ έτι την χαράν μας διά την παρουσίαν σας εις το Κέντρον της Ορθοδοξίας. Σήμερον το απόγευμα θα έχωμεν την ευκαιρίαν να σας ευχαριστήσωμεν διά την καθοριστικήν συμβολήν σας εις την ανακαίνισιν και την αντισεισμικήν θωράκισιν του κτηρίου του Ζωγραφείου μας. Ο παντεπόπτης και παντευεργέτης Θεός των θαυμασίων, να σκέπη εσάς και τους αγαπημένους σας και να ευλογή τα έργα και την υψηλήν αποστολήν σας».

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν εκπροσωπώντας τους δωρητές ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς, ο πρόεδρος του ΔΣ της Optima Bank Γεώργιος Τανισκίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, η γενική διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας – Corporate Responsibility της Πειραιώς Αγγελική Μπούκη κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε:

«Η χαρά και η συγκίνηση που αισθανόμαστε σήμερα, εδώ στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, ξεπερνούν την οικονομική αξία οποιασδήποτε δωρεάς. Είναι τιμή για όλες τις ελληνικές τράπεζες το ότι μας επιτρέψατε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, δίνοντας πνοή ζωής σε ένα σχολείο, φάρο Παιδείας και Πολιτισμού, που μετρά 132 χρόνια ιστορίας, συνυφασμένης με τις ρίζες του Ελληνισμού. Το Ζωγράφειο παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό και οφείλουμε όλοι να το στηρίξουμε για να συνεχίσει να αποτελεί πηγή μάθησης, έμπνευσης και ελπίδας για τους μαθητές του. Ευχόμαστε στο Ζωγράφειο, έναν από τους μακροβιότερους πρέσβεις της Ελληνικής Παιδείας, ευδόκιμη συνέχιση του έργου του και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί δίπλα σας».

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου δήλωσε: «Η συγκίνηση και η αγάπη που αισθάνομαι για το Ζωγράφειο είναι πολύ μεγάλη. Εδώ είναι σαν σπίτι μου· έξι χρόνια μαθητής, πέντε χρόνια καθηγητής, 32 χρόνια διευθυντής. Από τα εξήντα πέντε μου χρόνια, τα σαράντα τρία τα πέρασα μέσα σε αυτούς τους τοίχους. Και βλέπω σήμερα, όπως τότε ο Χρηστάκης Ζωγράφος να εμφανίζονται ξανά τραπεζίτες και εφοπλιστές και με τις γενναιόδωρες προσφορές τους να συνεχίζει το Ζωγράφειο τη λαμπρή πορεία του. Και πώς να μην πιστέψω ότι ήταν θέλημα της Παναγίας της Ζωγραφειώτισσας να σταθεί το σχολείο όρθιο, να συνεχίσει να δίνει φως στη Ρωμιοσύνη της Πόλης!».

Ο διεθυντής του Ζωγραφείου σε πρόσφατη φωτογραφία (πηγή: facebook / Giannis Demirtzoglou)

«Βαθιά ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες διασφάλισης πρώτα απ’ όλα της ασφάλειας των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου αλλά και τη διάσωση ενός μνημείου Παιδείας και πολιτισμού της ελληνορθόδοξης κοινότητας», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου Γιώργος Παπαλιάρης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης δεν σημαίνει το τέλος, αλλά την αρχή ενός νέου κύκλου.

»Ο στόχος μας είναι η ανακαίνιση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί σταδιακά, ώστε το Ζωγράφειο να αποκτήσει τη μορφή και τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου, πραγματικά ανταγωνιστικού σχολείου, αντάξιου των καλύτερων της χώρας – ενός σχολείου που να αποδεικνύει στην πράξη ότι η Ρωμιοσύνη αξίζει και μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν και το όραμα των ανθρώπων που, πριν από σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια, οραματίστηκαν την ίδρυση του Ζωγραφείου και βέβαια του μεγάλου ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου: Να δημιουργήσουν ένα σχολείο αριστείας, αξιών και ελληνορθόδοξης παιδείας».

Η κοπή της παραδοσιακής κόκκινης κορδέλας των εγκαινίων (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη: Μια φωνή στο σήμερα, από μια ανταλλάξιμη του 1922

12/10/2025 - 10:05πμ
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

11/10/2025 - 7:29μμ
(Από το εξώρυλλο του βιβλίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμες Μικρασίας με το βιβλίο «Χρυσάνθη της Ιωνίας – Ελεγεία» στη Βίλα Μπότση

11/10/2025 - 2:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/Kostas.Kortidis.Official)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κώστας Κορτίδης: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους πέντε καλύτερους άνδρες ηθοποιούς της Τουρκίας

9/10/2025 - 9:23πμ
(Εικ.: pontosnews.gr / ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Στη Νέα Ιωνία Αττικής το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων – Οι τρεις σύλλογοι που το συνδιοργανώνουν

8/10/2025 - 12:28μμ
Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαθήτριες του Ζωγραφείου συμμετείχαν στη χαρμόσυνη τελετή (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Ζωγράφειο: Λαμπρά τα δεύτερα εγκαίνια, μετά από 132 χρόνια – Με την αρωγή της ΕΕΤ η αντισεισμική θωράκιση

46 δευτερόλεπτα πριν
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram/akritaiofphilly's profile picture
akritaiofphilly)

Οι «Ακρίται» της Φιλαδέλφειας μετρούν οκτώ δεκαετίες και συνεχίζουν

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI/Νικήτας Κώτσιαρης)

Φοινικούντα: Ως φυσικό και ηθικό αυτουργό κατηγορεί η ΕΛΑΣ τους δύο 22χρονους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Despina Kotakidou)

Οι Πόντιοι της Αλεξανδρούπολης έδωσαν αίμα για το αίμα που χάθηκε συνοδεία χορωδίας

2 ώρες πριν
Με χορό εκκίνησαν τη νέα χρονιά τα μέλη της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες της Ηπείρου υποδέχθηκαν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign