pontosnews.gr
Κυριακή, 27/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Με ποντιακό χρώμα η ενθρόνιση του επισκόπου Κερασούντος Χριστοφόρου στο Σίδνεϊ

Στην τελετή παρέστησαν μέλη του «Ποντοξενιτέα» και της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ – Ενθρόνιση του επισκόπου Καμπέρας Αθηναγόρα

29/09/2025 - 8:42πμ
Ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος δέχεται το φιλί της μητέρας του (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος δέχεται το φιλί της μητέρας του (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Άξιος!» φώναξαν τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» και της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ κατά τη χειροτονία του, ποντιακής καταγωγής, εψηφισμένου επισκόπου Κερασούντος Χριστοφόρου, που τελέστηκε στον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σίδνεϊ, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου.

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος (αριστερά) κατά τη χειροτονία του επισκόπου Κερασούντας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Στη χειροτονία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ιερείς, πιστοί και μέλη των ποντιακών σωματείων, ορισμένοι με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, δημόσιοι λειτουργοί και εκπρόσωποι οργανώσεων της ελληνικής διασποράς.

Μέλη του «Ποντοξενιτέα» στη διάρκεια της χειροτονίας (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Κατά τη χειροτονία του επισκόπου Κερασούντας, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε πατρικό και παρακλητικό λόγο στο πνευματικό του τέκνο, σκιαγραφώντας γλαφυρά τη χαρισματική του προσωπικότητα και την προσφορά του στην Εκκλησία μέχρι σήμερα. «Αν έπρεπε να περιγράψω τη ζωή σας με ένα εδάφιο της Αγίας Γραφής», είπε, «θα στρεφόμουν στον Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος, ακούγοντας την εντολή του Θεού, με απόλυτη εμπιστοσύνη και εσωτερική γαλήνη, δήλωσε: “Ιδού εγώ, Κύριε, στείλε με”. Με την ίδια διάθεση, εισήλθατε στην ιεροσύνη σε ώριμη ηλικία, κάνοντας συνειδητή επιλογή και υπακούοντας στη φωνή του Θεού».

Ο επίσκοπος Κερασούντας Χριστόφορος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ποντιακό κέρασμα για τον επίσκοπο Κερασούντας (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Τα εγκώμια του Πατριάρχη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε τα εγκωμιαστικά λόγια που είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον επίσκοπο Χριστόφορο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου: «Ο υποψήφιος για την Επισκοπή Κερασούντας και το αξίωμα του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι ένας από τους πιο συνετούς κληρικούς που έχω γνωρίσει στη ζωή μου», είχε σχολιάσει ο Πατριάρχης όταν ελήφθη η ομόφωνη απόφαση για την εκλογή του. «Αυτά τα λόγια του Πατριάρχη μας», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν αποτελούν μόνο έπαινο αλλά και παρακαταθήκη», προτρέποντας τον νέο Επίσκοπο: «Μην χάνετε την ευαισθησία της καρδιάς σας. Παραμείνετε συνετοί, σοφοί και ευαίσθητοι».

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Μέλη του «Ποντοξενιτέα» στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Νωρίτερα, ο χειροτονημένος είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον αρχιεπίσκοπο και γέροντά του, αναγνωρίζοντας ότι «έσπειρες στην ψυχή μου τον σπόρο της απόλυτης αφοσίωσης στον Χριστό». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Σεβασμιότατε, σας υπόσχομαι με όλη μου την καρδιά την υπακοή ενός στοργικού και αφοσιωμένου γιου», ενώ ευχαρίστησε επίσης τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Στολισμένη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Μετά το πέρας της χειροτονίας, οι ιεράρχες, ο κλήρος και οι πιστοί αναφώνησαν θερμά «Άξιος», ενώ μετά την απόλυση της θείας λειτουργίας, ο επίσκοπος Χριστοφόρος έλαβε τα συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχές όλων των παρευρισκομένων.

Ο επίσκοπος Κερασούντας με μέλη ποντιακών και ομογενειακών συλλόγων (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Η χειροτονία του επισκόπου Καμπέρας Αθηναγόρα

Μια ημέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η χειροτονία του επισκόπου Καμπέρας Αθηναγόρα, την οποία τέλεσε ο πνευματικός πατέρας του νέου επισκόπου, αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος προεξήρχε και της συνοδικής και πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας.

Ο επίσκοπος Καμπέρας Αθηναγόρας (αριστερά) (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ειδικότερα, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνεχάρη τον χειροτονούμενο για την ευλογημένη μέχρι τώρα πορεία του μέσα στην Εκκλησία, από την κουρά του σε μοναχό στην ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, στην Κρήτη, έως την εξαετή διακονία του ως αρχιδιακόνου και διευθυντή Οικονομικών της εν Αυστραλία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ιδιαιτέρως τόνισε το γεγονός ότι μετά τις σπουδές του στη Φυσική, στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Stanford των Η.Π.Α., και παρά την απόκτηση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ο νέος επίσκοπος ανταποκρίθηκε στην κλήση του προς τον μοναχισμό και την αγάπη του για τον Χριστό και την Εκκλησία, εγκαταλείποντας τις δελεαστικές προτάσεις για μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα στην Εσπερία.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Πρωτύτερα, ο χειροτονούμενος επίσκοπος είχε ευχαριστήσει τον αρχιεπίσκοπο, «για την ανεξάντλητη και απροϋπόθετη αγάπη που μου δείξατε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας και με την οποία συνεχίζετε να με περιβάλλετε χωρίς τέλος». Υποσχέθηκε δε να αναλώσει όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν η Μητέρα Εκκλησία, ο Μακάριος και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Από αριστερά, οι επίσκοποι Καμπέρας Αθηναγόρας και Κερασούντας Χριστόφορος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία ανακοινώθηκε η εκλογή των δύο νέων επισκόπων της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του Κερασούντος Χριστοφόρου και Καμπέρας Αθηναγόρα  και εκείνοι απάντησαν με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενοι το «επίταγμα».

Οι νέοι επίσκοποι, οι οποίοι εξελέγησαν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχές του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, και των αρχιερέων, των κληρικών και των πιστών που είχαν κατακλύσει τον ναό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστόνη (πηγή: hchc.edu/maliotis-cultural-center)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και Χάρβαρντ ενώνουν δυνάμεις για τις ελληνικές σπουδές

25/09/2026 - 11:49μμ
(Φωτ.: Ξενιτέας Ντίσελντορφ/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στο Ντίσελντορφ: Μια συνάντηση με τη μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό

25/09/2026 - 4:26μμ
Μαθητές και μαθήτριες του Sans Souci Public School έδωσαν τον τόνο της έναρξης του 12ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ, με μια ξεχωριστή παρουσίαση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, την παράδοση και τη νέα γενιά (φωτ.:  Facebook / Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών: Όταν φύγουν η γιαγιά και ο παππούς, τι μένει από την ελληνικότητα;

25/09/2026 - 10:10πμ
Ο Τζέιμς Βλασσάκης σε νεαρή ηλικία (φωτ.: abc.net.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ομογενής κατάδικος Τζέιμς Βλασσάκης για την πολύκροτη υπόθεση των «Πτωμάτων στα βαρέλια» στην Αυστραλία, παίρνει τον δρόμο της αποφυλάκισης

24/09/2026 - 11:50μμ
Ο Ανατόλι Γκούροφ και ο Κωνσταντίνος Κεσίδης κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Για την προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό» (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανατόλι Γκούροφ: Μια ζωή στην υπηρεσία του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας

24/09/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceInGeorgia?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας: Συγκινητική εκδήλωση στην Τιφλίδα για την αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία

24/09/2026 - 7:37μμ
(Φωτ.: domna_michailidou/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου – Ελπιδοφόρος: Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για νέες δομές αναπηρίας

22/09/2026 - 9:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Marius Becker)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Deutsche Welle: Πώς διασώθηκε το ιστορικό Ελληνικό Πρόγραμμα – Οι (αντι)δράσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

22/09/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: Facebook / Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη έως την Πέλλα και τη Χαλκιδική: Η Μακεδονία ζωντανεύει στη Νέα Νότια Ουαλία

22/09/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου τίμησε η ελληνική κοινότητα στη Ρώμη

21/09/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

19 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Στη Θεσσαλονίκη η ζωντανή μνήμη συνάντησε τη μοναδική παράδοση του Πόντου

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super Cup: Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Θα κάναμε αυτή τη γιορτή μαζί σου»: Τα λόγια του Φεστιβάλ για τον Γιώργο Παρχαρίδη

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV