Παρουσία πάνω από 100.000 υποστηρικτών και μέσα σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο State Farm Stadium στην Αριζόνα η τελετή αποχαιρετισμού του Τσάρλι Κερκ, του 31χρονου συντηρητικού ακτιβιστή και ιδρυτή της Turning Point USA που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε πανεπιστήμιο στη Γιούτα.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας έδωσαν το παρών, εκφωνώντας και επικήδειους.
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ και μητέρα των δύο παιδιών του, Έρικα, δήλωσε πως συγχωρεί τον Τάιλερ Ρόμπινσον – χωρίς να τον κατονομάσει. «Αυτόν τον άνδρα, αυτόν τον νεαρό, τον συγχωρώ. Τον συγχωρώ επειδή έτσι έκανε και ο Χριστός και αυτό θα έκανε κι ο Τσάρλι» είπε η Έρικα Κερκ, εξηγώντας πως η απάντηση στο μίσος είναι η αγάπη, όπως διδάσκει το Ευαγγέλιο.
WATCH: Erika Kirk on the suspected assassin who took Charlie Kirk’s life: “That young man, I forgive him.” pic.twitter.com/UkS6CieGIt
— Fox News (@FoxNews) September 21, 2025
Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε: «Δεν μισούσε τους αντιπάλους του, ήθελε το καλύτερο για εκείνους… Επ’ αυτού διαφωνούσα με τον Τσάρλι. Μισώ τους αντιπάλους μου και δεν θέλω το καλύτερο για εκείνους. Λυπάμαι, Έρικα».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αμερικανός παρηγόρησε την Έρικα Κερκ, η οποία έγειρε το κεφάλι της στην αγκαλιά του – το στιγμιότυπο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τελετής.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Τσάρλι Κερκ «έναν γίγαντα της γενιάς του» και «μάρτυρα» που δολοφονήθηκε από ένα «ριζοσπαστικοποιημένο, αδίστακτο τέρας» επειδή έλεγε αλήθειες.
«Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, η χώρα μας έχασε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της εποχής μας, έναν γίγαντα της γενιάς του και πάνω απ’ όλα έναν σύζυγο, έναν πατέρα, έναν γιο, έναν χριστιανό κι έναν αφοσιωμένο πατριώτη», υποστήριξε.
Είπε επίσης ότι ο 31χρονος συντηρητικός ακτιβιστής μπήκε στο στόχαστρο επειδή υπερασπιζόταν «την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τον Θεό και τη χώρα του».
Today, hundreds of thousands of Americans unite to honor Charlie Kirk—his vision, his mission, his impact, and his deep love for this nation.
Charlie Kirk was one of one. A life devoted to faith, freedom, and America. ❤️ In tribute to Charlie: pic.twitter.com/anlWX91bH8
— The White House (@WhiteHouse) September 21, 2025
Η δολοφονία που έγινε σε δημόσια θέα συνεχίζει να έχει απρόσμενες και σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ – μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όλοι όσοι επιδοκίμασαν ή εξέφρασαν χαρά για το θάνατό του. Επικριτές δηλώνουν ότι τα σχόλια αυτά προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.