pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν: «Καλή αρχή» βλέπει η Τεχεράνη, συνεχίζεται ο διάλογος

Ο Αμπάς Αραγτσί κάνει λόγο για πρώτο θετικό βήμα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα – Ασαφές ακόμη το πλήρες εύρος της ατζέντας

6/02/2026 - 5:36μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί [αριστερά] φτάνει στο Μουσκάτ του Ομάν για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2026. (Φωτ.: EPA / Iranian Foreign Ministry)

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί [αριστερά] φτάνει στο Μουσκάτ του Ομάν για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2026. (Φωτ.: EPA / Iranian Foreign Ministry)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με προσεκτικά αισιόδοξους τόνους ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σήμερα στο Ομάν, ο οποίος σηματοδοτεί την επανέναρξη ενός διαλόγου για τα πυρηνικά που είχε διακοπεί μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί χαρακτήρισε τις συνομιλίες «μια καλή αρχή», τονίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για τη συνέχισή τους.

«Ήταν ένα καλό ξεκίνημα για τις διαπραγματεύσεις. Ο συντονισμός για το πώς θα προχωρήσουμε θα αποφασιστεί στις πρωτεύουσές μας», δήλωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το πλαίσιο των συνομιλιών

Σύμφωνα με τον Αραγτσί, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Τεχεράνη να ξεκαθαρίζει ότι «δεν συζητά τίποτε άλλο» και ότι κάθε διάλογος προϋποθέτει την απουσία απειλών.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «το τείχος της δυσπιστίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει και θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες τους για εσωτερικές διαβουλεύσεις, προτού καθοριστεί το επόμενο βήμα.

Ασαφής η πλήρης ατζέντα

Παρά τις δηλώσεις της ιρανικής πλευράς, το εύρος και ο ακριβής στόχος των συνομιλιών δεν έχουν μέχρι στιγμής διασαφηνιστεί πλήρως. Δεν έχει επίσης επιβεβαιωθεί αν οι επαφές διεξήχθησαν σε απευθείας, τετ-α-τετ μορφή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι το Ιράν θα πρέπει να παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να καταργήσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στο Ομάν τέθηκαν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως:

• το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης,
• η στήριξη που φέρεται να παρέχει το Ιράν σε περιφερειακές ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ,
• καθώς και ζητήματα που αφορούν τη μεταχείριση των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

Η επιστροφή στο διάλογο

Οι συνομιλίες στο Ομάν είναι οι πρώτες απευθείας επαφές ΗΠΑ-Ιράν μετά το βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τους Αμερικανούς τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Οι εξελίξεις εκείνες είχαν διακόψει έναν προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων, στον οποίο επίσης είχε μεσολαβήσει το Ομάν.

Παρά τις βαθιές διαφορές και το φορτισμένο διεθνές περιβάλλον, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο θεωρείται –προς το παρόν– ένα προσεκτικό αλλά ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

7/03/2026 - 9:03πμ
Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της Τεχεράνης μετά από αεροπορικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ

6/03/2026 - 11:22μμ
Στο κέντρο ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα σε παλιότερη συνάντησή του στη Δαμασκό με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (φωτ.: EPA/Mohammed Al Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάραα – Διαψεύδει η Τουρκία

6/03/2026 - 10:51μμ
Πλήθη Ιρανών αψήφησαν τις ισραηλινές επιθέσεις και βγήκαν στους δρόμους για την προσευχή της Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (φωτ.EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις στο Ιράν θα ολοκληρωθούν σε 4-6 εβδομάδες – Νέα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ

6/03/2026 - 9:42μμ
O επικεφαλής της Δύναμης Κουντς Ισμαήλ Καανί στο ιρανικό κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, 30 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισμαήλ Καανί: Ο στρατηγός του Ιράν που ίσως εκτελέστηκε ως πράκτορας της Μοσάντ

6/03/2026 - 6:16μμ
Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πύραυλοι, drones και σιγουριά Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

6/03/2026 - 5:04μμ
Εικόνα από την ΕΡΤ τη στιγμή της αναχαίτισης ιρανικών πυραυλών που στόχο είχαν το Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ – Εκρήξεις μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

6/03/2026 - 11:23πμ
Εικόνα από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Τεχεράνης, σήμερα τα ξημερώματα (φωτ.: 
EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη και «νέα φάση» του πολέμου

6/03/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

5/03/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη, ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και ένταση στο Κογκρέσο για τον ρόλο του Τραμπ

5/03/2026 - 8:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

30 λεπτά πριν
(Πηγή: e-gerakis.gr)

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

57 λεπτά πριν
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

1 ώρα πριν
Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

2 ώρες πριν
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign