pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλαιστίνη: Αναγνωρίζεται στα χαρτιά, χάνεται στο έδαφος – Ερείπια η Γάζα, σε ασφυξία η Δυτική Όχθη

Η Παλαιστίνη είναι αγνώριστη στο έδαφος. Ο ΟΗΕ στήνει ένα κράτος που σβήνει από την πραγματικότητα, σχολιάζει ο Economist

21/09/2025 - 12:53μμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: Την ώρα που ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ετοιμάζονται να δώσουν διπλωματική υπόσταση στο παλαιστινιακό κράτος, στο έδαφος η προοπτική του μοιάζει να σβήνει.

Η Βρετανία θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ το ίδιο θα πράξουν στη συνέλευση του ΟΗΕ η Γαλλία και ακόμη 10 χώρες.

Ο Economist σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Η Παλαιστίνη είναι αγνώριστη στο έδαφος. Ο ΟΗΕ στήνει ένα κράτος που σβήνει από την πραγματικότητα».

Ο ισραηλινός στρατός έχει μετατρέψει τη Γάζα σε κατεχόμενη έρημο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς στερεί από την Παλαιστινιακή Αρχή τα φορολογικά έσοδα που τη συντηρούν.

Ο χάρτης που παρουσίασε στις 3 Σεπτεμβρίου απεικονίζει ένα «Μεγάλο Ισραήλ», με τους Παλαιστινίους περιορισμένους σε έξι θύλακες, απομονωμένους μεταξύ τους.

Ραμάλα: Βιτρίνα χωρίς ισχύ

Στην καρδιά της Δυτικής Όχθης, η Ραμάλα παραμένει διοικητική έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. Μπαρ, καφέ και νέα κτήρια δίνουν την αίσθηση ανάπτυξης. Όμως η εικόνα είναι απατηλή.

Οι ισραηλινές περιπολίες εισβάλλουν τακτικά ακόμη και στο κέντρο, με τις ριπές όπλων να ακούγονται μέρα μεσημέρι.

Παράλληλα το Ισραήλ προχωρά συστηματικά στον οικονομικό στραγγαλισμό της περιοχής, προκαλεί οικονομική ασφυξία, έχοντας μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και στο μισό. Τα σχολεία ανοίγουν με καθυστέρηση και η έλλειψη καυσίμων προμηνύει κρίση επιβίωσης, προειδοποιεί ο Economist.

«Η Γάζα μάχεται μόνη» λέει το γκράφιτι σε κατεστραμμένο κτήριο στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Οι έποικοι και το κράτος-φάντασμα

Η επέκταση των εποικισμών προχωρά με ταχύτητα. Οι αποκαλούμενοι «αγροτικοί πρόχειροι οικισμοί» έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018 και καλύπτουν σήμερα το 14% της Δυτικής Όχθης.

Παρά το τυπικά παράνομο καθεστώς τους, λαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και στρατιωτική προστασία. Τοπικές κοινότητες καταγγέλλουν καταστροφή ελαιώνων και πηγαδιών, ενώ οι στρατιωτικοί έλεγχοι μετατρέπουν τις παλαιστινιακές πόλεις σε απομονωμένα νησιά.

Ηγεσία σε παρακμή

Ο Μαχμούντ Αμπάς, 89 ετών, βρίσκεται στον 21ο χρόνο εξουσίας του, κυβερνώντας με διατάγματα. Η παθητικότητα και η αδράνειά του έχουν εξανεμίσει κάθε κύρος. Η διεθνής αναγνώριση θα μπορούσε να είναι η στιγμή του, όμως η αδυναμία του να αντιδράσει στη Γάζα και να εμπνεύσει στο λαό του ελπίδα τον έχει απομονώσει.

Ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες παραδέχονται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αδυνατεί να κυβερνήσει – ούτε τη Δυτική Όχθη, ούτε πολύ περισσότερο τη Γάζα.

Από την ελπίδα στη φυγή

Για πολλούς Παλαιστινίους η προοπτική ανεξάρτητου κράτους φαντάζει πιο μακρινή από ποτέ. Στη Γάζα κυριαρχεί η ανάγκη απλής επιβίωσης, ενώ στη Δυτική Όχθη οι κάλπες δείχνουν πτώση της απήχησης της Χαμάς και αδιαφορία για την Αρχή.

Η ελπίδα μετατρέπεται σε φυγή: αγορά κατοικιών στην Ιορδανία ή σε ευρωπαϊκές χώρες, αίτηση για δεύτερη υπηκοότητα, ή απλώς επιθυμία για μια ζωή χωρίς βόμβες και στρατιώτες.

Ζωή στα ερείπια (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Σκιά προσάρτησης

Η συζήτηση για το μέλλον φέρνει νέες, αμφιλεγόμενες ιδέες: άμεση ενσωμάτωση παλαιστινιακών πόλεων στο Ισραήλ, ακόμη και με παροχή υπηκοότητας σε όσους το επιθυμούν.

Για κάποιους εμπόρους στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα η άμεση σχέση με το Ισραήλ μοιάζει προτιμότερη από την αναποτελεσματική Αρχή. Όμως η ισραηλινή κοινή γνώμη κινείται αντίθετα: έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει την εκδίωξη Παλαιστινίων, ακόμη και εκείνων που ήδη έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

Η απόσταση ανάμεσα στο όραμα και την πραγματικότητα βαθαίνει.

Η διεθνής αναγνώριση μπορεί να γεμίζει τίτλους και δηλώσεις, αλλά στο έδαφος η Παλαιστίνη συρρικνώνεται σε θύλακες υπό πολιορκία. Όπως λέει ένας μπακάλης στη Βηθλεέμ: «Μάθαμε πια ότι κάθε υπόσχεση για καλύτερο αύριο, καταλήγει σε χειρότερο σήμερα».

• Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
Πινακίδα έξω από εκλογικό τμήμα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία σε «υπερεκλογικό» κλοιό: Σοβαρή δοκιμασία για τον Στάρμερ με φόντο τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα

7/05/2026 - 11:48πμ
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

8 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign