pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1904. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

8/09/2025 - 2:38μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)

Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπάρχουν άνθρωποι που σε όλες τις εποχές και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους μπορούν να επιβληθούν με την παρουσία τους. Όσον αφορά το θέατρο, μπορούν ακόμα και με τη φωνή τους. Αρκούν όμως η εμφάνιση και η φωνή; Όχι βέβαια, χρειάζεται και ταλέντο.

Ευτυχώς για την εγχώρια σκηνή, ο Τζαβαλάς Καρούσος ήταν και υπερταλαντούχος. Παράλληλα έζησε και μια ζωή περιπετειώδη και δύσκολη – δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα έργα όπου έπαιξε.

Η φιλότεχνη νονά και τα τερτίπια του έρωτα

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1904 στην πανέμορφη Λευκάδα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Καρούσος Τζαβάλας – κοινώς, άλλαξε το επίθετο με το μικρό του όνομα όταν μπήκε στο θέατρο. Το «Καρούσος» το οφείλει στη νονά του, φίλη των γονιών του στο νησί. Αγαπούσε την όπερα και ιδιαιτέρως τον Ιταλό  Ενρίκο Καρούσο που τότε μεσουρανούσε. Έτσι πήρε την απόφαση να δώσει στον μικρό το όνομα.

Ήταν ο μοναχογιός του δερματέμπορα Πάνου Τζαβαλά, και εγγονός ενός πάμπλουτου τραπεζίτη.

Ο πατέρας Πάνος πάντως σόκαρε την οικογένεια και την κοινωνία της εποχής, αφού επέλεξε για νύφη την Πολυξένη· από οικογένεια ποπολάρων και μάλιστα χήρα, από τη Βόνιτσα. Ήταν και η αιτία που τον αποκλήρωσαν.

Ο μικρός μεγάλωσε λοιπόν σε ένα πολιτισμένο και σχετικά οικονομικά καλό περιβάλλον. Μόνο που οι πόλεμοι και ο χαμός του πατέρα του, το 1922, έφεραν μητέρα και γιο σε κατάσταση φτώχειας.

Από την άλλη ο Καρούσος από την εφηβική ηλικία μυήθηκε στην τέχνη του θεάτρου αλλά και στις ιδέες της Αριστεράς· και τα δύο όχι μόνο τον ακολούθησαν στην υπόλοιπη ζωή του, την χάραξαν.

O Τζαβαλάς Καρούσος περίπου το 1930 (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Οι μεγάλες αποφάσεις

Στα 14 του παραλίγο να πεθάνει, όταν δέχτηκε μια μαχαιριά στην πλάτη. Χρειάστηκε να μεταφερθεί με πλοίο στην Πάτρα για να χειρουργηθεί, πράγμα παρακινδυνευμένο το 1918, καθώς μαινόταν πόλεμος και το Ιόνιο το διέσχιζαν τα γερμανικά υποβρύχια.

Και ναι μεν σώθηκε, αλλά η αφαίρεση δύο του πλευρών τού προξένησε σοβαρή βλάβη.

Λίγο αργότερα ανακατεύτηκε με τον περιοδεύοντα θίασο του Σπύρου Χαντά που είχε πάει στη Λευκάδα για παραστάσεις. Εκεί πήρε το βάπτισμα του πυρός και τους ακολούθησε στην Κέρκυρα. Ήταν 17 χρονών, γεμάτος όνειρα, σε μια δύσκολη εποχή. Για να αποφύγει τη ρήξη με την οικογένειά του κατέβηκε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Νομική.

Όμως μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, και αφού είχε προηγηθεί ο θάνατος του πατέρα του, άφησε τη Νομική για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο.

Οι δύο γάμοι

Το 1926 βρέθηκε με το θίασο Νέζερ στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη 18χρονη Ελένη. Παντρεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ με  κουμπάρο τον θιασάρχη Χριστόφορο Νέζερ. Λίγο αργότερα γεννήθηκε και η κόρη τους Δέσπω, την οποία ο ηθοποιός έκανε χρόνια να γνωρίσει, καθώς η σύζυγός του δεν τον ακολούθησε στον αβέβαιο επαγγελματικό του χώρο.

Μέχρι το 1931 και την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου από τον Φώτο Πολίτη, ο Καρούσος είχε οργώσει την περιφέρεια με τα μπουλούκια.

Όμως ο θάνατος του Πολίτη το 1934 τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Εθνικό μετά από θητεία τεσσάρων χρόνων. Ίδρυσε με τον Πέλο Κατσέλη το «Καλλιτεχνικό Θέατρο», που όμως δεν… περπάτησε. Έτσι το 1935 αναγκάστηκε να φύγει για το Παρίσι.

Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου ήταν καζάνι που έβραζε. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την κυρία Κατερίνα. Εκεί, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα, συλλαμβάνεται.

Ο έμπορος της Βενετίας. Πρόβα στη Δράμα (1939). Μπροστά ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Σάιλοκ (φωτ.: Θ. Νικολέρης / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)

1939. Στη Δράμα όπου βρισκόταν με περιοδεύοντα θίασο, γνώρισε τη Λέλα Αναστασιάδη, κόρη πετυχημένου και δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων δικηγόρου, η οποία παρέμεινε σύντροφός του για το υπόλοιπο της ζωής του. Και αυτό το υπόλοιπο δεν ήταν και εύκολο.

Εμφύλια πάθη

Ο Τζαβαλάς Καρούσος όχι μόνο δεν είχε κρύψει την αριστερή του ιδεολογία, αλλά είχε επιδείξει και σπουδαίο έργο. Μάλιστα, μετά την Κατοχή, στην περίοδο των Δεκεμβριανών κυκλοφόρησε η φήμη ότι σκοτώθηκε.

Λίγο αργότερα και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, σε πρεμιέρα του Εθνικού με τον Έμπορο της Βενετίας όπου έπαιζε τον Σάιλοκ, δέχτηκε ύβρεις και την οργή του κοινού, σε βαθμό που κλήθηκε η αστυνομία να επιβάλει την τάξη.

Το 1948 συνελήφθη και εξορίστηκε. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1952 με κλονισμένη υγεία.

Μέχρι το 1957, που έχασε τη μάνα του, συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους και συναδέλφους, καθώς οι πάντες αναγνώριζαν την καλλιτεχνική και πνευματική του αξία. Όμως οι πολιτικές του επιλογές ανέκοπταν στην εξέλιξή του.

Οι εξόριστοι Μενέλαος Λουντέμης, Τζαβάλας Καρούσος, Δημήτρης Φωτιάδης και Παπαϊωάννου στην παραλία του Άη Στράτη (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Ευτυχώς που ο ελληνικός κινηματογράφος τον «εκμεταλλεύτηκε», έστω και σε δεύτερους ρόλους. Στην κινηματογραφική του καριέρα συμπεριλαμβάνεται και η ερμηνεία του στη Φαίδρα του Ζιλ Ντασέν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Οι τρεις τους είχαν συναντηθεί τα πρώτα χρόνια της χούντας στο Παρίσι, στον αγώνα κατά των συνταγματαρχών.

Τελευταία πράξη

Τον Απρίλιο του 1967 ζούσε έναν τεράστιο θεατρικό θρίαμβο υποδυόμενος (ξανά) τον Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μάλιστα, στις 20 Απριλίου είχε γιορτάσει με το θίασο την 100ή παράσταση του έργου.

Λίγες ώρες αργότερα η κόρη του προσπάθησε να τον ειδοποιήσει για τη χούντα, μόνο που τις πρώτες πρωινές ώρες τον συνέλαβαν – για μία ακόμη φορά. Τον πήγαν στη Γυάρο, όπου έζησε μια νέα κόλαση. Με πρόσχημα ουρολογική εξέταση, του προκάλεσαν εγκαύματα στα γεννητικά όργανα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα μέσω Σύρου στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Αβέρωφ.

Όταν τελικά τον έστειλαν σπίτι του αποφάσισε να φύγει ξανά για το Παρίσι. Και παρά την άθλια κατάσταση της υγείας του, συνέχισε τον αντιδικτατορικό του αγώνα. 

Τον Δεκέμβριο του 1968, παραμονές Χριστουγέννων, κατέθεσε μαζί με την Ελένη Βλάχου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου μπήκε στο νοσοκομείο Τενόν.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου 1969.

(Πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

(Πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Σπουδαίος ηθοποιός ο Τζαβαλάς Καρούσος· γνώριζε ότι λόγω της ιδεολογίας του αδίκησε την καριέρα αλλά και τη ζωή του. Τίμιος, μαχητικός, δεν δίστασε να παραδεχτεί την προδοσία από πολλούς πολιτικούς συντρόφους και δεν καταδέχτηκε να μπει κάτω από την κομματική ομπρέλα για κάποιο κέρδος. Ναι, υπήρξαν και τέτοιοι άνθρωποι κάποτε.

Για την ιστορία, στον ηθοποιό αποδίδεται η πατρότητα της φράσης «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ρόζα Εσκενάζυ σε καρέ από βίντεο της ΕΡΤ (πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρόζα Εσκενάζυ: Η βασίλισσα του ρεμπέτικου, οι μεγάλες στιγμές και τα μυστικά της

2/12/2025 - 5:52μμ
Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

30/11/2025 - 7:45μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

30/11/2025 - 3:30μμ
Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς  στο Lakeside School (πηγή: Ancestry.com / Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Micro-Soft: Η λέξη σε ένα γράμμα που άλλαξε τον κόσμο, 50 χρόνια πριν

29/11/2025 - 11:00πμ
Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος της Σμύρνης: Ο άνθρωπος που άναψε το φιτίλι της Επανάστασης

28/11/2025 - 4:50μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Παπαδόπουλος: Σαν σήμερα πέθανε ο τεντιμπόι του ελληνικού κινηματογράφου – Η Φίνος Φιλμ τον θυμάται

27/11/2025 - 3:43μμ
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

27/11/2025 - 11:27πμ
26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

26/11/2025 - 12:27μμ
Πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, 26 Νοεμβρίου 1961  (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Ψηφιακό Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας: Οι ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα

26/11/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Φρέντι Μέρκιουρι: Από τη Ζανζιβάρη στη δόξα – Ο μύθος, οι υπερβολές και το τέλος από AIDS

24/11/2025 - 11:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξεταστική: Στη Δικαιοσύνη οι «υπερτυχεροί» του ΟΠΕΚΕΠΕ

11 λεπτά πριν
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Άγιο Ανδρέα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου (φωτ.: neakriti.gr

Λουκουμάδες μνήμης: Πώς το Ατσαλένιο κράτησε ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο του Αγίου Ανδρέα

60 λεπτά πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ «Russia Calling!», στη Μόσχα. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Η ρητορική στα άκρα: Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο την Ευρώπη – Ζελένσκι: Έχουμε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων

1 ώρα πριν
Η ομάδα του ΟΠΑΠ  (φωτ.: opap.gr)

Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα roadshow με το showcar της McLaren F1 Team

2 ώρες πριν
Η Ρόζα Εσκενάζυ σε καρέ από βίντεο της ΕΡΤ (πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ)

Ρόζα Εσκενάζυ: Η βασίλισσα του ρεμπέτικου, οι μεγάλες στιγμές και τα μυστικά της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign