pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο φόβος φυλάει τα έρημα

Του Σάββα Καλεντερίδη

22/08/2025 - 3:59μμ
Η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2016, για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (φωτ. αρχείου: UN Photo/Cia Pak)

Η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2016, για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (φωτ. αρχείου: UN Photo/Cia Pak)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το 1919, μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, που ονομάστηκε Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι νικητές αποφάσισαν τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών, που είχε ως στόχο τον αφοπλισμό, την πρόληψη του πολέμου μέσω της συλλογικής ασφάλειας, τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής παγκοσμίως.

Το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και πάλι με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι νικητές αποφάσισαν την μετεξέλιξη της Κοινωνίας των Εθνών σ’ έναν νέο οργανισμό με στόχο τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης και την αποτροπή μελλοντικών πολέμων.

Παρότι ο ΟΗΕ έχει έξι κύρια όργανα, αυτό που επωμίζεται το θέμα της διεθνούς ασφάλειας και τάξης, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα πέντε μόνιμα μέλη του, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Σημειώνεται ότι οι πέντε αυτές χώρες, με τις αποφάσεις του Σ.Α., που αποτελούν μέρος του διεθνούς δικαίου, παρεμβαίνουν σε συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, εκτός από εκείνες στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιες, δεδομένου ότι το δικαίωμα της αρνησικυρίας που διαθέτουν, δεν επιτρέπει την έκδοση αποφάσεων και ψηφισμάτων που στρέφονται εναντίον τους.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με το Σ.Α. να παραμένει «σιωπηλό», ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αρκείται σε παραινέσεις και ευχολόγια.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την αναδόμηση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα μόνιμα μέλη μεγάλες χώρες, για παράδειγμα η Ινδία, η αφρικανική ήπειρος και ο μουσουλμανικός κόσμος. Να σημειωθεί ότι μια από τις πιο δυνατές φωνές είναι αυτή του Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνει την ανάγκη να εκπροσωπηθεί ο μουσουλμανικός κόσμος στο Σ.Α., σε κάθε ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι, παρουσία των επτά της Ευρώπης, η διάσπαση του ΝΑΤΟ στο θέμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι της Ρωσίας και η δυστοκία εξεύρεσης λύσης στο θέμα των εγγυήσεων που θα παρασχεθούν στην Ουκρανία, για να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, δίνουν επιχειρήματα σε εκείνους που επιδιώκουν την αναδόμηση του Σ.Α. του ΟΗΕ, με στόχο τη βελτίωση παρέμβασης σε κρίσεις που εμφανίζονται παγκοσμίως.

Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση της Ουάσιγκτον, όπου ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Ζελένσκι και επτά Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν είχε προσκληθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, κίνηση που απαξιώνει ακόμα περισσότερο τον Οργανισμό.

Άλλωστε, είναι γνωστή η απαξία του Τραμπ στον ΟΗΕ και γενικά σε διεθνείς θεσμούς, τους οποίους θεωρεί εμπόδια στην εφαρμογή των πολιτικών του.

Η απουσία των Ηνωμένων Εθνών από τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης και επίτευξης συμφωνίας ειρήνης στην Ουκρανία, κάτι που εντάσσεται στις βασικές υποχρεώσεις του Οργανισμού, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν Λευκωσία και Αθήνα, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο τοποτηρητής της διεθνούς νομιμότητας και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Με δεδομένο ότι και στο Κυπριακό και στο θέμα των παράνομων και παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, η ραχοκοκαλιά και μόνιμη επωδός των εκφραστών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, το οποίο παραβιάζεται ασυστόλως από τους ισχυρούς και χωρίς επιπτώσεις, Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να προσθέσουν στο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και τον παράγοντα ισχύς.

Μόνο η απόκτηση και η επίδειξη ισχύος μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του καταστροφικού δόγματος του κατευνασμού, που ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, μόνο η ισχύς μπορεί επιτρέψει την υιοθέτηση του δόγματος της αποτροπής.

Είναι καιρός να αλλάξουμε ριζικά ως κοινωνία, πολιτικό σύστημα και κράτος, για να αποτρέψουμε καταστροφικές εξελίξεις.

Άλλωστε, ο σοφός λαός συνεχίζει να μας διδάσκει με δύο ρήσεις: «Ο φόβος φυλάει τα έρημα» και «καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ιππική Παρέα Βλάστης)

Εορδαίας: Περισσότερα από 180 άλογα στην 7η Ορεινή Ιππική Συνάντηση – Μια παράδοση που «καλπάζει» μέσα στο χρόνο

2 λεπτά πριν
Η Φαίδρα Διαμάντη με την προπονήτριά της, Αθηνά Γουρνά (φωτ.: ego-gymnastics.gr)

Παγκόσμιο Αεροβικής: Στην τρίτη θέση των προκριματικών η Φαίδρα Διαμαντή – «Πετάει» για τον τελικό

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)

Πάρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση μεγάλης φωτιάς – Πυροσβέστες καταφθάνουν από Σύρο και Νάξο

1 ώρα πριν
Από τη σύσκεψη στο δημαρχείο του Καστελλόριζου (φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος /EUROKINISSI)

Καστελλόριζο: Μέσα στην επόμενη τετραετία κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, λέει ο Κ. Μητσοτάκης – Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο δημαρχείο

2 ώρες πριν
(Πηγή: instagram / circleofkourabies)

«Ο κύκλος του κουραμπιέ»: Γεύσεις και μνήμες 100 χρόνων ενώθηκαν σε ένα βιβλίο με άρωμα Ελλάδας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV