Όπως συνέβη και πέρσι από το 2010 που δόθηκε η πρώτη άδεια, ούτε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο ακούστηκαν προσευχές στη Σουμελά, το ιστορικό μοναστήρι στον Πόντο. Όπως έγραψε το pontosnews.gr, οι εθνικιστικές κορόνες έπνιξαν την επιθυμία των χριστιανών να γιορτάσουν την Παναγία τους.
Το επιχείρημα είναι ότι στις 15 Αυγούστου είναι και η μέρα Άλωσης της Τραπεζούντας το 1461, και συνεπώς η «νίκη των Οθωμανών προγόνων» δεν θα πρέπει να επισκιάζεται.
Εντούτοις, μετά από πολυήμερη αβεβαιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε τελικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο άδεια για τις 23 Αυγούστου που τιμάται η Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Και πέρσι οι χριστιανοί –σημαντικά λιγότεροι από κάθε άλλη φορά– γιόρτασαν στο ιστορικό μοναστήρι τα Εννιάμερα της Παναγίας, και όχι την κοίμησή Της απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, για δεύτερη φορά. Ο κ. Βαρθολομαίος θα λείπει ξανά· στη θέση του ο μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας.
Από το 2010 που τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία μετά την εγκατάλειψη του μοναστηριού, η περσινή ήταν η 11η φορά που ακούστηκαν προσευχές. Μεσολάβησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης που κράτησαν σχεδόν 5 χρόνια· κατά τη διάρκειά τους το ιστορικό μνημείο παρέμενε κλειστό.