pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

1/08/2025 - 3:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια κατάσταση που είναι δυσεξήγητη. Από τη μια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ επιδεικνύει εμφανή εύνοια προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από την άλλη συνεχίζει τη στήριξή του στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου, ενώ την ίδια περίοδο τα συμφέροντα Ισραήλ-Τουρκίας έχουν φθάσει ακόμα και σε θερμή εμπλοκή στη Συρία.

Όσον αφορά τη στενή σχέση Τραμπ-Ερντογάν –που έχει ξεφύγει από τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και επεκτείνεται σε ένα ευρύ γεωπολιτικό πεδίο, από τη Μέση Ανατολή και τον Εύξεινο Πόντο, μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία–, αυτή επιβεβαιώθηκε με τη θερμή χειραψία, τον εναγκαλισμό και τα χαμόγελα στην ομαδική φωτογραφία όπου πόζαραν, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη τον περασμένο μήνα.

Αυτή η «εξαιρετική» σχέση των δύο «φίλων», όπως αποκαλούν ο ένας τον άλλον, έχει μέχρι στιγμής αποφέρει μια σειρά από αμοιβαία οφέλη, όπως σημειώνει ο Τζον Πολ Ράθμπον (John Paul Rathbone) σε άρθρο του για τους FT.

Μερικά από οφέλη για την Τουρκία είναι ότι: έχει εξασφαλίσει καλύτερη θέση από πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά τους δασμούς, η Ουάσινγκτον έχει άρει τις κυρώσεις στη Συρία, όπως το ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Τραμπ έχει αγνοήσει την συνεχιζόμενη καταστολή της αντιπολίτευσης από τον Ερντογάν.

Όσον αφορά τα οφέλη των ΗΠΑ: ο Ερντογάν έχει παράσχει στον συνάδελφό του σύμμαχο στο ΝΑΤΟ έναν χώρο για διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ενώ προσφέρεται να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στη Συρία, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, κάτι που αποτελεί επιδίωξη της Ουάσινγκτον και του ίδιου του Τραμπ.

Επίσης, η Τουρκία προσφέρεται να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του το Ιράν, μετά την υποχώρησή του από την περιοχή.

Πάντως, αυτή η αγαστή συνεργασία και συμπόρευση Τραμπ-Ερντογάν, την οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, αντιμετωπίζει δύο σημαντικές δοκιμασίες.

Η πρώτη και πιο επείγουσα δοκιμασία αφορά την αποσυμπίεση και την εξισορρόπηση της συγκρουσιακής κατάστασης που είναι σε εξέλιξη πάνω από τη Συρία. Με την Τουρκία από τη μια πλευρά, να προσπαθεί να στηρίξει την κυβέρνηση Αχμέντ αλ Σαράα, με στόχο να μετατρέψει τη χώρα αυτή σε νεοοθωμανικό προτεκτοράτο. Και το Ισραήλ από την άλλη πλευρά, να βομβαρδίζει στρατιωτικές, αεροπορικές, ναυτικές βάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ακόμα και το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό, με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση της τουρκική επιρροής και την μετατροπή της Συρίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, με ομόσπονδα κρατίδια των Δρούζων, των Κούρδων και των Αλαουιτών.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο του Ισραήλ –εκτός από το ότι έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της Τουρκίας, που θέλουν να καταστρέψουν τους Κούρδους και τους Δρούζους, και να εξαλείψουν τους Αλαουίτες από τις ακτές, για να έχει η Άγκυρα τον απόλυτο έλεγχό τους–, έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τον διακηρυγμένο πολλάκις από τον πρέσβη Τομ Μπάρακ στόχο της Ουάσινγκτον, για μια Συρία με συγκεντρωτικό καθεστώς, παρόμοιο με εκείνο του Άσαντ. Με τη διαφορά ότι τώρα την εξουσία θα ασκούν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του ISIS, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Η δεύτερη δοκιμασία είναι διμερής και αφορά τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας και με την άρση του CAATSA, ώστε να επιτραπεί μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ο Ερντογάν επιθυμεί εδώ και καιρό.

Στο θέμα αυτό ο Τραμπ –που φέρεται να έχει δώσει εγγυήσεις στον Ερντογάν–, αναμένεται να προσκρούσει σε εμπόδια που θα τεθούν από το Κογκρέσο. Αυτά μπορεί να αρθούν και με την παρέμβαση της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, Lockheed Martin, η οποία περιμένει να λάβει άλλη μια παραγγελία πώλησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, όπως προειδοποιεί ο Άαρον Στάιν, του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον, όλο αυτό «θα είναι μια μακρά διαδρομή. Για να αγοράσει τα F-35, η Τουρκία θα χρειαστεί στρατιωτική χρηματοδότηση – η οποία απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου. Αλλά η Τουρκία δεν είναι δημοφιλής στο Κογκρέσο και το ελληνικό και το ισραηλινό λόμπι θα αντιταχθούν στη συμφωνία».

Το θέμα είναι τεράστιο και έχει και άλλες ιδιαίτερες πτυχές, στις οποίες θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Εν αναμονή…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη… εξάδας για τον Παναθηναϊκό

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign