pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζιντζίντερε Καππαδοκίας: Στα Φλαβιανά των 3.500 Ελλήνων λειτουργούσαν μερικά από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας

Γιατί το Διδασκαλείο Θηλέων δεχόταν μόνο 40 αριστούχες μαθήτριες

30/07/2025 - 10:01πμ
Ζιντζίντερε/Φλαβιανά. Στο βάθος το σχολικό κτήριο της Μονής Τιμίου Προδρόμου, 1959 (φωτ.: Από το βιβλίο του Εμμανουήλ Ι. Τσαλίκογλου, «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και Ελληνορθόδοξοι Κοινότητες της Περιφερείας Καισαρείας», Εκδόσεις Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 1976)

Ζιντζίντερε/Φλαβιανά. Στο βάθος το σχολικό κτήριο της Μονής Τιμίου Προδρόμου, 1959 (φωτ.: Από το βιβλίο του Εμμανουήλ Ι. Τσαλίκογλου, «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και Ελληνορθόδοξοι Κοινότητες της Περιφερείας Καισαρείας», Εκδόσεις Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 1976)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημαντικό θέρετρο στο όρος Αργαίος, το Ζιντζίντερε ή Φλαβιανά ήταν ο τόπος όπου ιδρύθηκαν εξαιρετικά εκπαιδευτήρια και μια ξακουστή ιερατική σχολή. Στις αρχές του 20ού αιώνα σ’ αυτήν την κωμόπολη της επαρχίας Καισάρειας της Καππαδοκίας, χιλιάδες Έλληνες ευημερούσαν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, «κατοικούσαν εκεί 3.500 Έλληνες και 500 Τούρκοι και είχε περίφημα εκπαιδευτήρια, διδασκαλείο και ιερατική σχολή, όπου σπούδαζαν νέοι και νέες από τον Πόντο».

Τα εκπαιδευτήρια του Ζιντζίντερε περιλαμβάνονταν μέσα στα πέντε σημαντικότερα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Θράκης (Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, Ακαδημία Κυδωνιών στο Αϊβαλί, Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Φροντιστήριο Τραπεζούντας).

Η Ιερατική Σχολή λειτουργούσε από το 1883 στον περίβολο του μοναστηριού του Τίμιου Προδρόμου, όπου ήταν το Μητροπολιτικό Μέγαρο Καισάρειας.

Το Διδασκαλείο Θηλέων, το παρθεναγωγείο και το νηπιαγωγείο στεγάζονταν σε ένα τριώροφο, νεόκτιστο το 1917, κτήριο που έχτισε με δαπάνη του ο Καισαριώτης Συμεών Σινόσογλου με συνδρομή και άλλων. Το 1917 λειτουργούσε και Αμερικανικό Κολέγιο.

Απολυτήριο από το «Κατά Καισάρειαν Κεντρικόν Παρθεναγωγείον εν Ζινζίδερε τη 20η Ιουνίου 1910» της Αρτεμισίαε Γ. Βασιλειάδου που στη συνέχεια έγινε διδασκάλισσα (πηγή: Kostas Dervisis/facebook.com/Ένωση Ζιντζίντερε – Φλαβιανών Καππαδοκίας)

Στο διδασκαλείο εισάγονταν μόνο σαράντα αριστούχες μαθήτριες από διάφορες περιοχές του ελληνισμού της Ανατολής, που αναλάμβαναν την υποχρέωση, ύστερα από την αποφοίτησή τους να υπηρετήσουν για μια τριετία ως δασκάλες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αναφέρεται ως καθηγητής του Διδασκαλείου και ο Ωρολογάς από την Τραπεζούντα.

• Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού «Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός», τόμ. 3, σ. 347-348, εκδ. Μάλλιαρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Πάρκο ονομάστηκε «Ίμβρου και Τενέδου», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

30/01/2026 - 4:26μμ
Οι απόφοιτοι του 1922 από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Δεύτερος από δεξιά στην 4η σειρά ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου και στη 2η σειρά τρίτος από τα δεξιά ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η φωτογραφία βρίσκεται στη Μουσειακή Συλλογή της Εστίας Νέας Σμύρνης
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Παιδείας στη Μικρά Ασία»: Μια έκθεση για την εκπαίδευση, που κράτησε τον ελληνισμό

29/01/2026 - 4:42μμ
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

27/01/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

27/01/2026 - 10:11πμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

24/01/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Αλησμόνητες Πατρίδες»: Με κομμάτι για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα και καππαδοκικό χαλβά η εκδήλωση για τη βασιλόπιτα

22/01/2026 - 2:49μμ
Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στην Τρίγλια της Βιθυνίας (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεοφάνια στην Τρίγλια για 8η χρονιά: Συγκίνηση και πίστη στα παγωμένα νερά της Προποντίδας

21/01/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε εκδήλωση ενόψει της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ: EPA / Iran’s Supreme Leader Office – Handout)

Στο χείλος περιφερειακής κλιμάκωσης Ιράν και ΗΠΑ

10 λεπτά πριν
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / James Ross)

Australian Open: Ο Αλκαράθ νίκησε τον Τζόκοβιτς και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο

59 λεπτά πριν
Με την πλωτή παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι ξεκινούν κάθε φορά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Carnevale di Venezia - Official Page)

Καρναβάλι Βενετίας 2026: Ο Όλυμπος κατεβαίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

1 ώρα πριν
Έντονες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου με δυνατούς ανέμους, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τα νεότερα για τα έντονα φαινόμενα

2 ώρες πριν
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign