«Ο κατηγορούμενος που επικαλείται μειωμένο καταλογισμό έπληξε μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα με μένος το σώμα της Κυριακής Γρίβα. Οκτώ δευτερόλεπτα…»
Η εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) Βασιλική Δημοπούλου αρνήθηκε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου περί μειωμένου καταλογισμού σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του με μελανά χρώματα.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και να αθωωθεί για χρήση ναρκωτικών.
Νωρίτερα, στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε εξάρτησή του από ναρκωτικά από την ηλικία των 15 ετών και διάγνωση διπολικής διαταραχής ολοκληρώνοντας την απολογία του είπε πως λυπάται πολύ και πως θα ήθελε να είναι αυτός στη θέση της Κυριακής.
«Το είχε σχεδιάσει»
Περιγράφοντας τα «δύο τελευταία λεπτά της ζωής της Κυριακής», όπως είπε χαρακτηριστικά, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε «σφόδρα, στοχευμένα χτυπήματα στο σώμα της Κυριακής» σε αντίθεση με «τα επιπόλαια» που προκάλεσε ο 40χρονος στον εαυτό του αφού την σκότωσε έξω από το Τμήμα. «Το είχε σχεδιάσει» είπε.
«Τα χτυπήματα δεν ήταν τυχαία και σπασμωδικά. Ήταν στοχευμένα. Τα τραύματα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του είναι επιφανειακά. Γιατί αυτοτραυματίστηκε; Συνειδητοποιεί πως έχει σκοτώσει την Κυριακή. Ουδεμία πρόθεση είχε να αυτοκτονήσει. Αν ήθελε θα τα κατάφερνε. Θέλει είτε να τον λυπηθούμε είτε να δημιουργήσει άλλοθι με ψυχική νόσο».
Αναφερόμενη στην σχέση του δράστη με το θύμα με βάση «όσα αποδείχθηκαν στην δίκη», η Β. Δημοπούλου έκανε λόγο για ένα «εμμονικό, χειριστικό άτομο» που κακοποιούσε την Κυριακή. «Είναι τόσο άρρωστος με την Κυριακή, παθολογικά άρρωστος όχι με την έννοια της ψυχικής νόσου. Έχει παθολογική ζήλια ή αγάπη… δεν ξέρω» τόνισε.
Κάνοντας λεπτομερή αναφορά σε όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες από το οικογενειακό περιβάλλον της Κυριακής, η εισαγγελέας χαρακτήρισε το θύμα «ένα ευγενικό καλοσυνάτο πλάσμα» που πήρε αγάπη και ηθικές αξίες από τους γονείς της. «Όλα αυτά μέχρι που γνώρισε τον κατηγορούμενο» ανέφερε και σε άλλο σημείο τόνισε πως αυτά τα χαρακτηριστικά της Κυριακής ήταν που την εμπόδιζαν να κατανοήσει τα κακοποιητικά στοιχεία του κατηγορούμενου.
«Ήθελε να την ελέγχει απόλυτα»
«Επεδείκνυε εμμονική αρρωστημένη ζήλια επιδιώκοντας να την αποκόψει από το περιβάλλον της» είπε για τον 40χρονο, επισημαίνοντας πως ήθελε να την ελέγχει απόλυτα και γι’ αυτό τής είχε χαρίσει smart watch ώστε να ελέγχει τις κινήσεις της μέσω του GPS.
Επικαλούμενη την κατάθεση της θείας της Κυριακής, η εισαγγελέας χρησιμοποίησε ένα σημείο από την μαρτυρία της. «Η θεία της μας είπε ότι ο κατηγορούμενος κακοποιούσε ψυχολογικά την Κυριακή και ότι όταν μίλησε για αυτό στην ανιψιά της εκείνη της είχε πει πως είναι ερωτευμένη, “χάνομαι στην αγκαλιά του” της είχε πει. Η τραγική ειρωνεία είναι πως η Κυριακή την στιγμή που έπεφτε νεκρή είπε την λέξη “χάνομαι”…» σημείωσε η κυρία Δημοπούλου.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η καμπή στη σχέση δράστη και θύματος είναι στα μέσα του 2022 οπότε ο κατηγορούμενος απολύθηκε από τη δουλειά του. Ξεκινά ένας κύκλος νοσηλειών αλλά και εντάσεων. «Η Κυριακή τον στηρίζει, όμως στην πορεία κουράζεται να τον φροντίζει εις βάρος του εαυτού της…. “Ψυχή μου σ’ αγαπάω όμως κουράστηκα… Καμία κοπέλα δεν θέλει να έχει κάποιον που σε πρώτη ευκαιρία βρίζει, σπάει, φωνάζει… Σε αγαπάω παραπάνω από οτιδήποτε άλλο στην ζωή μου” αναφέρει η Κυριακή σε ένα σημείωμα που είχε πάντα μαζί της» είπε η εισαγγελική λειτουργός η οποία λεπτομερώς ανέφερε την πορεία της Κυριακής από τον Φεβρουάριο του 2024 οπότε «αποφασίζει να χωρίσει λόγω της αλλοπρόσαλλης κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορούμενου» μέχρι το βράδυ της δολοφονίας. «Το κορίτσι βρίσκει σπίτι, θέλει να το φτιάξει και να μείνει μόνη της. Το βράδυ πριν την δολοφονία, στη συνάντηση που είχαν η Κυριακή τον ενημερώνει πως δεν θα υπάρξει επανασύνδεση» υπογράμμισε η εισαγγελέας η οποία περίγραψε όσα συνέβησαν μέχρι η 28χρονη να πέσει νεκρή.
Για το αίτημα του κατηγορούμενου περί μειωμένου καταλογισμού, η Β. Δημοπούλου αφού περιέγραψε το πλαίσιο του νόμου, δικαστικές αποφάσεις και ψυχιατρικά δεδομένα κατέληξε πως ο κατηγορούμενος όσες φορές νοσηλεύτηκε ήταν εξαιτίας χρήσης ναρκωτικών και όχι λόγω «διπολικής διαταραχής, με υποτροπές και εξάρσεις σε συνδυασμό με την κατανάλωση ναρκωτικών» που του στέρησαν τη δυνατότητα αντίληψης του άδικου.
«Από κανένα στοιχείο δεν αποδέχθηκε ότι κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος έπασχε από σοβαρή ψυχική νόσο που να μειώνει τον καταλογισμό. Καμιά ψυχική διαταραχή δεν οδήγησε στο έγκλημα. Ενήργησε μεθοδικά και με νηφαλιότητα. Οδήγησε από το Αιγάλεω στο σπίτι τής Κυριακής, που ήξερε τις κινήσεις της μέσω του GPS, όχι για να αυτοκτονήσει αλλά για να την σκοτώσει» είπε η εισαγγελέας. Τόνισε επίσης πως ο κατηγορούμενος «έχει τον απόλυτο έλεγχο κάθε πράξης του». «Κινείται γρήγορα… Δεν υπάρχει ένδειξη σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού. Δεν είναι απόφαση της στιγμής. Το είχε σχεδιάσει» τόνισε χαρακτηρίζοντας το έγκλημα «έγκλημα πάθους» καθώς ο δράστης ζήλευε παθολογικά το γεγονός πως η Κυριακή μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτόν… «Τον χώρισε και μπορούσε να είναι καλά χωρίς αυτόν» είπε.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με αγορεύσεις και θα ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου αύριο ή την Τετάρτη.
Η απολογία του γυναικοκτόνου
Με φωνή που δύσκολα ακουγόταν στην αίθουσα, ο δράστης της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, την 1η Απριλίου 2024, απολογήθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις που του υπέβαλε η προέδρος.
Εν μέσω διαμαρτυριών από το κοινό που δεν άκουγε όσα έλεγε, ο 40χρονος περιέγραψε τον τελευταίο χωρισμό του με την Κυριακή, τον Φεβρουάριο του 2024, η οποία, όπως είπε, είχε μετακομίσει σε άλλο σπίτι και δεν του είχε δώσει κλειδιά.
Ο κατηγορούμενος είπε πως ήταν απόφαση της Κυριακής να διακόψει τη σχέση τους, γεγονός που τον στενοχώρησε πολύ. Έτσι πήγε στον πατέρα του στην Άρτα.
Πρόεδρος: Τι κάνατε εκεί;
Κατηγορούμενος: Κατανάλωνα αλκοόλ.
Πρόεδρος: Πιστεύατε ότι μπορεί υπάρξει επανασύνδεση;
Κατηγορούμενος: Ναι, μιλάγαμε με την Κυριακή. Μου έλεγε τα νέα της. Εγώ περίμενα να περάσει καιρός να πάω ένα ταξίδι Ισπανία.
Πρόεδρος: Πώς νιώθατε; Τί συναισθήματα είχατε;
Κατηγορούμενος: Ήμουν στενοχωρημένος. Της το έλεγα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κατηγορούμενος είπε πως δύο μέρες πριν από τη δολοφονία επέστρεψε στην Αθήνα γιατί τσακώθηκε με πατέρα του ένα βράδυ. Κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων της προέδρου ανέφερε πως «Είδα φωτογραφία την Κυριακή με τον πρώην σύντροφό της και εκνευρίστηκα πολύ. Ήρθα Αθήνα».
Πρόεδρος: Τη ρωτήσατε για τον Σταύρο; (πρώην σύντροφο της Κυριακής).
Κατηγορούμενος: Όχι.
Στην εκδοχή αυτή του εκνευρισμού του για τον πρώην σύντροφο της Κυριακής επέμειναν πολύ και οι δικαστές και η εισαγγελέας η οποία του τόνισε πως φωτογραφία της Κυριακής με τον Σταύρο, δεν υπάρχει δημοσιευμένη πουθενά.
Εισαγγελέας: Είδατε τη φωτογραφία, γι’ αυτό θυμώσατε! Δεν έχει όμως αναρτηθεί τέτοια φωτογραφία. Πώς την είδατε εσείς; Τη ρωτήσατε την Κυριακή;
Κατηγορούμενος: Όχι.
Λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος είχε τον εξής διάλογο για το ίδιο θέμα με μέλος της Έδρας:
Πάρεδρος: Είναι τυχαίο ότι συναντήθηκε η Κυριακή με τον πρώην σύντροφο της, στις 29 Μαρτίου και εσείς επιστρέψατε από την Άρτα στις 30;
Κατηγορούμενος: Σύμπτωση.
Αναφερόμενος στα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, για την οποία τόνισε πως δεν θυμάται τίποτε, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως το προηγούμενο βράδυ συναντήθηκαν με την Κυριακή και όπως είπε «περάσαμε καλά, κλάψαμε μαζί και κάναμε έρωτα» αλλά «την επομένη δεν ήμουν καλά». Όπως δήλωσε, ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό του «για να πονέσει η Κυριακή».
Πρόεδρος: Την προηγούμενη περάσατε ένα ωραίο απόγευμα γιατί είστε χειρότερα;
Κατηγορούμενος: Είχα κατάθλιψη.
Πρόεδρος: Γιατί; Αφού το προηγούμενο βράδυ όλα ήταν καλά, μας είπατε. Γιατί να την πονέσετε; Σας είπε κάτι και σας πλήγωσε;
Κατηγορούμενος: Ήθελα να κάνω κακό στον εαυτό μου.
Πρόεδρος: Άρα δεν σας έδωσε ελπίδες.
Πρόεδρος: Το μαχαίρι το είχατε σπίτι σας;
Κατηγορούμενος: Ναι.
Πρόεδρος: Ήσασταν πολύ αποφασισμένος, ο τρόπος που την προσεγγίζετε, τα χτυπήματα, μέχρι τελικής πτώσης…
Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων με την πρόεδρο και ο κατηγορούμενος περίγραψε επεισόδιο όπου οι δύο τότε σύντροφοι είχαν καταγγείλει ο ένας τον άλλον, με την Κυριακή να υπαναχωρεί και η πρόεδρος σχολίασε πως αυτός είναι που δείχνει να έχει τη θέση του ισχυρού.
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως ο κατηγορούμενος κλήθηκε να περιγράψει τι συνέβη την προηγούμενη της δολοφονίας στη συνάντησή του με το θύμα.
Εισαγγελέας Τι έγινε; Τι σας στεναχώρησε και θέλατε να αυτοκτόνησετε; Σας απέκλεισε την επανασύνδεση;
Κατηγορούμενος:Δεν απέκλειε ποτέ η Κυριακή.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν αυτοκτονήσατε τελικά εκείνη την μέρα;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω τι έγινε.
Εισαγγελέας: Σας θύμωσε κάτι;
Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Από ποιο σημείο θυμάστε;
Κατηγορούμενος: Την επομένη το πρωί.
Εισαγγελέας: Ο αστυνομικός που σας πήγε στο νοσοκομείο μας είπε πως τρεις ώρες μετά, είπατε «τι έκανα στην Κυριακή;».
Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Επιμένετε επομένως πως έχετε διπολική διαταραχή. Αυτός είναι ο ισχυρισμός σας.