pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων – Πότε θα οδηγούνται στην απόλυση

Ποιες ποινές προβλέπονται, τι αλλαγές επιφέρει και ποια κίνητρα δίνει στους εργαζόμενους

22/07/2025 - 10:26μμ
Εργαζόμενες στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Εργαζόμενες στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιουλίου, πρόκειται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για πρώτη φορά η άρνηση για αξιολόγηση επί δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους οδηγεί σε απόλυση.

Προστίθενται νέες πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε ορισμένα πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτά είναι η στέρηση του δικαιώματος χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου από ένα έως πέντε έτη, η αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου κατ’ αναπλήρωση ή με ειδικές διατάξεις για διάστημα από ένα έως πέντε έτη.

Ακόμα, προστίθενται νέα πειθαρχικά παραπτώματα στον κατάλογο εκείνων τα οποία δύναται να επισύρουν την οριστική παύση.

Ενδεικτικά, συμπεριλαμβάνοται στον σχετικό κατάλογο τα πειθαρχικά παραπτώματα της άσκησης εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας ή άσκησης έργων ασυμβίβαστων με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Έτσι, οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους υπαλλήλους προβλέπονται να είναι (σε αξιολογική σειρά κατ’ αύξουσα βαρύτητα):

α) η έγγραφη επίπληξη,

β) το πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών,

γ) η στέρηση του δικαιώματος χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου από ένα έως πέντε έτη,

δ) η αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων,

ε) η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα έως πέντε έτη,

στ) η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου κατ’ αναπλήρωση ή με ειδικές διατάξεις για διάστημα από ένα έως πέντε έτη,

ζ) η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου με γενικές ή ειδικές διατάξεις για διάστημα από ένα έως πέντε έτη,

η) ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς,

θ) η προσωρινή παύση από τρεις έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών και

ι) η οριστική παύση.

Καταργούνται τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια

Επίσης, επιχειρείται η αντιμετώπιση χρόνιων καθυστερήσεων που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας στον εν γένει δημόσιο τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση καταργούνται τα επιμέρους Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια των φορέων, καθώς και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στα οποία προεδρεύουν δικαστές ή εισαγγελείς, των οποίων η συμμετοχή σε πειθαρχικά όργανα δεν αποτελεί βασικό και κύριο, αλλά παράλληλο καθήκον.

Την αρμοδιότητα για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, προβλέπεται να αναλάβει το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, αποτελούμενο από 60 μέλη λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με το β’ μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στην ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος έλλειψης εξωστρέφειας της χώρας στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα, με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης στην ημεδαπή και την εξαγωγή εθνικής τεχνογνωσίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτες χώρες, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και οικοδόμησης στρατηγικών σχέσεων της χώρας μας με άλλες χώρες, οργανισμούς και φορείς, με τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με αυτόν τον σκοπό και αποστολή.

Κίνητρα για το νομό Έβρου

Επιπρόσθετα, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της περιοχής του Έβρου, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, παρέχονται κίνητρα για υπαλλήλους που θα υπηρετήσουν στον νομό Έβρου -εκτός του δήμου Αλεξανδρούπολης- με αυξημένο ποσοστό κάλυψης οργανικών θέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η παραμονή τους εκεί, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων κύκλων κινητικότητας, με στόχο την άμεση κάλυψη αναγκών. Όπως, επίσης, θεσπίζονται συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια αποσπάσεων και μετάταξης, τα οποία έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τη διαρκή παρουσία και δέσμευση των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης του δημοσίου τομέα της περ. βα) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 στους ίδιους φορείς υποδοχής, όπου ήδη εργάζονται (πλην του προσωπικού που υπηρετεί σε πολιτικά γραφεία κομμάτων ή βουλευτών), με στόχο τη μείωση εναλλαγής, την σταθερότητα του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα

18/12/2025 - 8:00πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τρίχρονο παιδί πέθανε από ασιτία, στην Ελλάδα του 2025

17/12/2025 - 11:30μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερες υπό όρους σύζυγος και αδελφή του βασικού κατηγορούμενου στην Κρήτη

17/12/2025 - 7:11μμ
Στιγμιότυπο από την  ημερίδα Υπεύθυνου Παιχνιδιού του ΟΠΑΠ (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής στην καθημερινότητα όλων

17/12/2025 - 6:55μμ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών με αφορμή την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Η Δημοκρατία απαντά»: Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή και των 42 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

17/12/2025 - 6:31μμ
Ειδικό κατάστημα κράτησης Αυλώνα (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βία ανηλίκων χωρίς όρια: Προφυλακιστέα η 16χρονη που μαχαίρωσε συμμαθήτριά της στην Κυψέλη

17/12/2025 - 5:23μμ
Δρακόντεια μέτρα στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για τη μεταγωγή του «Έλληνα Εσκομπάρ» (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ίππαλος»: Πώς στήθηκε το θαλάσσιο δίκτυο κοκαΐνης και πώς ξεσκεπάστηκε ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

17/12/2025 - 4:34μμ
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Ακτίου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλαλούμ με τις πληρωμές των αγροτών: Παρακρατήσεις πριν από τις ενισχύσεις και πολιτική σύγκρουση

17/12/2025 - 3:22μμ
Στoν εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν ο «Έλληνας Εσκομπάρ» και άλλοι τέσσερις συλληφθέντες, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό δεκαετή παρακολούθηση ο «Έλληνας Εσκομπάρ» – Οι αποκαλύψεις για το πλοίο με τους τόνους κοκαΐνης

17/12/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Χαλεπλίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία σε έξι λεωφορειακές γραμμές

17/12/2025 - 1:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Δημήτρης Τσιμενίδης)

Παραδοσιακό ποντιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκαδίων

19 λεπτά πριν
Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντόνετσκ επιστρέφουν στη βάση τους μετά από 130 ημέρες συνεχούς παρουσίας στο μέτωπο(φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείιο Τύπου της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας)

Συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία στο Μαϊάμι

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Κονταρίνης)

Μετωπική σύγκρουση Κωνσταντοπούλου-Σκέρτσου στην ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νικηφόρο πέρασμα από τη Λισαβόνα ο ΠΑΟΚ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign